Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Kristdemokrat såklart?

Kategori: Allmänt


Utsikt från kd-bordet i Tyresö centrum

Har idag ägnat ett par timmar åt att kampanja för kristdemokraterna nere i Tyresö centrum. Vi och vänsterpartiet var tilldelade platser intill varandra mellan Parisnytt och HM och med Café Seatle i ryggen. Hade trevliga samtal med vänsterpartisterna. Däremot var det inte många som besökte mitt "stånd". Med ett par undantag. Ett av dessa undantag var en man som hade gjort en test på webben och då till sin överraskning blivit kristdemokrat.

Jag försökte förklara kristdemokratin för honom och då fick jag ju anledning att fundera på varför jag fastnat för denna i många svenskars ögon aparta ideologi. En intressant sak jag kunde berätta om är ju förstås att kristdemokratiska partier utgör EU:s största partigruppering och att kristdemokratiska partier varit samhällsbärande i många länder i Europa ända sedan andra världskriget. Sedan försökte jag också sammanfatta mina skäl att engagera mig för kd.

Det finns väl egentligen tre huvudanledningar. För det första tycker jag det är bra att det finns ett parti som är lite bromskloss i värderingsfrågor, som inte springer iväg och anammar varje ny idé om t ex samlevnad utan låter värderingarna bygga på den mångtusenåriga judisk-kristna etiken. För det andra gillar jag kristdemokratins accepterande av marknadsekonomin och tro på människans inneboende förmåga att själva styra sina liv. Att inte betrakta männiksorna som viljelösa offer utan som personer med ansvar för de val som livet måste innehålla . För det tredje tycker jag att kd bäst av allianspartierna kombinerar denna tro på marknaden med en omsorg om människan.

Sen kan man ju undra hur bra konkreta politiska utspel i en valrörelse harmoniserar med ett partis grundläggande ideologi. Jag köper definitivt inte alla förslag som läggs från kd:s sida - men för mig betyder en långsiktigt hållbar partiideologi mer än de ofta relativt kortsiktiga utspel som görs.

Boulemästaren

Kategori: Allmänt


Boulespelare på Trollängens boulebanor

Boulealliansen i Tyresö består av ett antal föreningar som har boule på programmet. De ligger på oss politiker om att få en boulehall i kommunen. Vi har hittills varit ganska njugga, ifrågasatt om boule inte egentligen är en sommarsport och ifrågasatt om det kan vara en kommunal uppgift att ställa lokaler till förfogande för i huvudsak pensionärer.

Idag bjöd boulealliansen in oss till något man kallade Boulehallskampen. Varje politiker fick spela tre matcher med två medspelare från bouleföreningarna, medspelare som utsågs genom lottning och som byttes mellan varje match. Och vem visade sig stå som herrsegrare och jag tror också totalsegrare när turneringen var klar. Jo, kristdemokraternas ende representant, vars namn min blygsamhet förbjuder mig att här avslöja.

Boulealliansens ohöjda lobbying fungerade i varje fall på mig. Nu ser jag gärna en boulehall och räknar med att själv komma att nyttja den efter pensioneringen. Men kanske skall vi i alla fall hålla fast vid att satsningen på en boulehall skall vara kommersiellt motiverad och inte belasta den kommunala ekonomin.

Mamma Marias begravning

Kategori: AllmäntMamma Marias begravningsdag. Vi hade ställt klockan på 6.45 och var följaktligen uppe i god tid inför dagens händelser. Kl 9.00 var jag, M och J i kyrkan för att tjejerna skulle hinna öva sina sånger tillsammans med Britt Wennberg, dagens kantor. Jag passade på att ta bilder av kistan och befriade mig också från den spänningskänsla som brukar inträffa då man kommer in i kyrkan och ser kistan med den döde. Kanske spelade det också in att jag var med i mammas dödsögonblick. I varje fall klarade jag sedan hela jordfästningen och nästan hela minnestunden så gott som utan tårar. Jag var helt enkelt mycket mindre berörd än vid pappas begravning för 18 år sedan.

Begravningsgudstjänsten började kl 10 med ett Adagio av Bach på orgel. Sedan sjöng M ”I himmelen” a capella. När hon övade bröts rösten av rörelse  – men på uppsjungningen gick det som en dans. Liksom vid pappas begravning 1992 sjöng vi unisont ”En vänlig grönskas rika dräkt” och sedan höll Stieg Berggren sitt griftetal. M och J sjöng därefter tillsammans Lloyd-Webbers ”Pie Jesu” med den äran. ”Jag skall gråtande kasta mig ner” och ”De skall gå till den heliga staden” sjöngs unisont innan avskedstagandet. Vi gick fram alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn. K sade några ord innan vi var och en lade ner våra röda rosor. Som avslutning spelade Britt ”Gammal fäbodpsalm” av Oskar Lindberg.Vi lämnade nu kistan i kyrkan och gick tillsammans över till Kyrkcenter för minnesstunden. Vi blev totalt 37 personer.

Värdarna, kusin A med hustru C, hälsade oss välkomna till minnesstunden. Vi började med att sjunga ”Det finns djup i Herrens godhet”. Sedan sjöng A-L och E ”Herre till Dig för jag komma” och därefter blev det servering av buffélunch, grillad kyckling och potatissallad. Efter serveringen sjöng A-L och E  ”Närmare Gud till dig” och därefter blev det paus. Efter pausen och efter ”Blott en dag” visade jag det bildspel om mammas liv jag pulat med de senaste dagarna. K läste som ett inslag ett brev från mamma till mormor skrivet första kvällen i Kåbdalis 1940. Jag hade lyckats öppna en halvfärdig fil så jag fick göra ett avbrott i visningen. Då blev det snabbt kaffe och tårta.

Sedan jag hittat rätt fil fortsatte jag att visa bildspelet. Kanske blev det väl långt, men jag fick många uppskattande ord från deltagarna. Det blev nu tillfälle för andra att säga några ord om Maria. Efter att Carina hållit en kort andakt blev det min uppgift att tacka alla som varit med oss i sorgen. Så slutade vi med ”Tänk när en gång”.
 


Från minnesstunden tog vi i familjen våra bilar och åkte upp till kyrkogården. Mammas kista var nu i jorden och graven iordningsställd. Jag tog några bilder av oss alla vid graven. Jag och A åkte nu till ICA och hämtade en beställda maten och åkte sedan ut till stugan. Vi tog av oss begravningsdressen och passade på att ta ett ”begravningsdopp” i havet. Temperaturen var hela dagen hög och luften fuktig, ja t o m havsvattnet var klart badbart. Sen droppade de övriga in och vi intog vår middag i stugans uterum.

När familjen N och syster K gett sig av vid 21-tiden gjorde vi upp en eld på grillplatsen. Sen satt vi där med barnbarnen redan iförda sina pyjamasar och hade fredagsmys med chips och vin i den rekordvarma sommarkvällen. Jag tror att mamma hade tagit ett glas vin med oss om hon fått vara med. Hon var ju inte dogmatisk utan kunde anpassa sig till förändringarna i världen.