Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Ett år

Kategori: Allmänt

33897-66

Livets tillväxt är en faschinerande företeelse. För nästan fyrtio år sedan träffades jag och Anita och för 37 år sedan blev vi man och hustru. Sen fick vi på 70- och 80-talet tre barn under loppet av 10 år. De växte upp och var en daglig del av livet under många år. Huset sjöd av liv och rörelse. 1995 flyttade de två äldsta barnen hemifrån och runt 2002 drog även minstingen sin väg. Det blev successivt allt tystare i huset på Slåttervägen. Men så började familjens tillväxt. Barnen hittade sina partners och barnbarnen började komma. Familjen växte och består nu med makar, sambos och särbos av 11 personer plus en rottweiler som väl med god vilja kan räknas som den tolvte familjemedlemmen. Om vi är riktigt generösa får vi väl dessutom räkna in min syster, som bosatt i Tyresö alltid deltar i familjehögtider av olika slag.

I söndags var det dags för det senaste tillskottet att fira sin ettårsdag. Egenligen inföll dagen redan den 7/3 - men då var festföremålet i Nice på Franska Rivieran. Men nu var hon - Embla alltså - tillbaka. Vi firade henne i en kvarterslokal i Bagarmossen. Vi, hennes fars familj och ett antal goda vänner till hennes föräldrar åt god vegetarisk kost och lyssnade till specialskrivna sånger. Jag tog förstås ett antal bilder. En av dem visar ettåringen på hennes nya fordon, en polisbil
.

Månförmörkelse

Kategori: Allmänt

33897-64
Månförmörkelsen har just börjat

Månförmörkelser inträffar relativt ofta. Men sällan har vi sett en så perfekt månförmörkelse som den igår kväll den 3 mars. Efter några grådaskiga dagar klarnade det upp på kvällen. En gnistrande fullmåne lyste upp himlen när vi åkte hem efter "Andra chansen- schlagerpartyt" hos Martina och Petter och Embla. Vi erinrade oss då en artikel i morgonens DN om att kvällen skulle bjuda på en månförmörkelse. Och det stämde till fullo. Vi 23-tiden började månskivan att skymmas och strax före kl 24.00 var förmörkelsen total. Jag riggade upp kameran på husets baksida och tog några bilder under förmörkelsens olika stadier.

33897-65

.... och här är den i det närmaste total

Promenader i Prag

Kategori: Allmänt

33897-61
Staromestske Namesti med Tynkyrkan i kvällsljus

Ett rimligt mål för ett livs resande är kanske att ha besökt alla huvudstäder i Europa. I veckan har vi i alla fall avverkat ytterligare en sådan stad nämligen Prag, Tjeckiens huvudstad. Prag är vackert belägen vid Moldau och är även i övrigt en av världens kanske vackraste och bäst bevarade huvudstäder. Till skillnad från många andra centraleuropeiska huvudstäder skonades Prag från bombningar under kriget. Sen fick man leva i fyrtio år som vasallstat till Sovjetunionen. Då fanns det inte pengar till att riva ner gamla hus och bygga nya affärskomplex. När man 1989 frigjorde sig från det ryska oket var man kloka nog att låta det gamla bevaras. Alltså är centrala Prag närmast en filmkuliss i en film från sekeskiftet. Känslan förstärks av att de gamla stadsdelarna är så gott som bilfria.

33897-62
Broar öve Moldau från Letnahöjden norr om staden

Anita och jag har alltså besökt Prag - från måndag den 28/2 till torsdag den 1/3. Vi kom dit och åkte därifrån snuviga och hostiga - men vi hade ändå ork att promenera runt i de centrala delarna av staden. Första dagen ägnade vi åt gamla stan med det stora torget Staromestske Namesti som centralpunkt. Andra dagen gick vi uppför backarna upp till Pragborgen och Sternbergpalatset med samlingarna av äldre konst. Tredje dagen ägnade vi åt det judiska Prag, Josefov, med bl a den gamla judiska kyrkogården och den s k gammelnya synagogan, Europas äldsta i bruk varande synagoga.

33897-60
Den judiska kyrkogården - med tusentals gamla gravstenar

Varje dag gick vi förstås ett par gånger över Karlsbron. Prag är väl den enda stad som har en bro som sitt mest centrala "torg". Bron är ett dagligt måste för alla Pragturister. Här trängs gatuförsäljare och tiggare med turister och lokalbefolkning. Längs bron står en stor mängd helgonstatyer, vissa svarta av kolrök, andra vita och alltså nyligen rengjorda och putsade.

Lite kvällskultur blev det också tid till. Vi bevistade en kväll en av de många klassiska konserter som varje kväll ges i kyrkor och konsertsalar. Klassiska örhängen som Vivaldis "Årstiderna" stod på programmet. Och en annan kväll var vi på statsoperan och såg "Tosca", Anitas och numera kanske även min favoritopera. Sen åt vi förstås också. Mest på små restauranger med god, lokal tjeckisk kost.

Vi bodde för första gången i livet femstjärnigt, på Aria Hotel, beläget strax intill Karlsbrons västra fäste. Hotellet var dedicerat till musiken, rummen hade namn efter kompositörer och musiker - vi bodde i Haydn-rummet - och det fanns ett musikbibliotek ur vilket man kunde låna med sig cd-skivor och musiklitteratur.

Fotografiskt är Prag en intressant stad - men slutet av februari är kanske inte den mest attraktiva tiden. Men nattbilder blir ungefär lika bra på vintern som på sommaren. Så jag tog en hel del sådana. Sammanlagt blev det nära 200 bilder. Här återger jag fyra av dem.

33897-63
Folkliv på Karlsbron