Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En dag i bokens tecken

Kategori: Allmänt


Bokbordets besökare


Julen närmar sig med stormsteg. Ett säkert jultecken är Hammarbykyrkans julmarknad lördagen före första advent. Webbredaktören har nu i säkert 30 år varit på plats som bokhandlare vid julmarknadens bokbord. I år fick jag och mina bokhandelsknoddar in massor av nygamla böcker och lyckades faktiskt sälja för mer pengar än på många år. Tack alla bokälskare, som släpar hem gamla böcker från julmarknaden och sen kanske tar tillbaka dem till kyrkan nästa år för "omförsäljning".

Men vårt lilla bokbord är förstås bara en liten rännil i den strida julmarknadsströmmen. Här finns förstås loppis, hantverk, godis och annat att inhandla som julklappar eller för eget bruk. För en gångs skulle ägnar vi oss också i kyrkan åt spel och dobbel och ser till att våra besökare har tillgång till tombola och lyckohjul, för att inte tala om en mängd lotterier.
Men - julmarknadens kanske viktigast funktion är att vara en mötesplats för gamla och nya Hammarbyiter. Julmarknadsdagen är kyrkan fylld av både nuvarande och tidigare medlemmar i EFS-föreningen men också av barn, barnbarn och bekanta. För att inte tala om alla boende i omgivningen som kanske bara besöker kyrkan en gång om året, på julmarknaden.

När webbredaktören och hans hustru åkte hem efter en arbetssam dag talade vi om hur viktig gemenskapen i kyrkan varit för oss. Finns det något annat föreningssammanhang där man regelbundet träffar människor från 0 till 100 år? Kyrkan är i bästa fall verkligen ett andra hem. Och även om julmarknaden är jobbig att förbereda - min hustru har t ex kokat 50 paltar och bakat 12 limpor - så är den ändå en höjdpunkt på året.


En nöjd julmarknadsgäst efter en tombolavinst

Såpafeminist - jag?

Kategori: Allmänt


M har alltid trivts bättre i vattnet än ovan på det. Någon "stjärna på is" blir hon aldrig och inte heller hennes far


Jag brukar inte citera andra bloggar - men idag måste jag göra det. På M:s blogg "Alla mina hemligheter" hittar jag nämligen följande epos:

Min käre far har nu sent omsider fått upp ögonen för ojämställdheten i "tävlingssåpornas" värld. Att ilskan vaknar först nu beror nog mest på att han för första gången (sedan Expedition Robinsons glansdagar) verkligen är engagerad i en sådan. Det är Stjärnor på is som han tycker är så bra.

I lördags när juryn fällt sin dom och det var upp till folket att rösta var pappa så upprörd att det fräste om honom. Han hade till och med blivit "Josefin" med Josefin Sundström.

- Nu kommer Josefin att åka ut, det fattar man ju, sa han och höll en lång utläggning om hur orättvist det är i konståkningens värld, eftersom det är kvinnan man tittar på mest, och att det därför är mycket lättare för amatörmännen att göra bra ifrån sig än det är för amatörkvinnan (alltså Josefin).

Jag och mamma kände oss nog lite mer vana vid denna orättvisa. Jag försökte flika in att det är så i alla liknande program. Det ingår i patriarkatet att kvinnor är svekfulla mot sitt eget kön och röstar på männen, medan männen väljer att rösta på männen. Men pappa lugnade sig inte utan kastade sig i stället över telefonen och ringde och röstade.

- Jag fick prata med henne personligen, sa han nöjt när han hörde hennes röst på telefonsvararen.

Tyvärr var pappas ansträngningar förgäves, "Josefin" röstades ut, för er som helt har missat Stjärnor på is.

En interiör från Slåttervägens TV-rum från i lördags. Att kvinnor i Sverige inte förstår sitt eget bästa och röstar på män i såna här sammanhang kan man ju kanske förstå. Men att expertpanelen låter sig luras av de manliga "stjärnornas" kvinnliga proffspartners utstrålning är mer förvånande. Nu är Josefin ute ur leken och då får nog lördagarnas "Stjärnor på is" vara för min del, programmet har förlorat sin charm.

Novembersnö

Kategori: AllmäntDet är inte alla år vi får riktigt vacker vinter i november. Men i år verkar det bli så i alla fall. Under helgen har det fallit minst en decimeter snö här ute i Tyresö. Det blir genast lättare att leva när naturen blir vitklädd, det blir ljusare och dessutom är det ju först när vintersnön kommer som man kan börja ana att vi inom några månader kan få ännu en vår.

E har legat över här på Slåttervägen mellan lördag och söndag. Alltså blev det att ta fram den gamla snowracern från 70-talet och ge sig ut i pudersnön. Sen fick jag dra pulkan om och om igen uppför vår alltför lilla backe på tomten - medan E ensam fick njuta av det alltför snabba nerfärden. Ett par fina vinterbilder blev också resultatet av förmiddagens utevistelse.