Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En osannolik dag

Kategori: Allmänt


Maria gratuleras av Holger och Karin, mammas bror och svägerska

Idag har vi firat Mamma Marias 90-årsdag. Den inföll i och för sig redan i torsdags - men idag har det egentliga firandet ägt rum. Om någon för 30-40 år sagt att Maria skulle bli 90 år hade jag inte trott han eller henne. Egentligen har vi alltid betraktat mamma som mer eller mindre krasslig. Redan när jag gick i gymnasiet låg hon länge på sjukhus efter en komplicerad galloperation. Sen har det varit kaliumbrist, kärlkramp, högt blodtryck, diabetes, magbesvär, starr, begynnande demens, ja vad har inte mor lidit av genom åren. Ändå satt hon idag med oss i 4 timmar, mycket nöjd över att bli uppmärksammad av så många. En osannolik fest har blivit verklighet.

Med på festen var - utöver den  Piteå- och Luleåbaserade delen av den närmaste familjen - mammas yngsta syster Barbro och yngsta bror Holger och min ingifte 91-årige morbror Patrik. Vidare ett par av mina kusiner med respektive samt några gamla bekanta från Piteåtrakten. Totalt 20 personer var samlade runt borden i Horlaxgårdens gemenskapsutrymme, som vi lånat för firandet.

Jag och A kom upp till Piteå igår kväll och åkte direkt ut till stugan. När vi kom var det ca 5 grader inne i huset, när vi gick till sängs vid 11-tiden var temperaturen 18-19 grader och vid 4-tiden inatt, när jag var uppe och pinkade, hade vi hela 24 grader i sovrummet. Nog så varmt alltså. Idag har vi förutom 90-årsfirandet också varit till Norrfjärden hos Inga, Anitas nu snart 92-åriga mamma.


Till festen hade jag gjort ett bildspel om mammas liv. Där fanns bl a denna bild av mamma med sin förstfödde, dvs jag.

Hos A och B i Ljömsebo

Kategori: Allmänt 

Våra äldsta Stockholmsvänner är faktiskt Pitebor. Anitas barndomsvän, A, hade en pojkvän, B, som flyttade till Stockholm samma höst som vi anlände till huvudstaden och förorten Tyresö. Någon månad senare anlände även A hit ner och sedan dess har vi umgåtts, åtminstone någon gång per år.

Sedan ett par år äger A&B ett fritidshus i Ljömsebo, en dryg mil från Sala. I helgen gjorde vi vårt första besök där. På en avstyckning från en bondgård ligger ett område med ett par hundra fritidshus. A&B har områdets bästa tomt, intill badplatsen i den vackra sjön intill. Eftersom B är pensionär har han haft gott om tid att rusta upp huset, utvidga gräsmattan och röja i vegetationen.

Vi kom till Ljömsebo på fredag kväll och åkte hem igen ett dygn senare. På kvällen bjöds vi på den norrländska specialiteten framför alla, surströmming. På lördag gick vi en runda i området och äkte sedan in till Sala för en rundvandring i stans affärskvarter. Vi köpte med oss grillad kyckling till Ljömsebo och åt en god snabbmiddag innan vi satte oss i bilen och körde hem till Tyresö igen.


Hård höst

Kategori: Allmänt


Det känns som om vi just nu upplever en världshistorisk höst. Inte sedan den 11 september 2001 har nyhetsflödet varit så intressant. Den amerikanske bolånekrisen har fortplantat sig genom ekonomin och skapat ett finansiellt kaos av historiskt snitt. Världens regeringar har varit tvungna att gå in med ofattbart stora belopp för att hejda det som numera kallas "den finansiella härdsmältan". Det känns som om bankväsendet världen över fungerar som ett enda gigantiskt kedjebrev, som för sin fortlevnad kräver en ständig tillväxt. När det började kärva i en del av kedjan gick den av och delarna låter sig nu inte så lätt föras ihop igen.

Samtidigt med finanskrisen ser vi också en begynnande lågkonjunktur. Vi har levt med en av efterkrigstidens längsta högkonjunkturer och all historik säger att högkonjunktur följs av lågkonjunktur. Nu var den redan på väg - men förstärks sannolikt av finanskrisen.

En tredje faktor är oljan och maten, som under de senaste åren blivit allt dyrare, vilket inneburit att vi nu går in i lågkonjunkturen med en högre inflation än på länge. Känns ju inte som en normalsituation precis. Och som grädde på moset har vi klimatkrisen, som ju gör att vi egenligen inte vill ha någon tillväxt alls de närmaste åren, åtminstone inte en tillväxt som ökar växthusgaserna och som därmed bidrar till uppvärmning av vårt lilla klot.

Idag ser vi ett markant brott i den senaste veckarnas mörker. Den svenska börsen gick idag upp nära 9 %, en av de största ökningarna på en dag någonsin. Kanske har i alla fall Marknaden nu låtit lugna sig? Gissningsvis kommer finansföretagens katastrof leda till en tillnyktring i branschen. Bort med de gigantiska bonusarna, som fungerar som ett dödligt gift för kapitalismen. Marknadsekonomin har ju historiskt visat sig överlägsen all form av planekonomi, när det gäller att skapa välstånd. Men varför skall enskilda individer kunna skaffa sig förmögenheter som de inte under några förhållande kan göra av med? Bonusar och mångmiljonlöner är ett systemfel i kapitalsmen och inte i någon bransch har de väl varit mer vanligt förekommande än i finansbranschen.