Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Juligen

Kategori: Allmänt
Min 63:e julafton bjöd på gråväder. På marken saknades en av julens viktigaste ingredienser, nämligen snö. Som vi brukar sedan Indra, Johannas rottweiler, kom in i våra liv gick vi en julaftonspromenad med henne. Liksom förra året vandrade vi bort till Albysjöns badplats. I år fanns det bara nattgammal tunn, tunn is på sjön. Förra året åkte några skridsko på blankis, så då hade det uppenbarligen varit lite kallare dagarna före jul.

Julaftonen tillbringade vi sedan med Ms och hans familj på Myggdalsvägen. Det kom även J och Indra liksom Å:s föräldrar. För första gången i livet firade vi en julafton utan julklappar. M:s barn hade fått föräldraklapparna redan på morgonen och vi andra hade bestämt att spara utdelningen till juldagen (familjen E) resp annandag jul (familjen S). I stället för julklappsutdelning spelade vi Stockholmsspelet tillsammans.

S firade sin första jul. Efter en måltid vid moderns bröst fick jag henne i min famn i den bekväma soffan. Efter lite vaggande somnade hon och detta triggade också mitt sömnbehov. Så plötsligt satt vi där i soffan och sov bägge två, den äldste och den yngste i församlingen.Julaftonen avslutade vi som brukligt med Hammarbykyrkans julnattsgudstjänst. Vi utgjorde tillsammans med J 3/11-delar av den "ensemble ur Hammarbykören" som stod för kvällens musikaliska inslag. En fin stund, den enda under dagen som påminde oss om julens egentliga innebörd.

Juldagen innebar en morgon med klar himmel och rimfrost. Jag gick en morgonrunda med Indra och tog sedan några vinterbilder i trädgården. I övrigt har juldagen varit en hemmadag med TV och god mat.Idag vänder det

Kategori: Allmänt


Medan vi övade inför konserten i Hammarbykyrkan gick solen ner mellan husen, denna den kortaste dagen på året

Fram till idag hade Stockholm - enligt vanligtvis tillförlitliga media - bara haft sju soltimmar under december. Idag sken solen från morgon till eftermiddag och decembernoteringen för soltimmar borde åtminstone ha fördubblats. Idag är det också årets kortaste dag och längsta natt. Alltså kan man med foga säga att nu vänder det. Kanske inte i världsekonomin men i alla fall är det obestridligen så att från och med idag blir dagarna åter ljusare. Man har överlevt ännu en mörk och regnig höst.

Den har dagen har bjudit på ljus också i ett annat avseende. Den kör där Anita och jag är med sedan många år, Hammarbykyrkans kör, har idag haft sin årliga julkonsert. Sannolikt har det aldrig låtit så bra någon julkonsert som i år. Vi har fått ett antal nya och relativt unga tjejer i sopranen med bra röster och även altstämman har kompletterats med lite ungdomlig fräschör. Tenor och min egen stämma, basen, är dock oförändrat gubbig.

Idag vandrade vi in sjungande "Keep your lamps trimmed and burning" och med ljus i händerna. Sen sjöng vi den sedvanliga julrepertoaren och dessutom rockade vi loss med ett par gospels, dels "Go tell it on the mountain" och dels Händels Halleljuakör i gospelsättning. Vi kompades då mycket förtjänstfullt på piano av gospelpianisten Jonas Walve. Vi hade också hjälp av solister - Sun Erkensten, Annika Hedlund och Maria Engström - och av organisten/pianisten Staffan Björklund , flöjtisten Markua Näslund och bongotrummisen Anna Hallberg.

Ikväll har jag vunnit min största tennisseger någonsin. 11-1 blev det. Mot vem vågar jag inte avslöja - den kunde ju bli pinsamt för honom. Kanske är det den lediga morgondagen som triggade den fina formen.


 Hammarbykyrkan övar i dagens sista solljus

Lucia

Kategori: AllmäntLuciadagen 2007. Grått och disigt, det vanligtadecembervädret under de 10-15 senaste åren. Det har inte blivit mycket till Luciafirande. Det närmaste vi kommit är densovande lucian på bildenovan . Ma kom med en middagssovande E och vi deponerade henne med luciakrona och allt på sängen hemma på Slåttervägen.
 
I familjen har vi i alla fall en stjärngosse. Vårt äldsta barn, Ms, föddes den 13 december 1971 och fyllde alltså idag 37 år. På eftermiddagen firade vi detta med hans familj nere på Myggdalsvägen. Som födelsedagspresent hade han på morgonen fått Guitar Hero, ett "TV-spel" där man skall träffa så många toner som möjligt på en platsgitarr. Blev en kul present inte bara för pappa Ms utan också för hans son L. På bilden nedan syns L med spelet framför TV-skärmen.