Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Midnatt och månförmörkelse på Söder

Kategori: Allmänt


Löparna passerar Mariatorget

Lördagkväll i mitten av augusti betyder numera Midnattsloppet på Söder. I år sprang bägge våra tjejer, M och J, det 10000 meter långa loppet över Söders höjder. Eftersom J glömt sina löparskor hemma hos oss fick vi åka in i god tid före start och ge henne de för loppet nödvändiga attiraljerna. Medan tjejerna gick till startplatsen gick jag och A bortåt längs Hornsgatan. Vi satte oss på Cafe Monmartre och beställde öl, kaffe och grillade chiabatta. Från caféet hade vi sedan utmärkt uppsikt över löparnas målgång längs Hornsgatan. Tjejerna kom på slutet efter en dryg timmes löpning.

På hemväg från loppet upptäckte vi att kvällen bjöd på en andra attraktion, en månförmörkelse. Jag lyckades ta en riktigt bra bild av den skuggade månskivan.Våra hopp före loppet


Hornsgatan behöver nog städas


Månförmörkelsen

Heja Pite

Kategori: AllmäntUnder våra fem sommarveckor på Udden har vi sett nio vindkraftverk komma upp på Bondön. Bondön ligger i nordost sett från vår strand och är en relativt obebyggd halvö, som sträcker sig långt ut i Bottenviken. När vi ser vindkraftverken växa fram säger vi "Heja Pite". Kul att någon kommun upplåter mark för vindkraften. Annars är det ju många svenskar som gärna vill ha billig och bra energi men som anser att den skall produceras någon annanstans än där man bor. "Gärna billig elektricitet - men producera den för allt i världen inte där just jag bor!"

När vi i går var på Noliamässan fick vi också lite information om en planerad vindkraftspark i Markbyggden, nästan på Pappa Gunnars gamla hjortronmarker. Här finns planer på att under tio år, från och med 2009, bygga 1100 vindkraftverk, vilka skall producera 2500-4000 MW, en energimängd som ungefär motsvarar de fyra kärnreaktorerna i Ringhals. Heja Pite, säger vi.

På bilden ovan ser vi åtta av de nio hittills uppförde vindkraftverken. Det nionde kom upp idag efter det att bilden togs. På stenen i vattnet finns ett femtontal småskrakar, en vuxen hona och en massa ungar, som under ett par dar av och till vilat upp sig på vår strand.

Under de sista stugdagarna har jag målat det gamla altanräcket, som jag hjälpte svärfar Uno att bygga någon gång i slutet av 1970-talet. Idag kom det en skur och då samlades dropparna på det nymålade räcket. Fick en vacker bild (se nedan)

Färre träd för hackaren

Kategori: AllmäntIdag har en inhyrd trädfällare tagit ner elva granar och tallar på vår stugtomt. Vi trivs ju bäst i öppna landskap och nu hade de mörka granarna i väster växt sig alltför stora, så stora att de börjat skymma solen under sena eftermiddagar. Men det första intrycket efter rensningen är - som vanligt vid avverkningar här på Udden - att det blev väldigt öppet. Det brukar gå över efter någon dag.

På bilderna ovan ser vi utsikten mot väster före, under och efter trädfällningen.

De senaste dagarna har vi gång på gång haft besök av en orädd spillkråka. Jag får komma bara tre-fyra meter från den med min kamera innan den drar iväg. Men nu finns ju färre träd att hacka på - så vi får väl se hur länge den relativt stora hackspetten stannar i vårt grannskap.


Hackaren vid en gammal stubbe. Idag har vi fått elva nya på tomten.