Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Datorlöst tillstånd

Kategori: Allmänt


Sedan fem dagar lever jag i ett datorlöst tillstånd, dvs min egen Fujitsu Siemens Amilo har lagt av och befinner sig hos Datorfixarna för ominstallation av Windows mm. Ett ytterst kritiskt läge som dock något mildras av att Johanna har med sin lilla mini-laptop. Det är den jag nyttjar för att skriva detta inlägg. Jag känner viss abstinens efter min laptop. Måste nog erkänna att jag har utvecklat ett visst beroende. Kanske bra att för några dagar minnas hur det var att att bara ha radio, TV och böcker att roa sig med på kvällarna.

När jag inte har min egen dator kan jag inte heller ladda ner mina bilder. Här ovan finns därför en bild som inte jag utan min son, M, tagit för några dagar sedan - när jag och lille L var ute på en kvällstur med båten.

En tur med smak av nostalgi och äventyr

Kategori: Allmänt


Genom Kanalen

För första gången på många, många år tog vi igår båten hela vägen in till stan. Tog ca en timme in i medvind. Vi gick också genom Kanalen bort till Norra Hamnen, där min farfar en gång i tiden hade sin passbåt liggande och varifrån vi startade min barndoms söndagsutflykter i farfars båt, till Fårön och andra utflyktsmål.

In till stan hade jag sällskap med M och E. Sen skulle jag och A kör ut båten till stugan igen. Men nu, senare på eftermiddagen, hade vinden friskat i. Redan när vi kom ut ur Munksundet till Yttre Pitefjärden grävde det rejält och när vis sedan lämnade Pitsundet och kom utanför Armarna grävde det ren fördj. igt. Vår lilla båt slängdes omkring och vi beslöt att söka nödhamn. Det blev Ostigårdens lilla hamn som sedan fick härbärgera skorven några timmar. Johanna hämtade oss med bilen och sedan blev jag skjutsad in på kvällen och kunde så för hem båten till hemmahamnen. Ett litet äventyr tillhör ju inte vanligheterna, men idag blev det i alla fall av.

Släktkyrkan

Kategori: AllmäntMin mor föddes och växte upp i Blåsmark, en by i Hortlax församling, strax söder om Piteå. Hortlax församling bröts ut ur Piteå Landsförsamling i början av 1900-talet. Kyrkan är också från tidigt 1900-tal och är enligt uppgift ritad av en släkting till oss med efternamnet Dahlbäck.

Numera bor mor Maria på Hortlaxgården, bara ett stenkast från kyrkan. Häromdagen var jag och M och visade upp det senaste tillskottet i Marias skara av barnbarnsbarn, lille Gunnar. Eftersom han har samma namn som min far och Marias make är han förstås särskilt intressant för henne. Hon tittade och tittade men sade som vanligt numera inte många ord.

Efteråt gick jag och M tillsammans med Gunnar bort till kyrkan och vidare ner till kyrkogården. Här ligger massor av släktingar. Jag fick dock lov att ringa upp min syster och be om lite telefonguidning för att hitta igen alla. Här hittade jag mormors far, byapampen Otto Dahlbäck. Här hittade jag förstås morfar Oscar och mormor Hilma, Hilmas syster Maria, som fick ett utomäktenskapligt barn. Sonen adopterades bort och Maria levde sedan livet singel och ligger därför i Ottos familjegrav. Här hittade vi också morbror Göran och moster Ebba, morbror Åke och Åkes dotters man, Kent, som omkom redan 1977 i en bilolycka. Och många andra Dahlbäckare, Lundbergare, Risbergare och Häggströmmare. När man går runt på Hortlax kyrkogård känner man verkligen att man vistas bland rötterna.