Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Värme

Kategori: Allmänt

33897-53
Sol i november - bilderna tagna 25/11 2006 på Renörsudden, Piteå


Sitter vid datorn på trettondagsafton 2007. Anita ligger till sängs med feber och vinterkräksjuka (som det heter numera). En snabbt smittande variant som hon nog drog på sig vid ett kort besök hos Mor Inga på Norrgården i Piteå. Fram på nattkröken skall jag åka dit på åkomman - om jag åker dit. Inte sä sannolikt eftersom hon och jag aldrig brukar bli sjuka av samma virus.

Det är ju inte mycket till vinter denna vinter. Dag ut och dag in går termometern upp till 7-8 grader. Inte ens månklara nätter verkar kunna få ner temperaturen under noll. 2007 skall bli det varmaste året i modern tid på jorden, tror några av experterna. Den globala uppvärmningen drar upp som det nya hotmolnet över mänskligheten.

De flesta forskare verkar nu mena att temperaturhöjningen är självförvållad. Att det är vår förbränning på några få årtionden av en stor del av jordens lagrade fossila bränslen som orsakar en växthuseffekt. Att solens instrålning inte repellerar mot jordytan på samma sätt som tidigare och därmed successivt höjer temperaturen på jorden. Man pratar om så mycket som fyra graders höjning på ett hundra år. Hur mycket tål livet?

Ganska mycket, troligen, men om domedagsprofeterna har rätt blir det i alla fall stora förändringar i förutsättningarna för livet på jorden. Och stor påverkan på de ekonmiska förhållandena. Städer som översvämmas, öknar som brer ut sig - men också positiva förändringar. Vi i Sverige är ju i bästa fall vinnare på utvecklingen. Jag läste i någon artikel att Sverige klimatmässigt kommer att flytta ca 60 mil söderut. Vi får alltså ett klimat ungefär som i Tyskland, med varma somrar och bara enstaka snötillfällen. Själv kan jag nog klara mig utan vintern om vår, sommar och höst blir varma och sköna. Inget ont som inte har något gott med sig!

Sen är ju inte alla forskar ense om utvecklingen. Vissa menar att det snarare är solens fläckar som förklarar temperaturhöjningen och att den under alla omständigheter inte blir så stor som 4 grader på 100 år. Jordens temperatur har varierat rejält tidigare under människans existens, tänk bara på istiderna här i Norden.

Ja, vi får väl se vad som händer, kortsiktigt med kräksjukan och långsiktigt med klimatet.

33897-54

KOMMENTARER:

  • Johanna säger:
    2007-01-17 | 22:25:02

    Såg först nu att du kommit igång med bloggen igen. Äntligen! Men inte skulle jag kalla det en värdelös sysselsättning...

Kommentera inlägget här: