Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En ny kamera

Kategori: Allmänt

33897-35

För ett par veckor sedan hämtade jag ut min nya Canonkamera - en Powershot S3 IS. Jag fortsätter alltså med Canons Powershot-serie. Den nya kameran har 12 x riktig zoom, att jämföra med 4x zoom hos min snart fyra år gamla Powershot G3. Antalet pixlar har också ökat - från 4.1 till 6,1 miljoner.

Jag har nu under ett par veckor testat kameran. Mycket är sig likt - men zoomfunktionen är förstås en väsentlig förbättring. Här finns ett par bilder som jag tagit med rejäl teleeffekt. 12 x zoom i detta sammanhang sägs motsvara ett teleobjektiv för 24x36-kameror om mer än 400 mm. Något sådant objektiv har jag aldrig ägt till någon av alla mina systemkameror genom åren.
Den nya kameran har också en utvecklad videomöjlighet. Nu blir videosnuttarna riktigt bra upplösta - om man är beredd att offra det stora utrymme som behövs för att lagra dem. Jag har försökt skapa förutsättningar för att använda videofunktionen genom att skaffa ett minneskort om hela 2 Gb. Som förresten är mindre än ett ordinärt svenskt frimärke. Utvecklingen på detta område är helt otroligt fantastisk.

33897-36


Islossning

Kategori: Allmänt

33897-34

Helgen 13-14 maj hälsade vi återigen på sommarstugan i Piteå. Våren hade inte kommit lika långt som i Stockholm. Björkarna hade inte ens musöron och utanför stranden drev isflaken omkring. Vi jobbade hårt med vårbruket, räfsade höstens löv och eldade en stor brasa med ris från förra sommarens trädfällningar. Vi förberedde också den utbyggnad av stugan som skall ske under försommaren genom att bl a plocka ur allt virke som låg under stugan och som skulle ha blivit instängt av tillbyggnaden om vi inte gjort denna rensningsinsats. Vi hann också med att besöka våra mödrar på Norrgården i Norrfjärden resp Hortlaxgården i Hortlax. De var på gott humör - men redan dagen efteråt hade de bägge två glömt bort att vi hälsat på dem.