Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Hård höst

Kategori: Allmänt


Det känns som om vi just nu upplever en världshistorisk höst. Inte sedan den 11 september 2001 har nyhetsflödet varit så intressant. Den amerikanske bolånekrisen har fortplantat sig genom ekonomin och skapat ett finansiellt kaos av historiskt snitt. Världens regeringar har varit tvungna att gå in med ofattbart stora belopp för att hejda det som numera kallas "den finansiella härdsmältan". Det känns som om bankväsendet världen över fungerar som ett enda gigantiskt kedjebrev, som för sin fortlevnad kräver en ständig tillväxt. När det började kärva i en del av kedjan gick den av och delarna låter sig nu inte så lätt föras ihop igen.

Samtidigt med finanskrisen ser vi också en begynnande lågkonjunktur. Vi har levt med en av efterkrigstidens längsta högkonjunkturer och all historik säger att högkonjunktur följs av lågkonjunktur. Nu var den redan på väg - men förstärks sannolikt av finanskrisen.

En tredje faktor är oljan och maten, som under de senaste åren blivit allt dyrare, vilket inneburit att vi nu går in i lågkonjunkturen med en högre inflation än på länge. Känns ju inte som en normalsituation precis. Och som grädde på moset har vi klimatkrisen, som ju gör att vi egenligen inte vill ha någon tillväxt alls de närmaste åren, åtminstone inte en tillväxt som ökar växthusgaserna och som därmed bidrar till uppvärmning av vårt lilla klot.

Idag ser vi ett markant brott i den senaste veckarnas mörker. Den svenska börsen gick idag upp nära 9 %, en av de största ökningarna på en dag någonsin. Kanske har i alla fall Marknaden nu låtit lugna sig? Gissningsvis kommer finansföretagens katastrof leda till en tillnyktring i branschen. Bort med de gigantiska bonusarna, som fungerar som ett dödligt gift för kapitalismen. Marknadsekonomin har ju historiskt visat sig överlägsen all form av planekonomi, när det gäller att skapa välstånd. Men varför skall enskilda individer kunna skaffa sig förmögenheter som de inte under några förhållande kan göra av med? Bonusar och mångmiljonlöner är ett systemfel i kapitalsmen och inte i någon bransch har de väl varit mer vanligt förekommande än i finansbranschen.
Kommentera inlägget här: