Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Heja Pite

Kategori: Allmänt



Under våra fem sommarveckor på Udden har vi sett nio vindkraftverk komma upp på Bondön. Bondön ligger i nordost sett från vår strand och är en relativt obebyggd halvö, som sträcker sig långt ut i Bottenviken. När vi ser vindkraftverken växa fram säger vi "Heja Pite". Kul att någon kommun upplåter mark för vindkraften. Annars är det ju många svenskar som gärna vill ha billig och bra energi men som anser att den skall produceras någon annanstans än där man bor. "Gärna billig elektricitet - men producera den för allt i världen inte där just jag bor!"

När vi i går var på Noliamässan fick vi också lite information om en planerad vindkraftspark i Markbyggden, nästan på Pappa Gunnars gamla hjortronmarker. Här finns planer på att under tio år, från och med 2009, bygga 1100 vindkraftverk, vilka skall producera 2500-4000 MW, en energimängd som ungefär motsvarar de fyra kärnreaktorerna i Ringhals. Heja Pite, säger vi.

På bilden ovan ser vi åtta av de nio hittills uppförde vindkraftverken. Det nionde kom upp idag efter det att bilden togs. På stenen i vattnet finns ett femtontal småskrakar, en vuxen hona och en massa ungar, som under ett par dar av och till vilat upp sig på vår strand.

Under de sista stugdagarna har jag målat det gamla altanräcket, som jag hjälpte svärfar Uno att bygga någon gång i slutet av 1970-talet. Idag kom det en skur och då samlades dropparna på det nymålade räcket. Fick en vacker bild (se nedan)

Kommentera inlägget här: