Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Smutsbrunt och stjärnglans

Kategori: AllmäntVi är hundvakter den här veckan och då blir det förstås lagom långa promenader både morgon, middag och kväll. Det är dock inte någon riktigt trevlig tid att vandra runt i Fårdala. Snön ligger extremt smutsbrun längs alla gator och på vissa håll är snökarmarna fortfarand meterhöga. Men Indra gillar läget. I anslutning till avsmältningen kommer många intressanta dofter fram. På bilden ovan har hon hittat något slags spår i skitsnön och grävt sig en bra bit ner till den lite vitare snön på djupet.

Nåja, motionsmässigt är ju även en vandring längs smutsbruna snövallar inte att förakta. Men bättre ändå är väl en riktig härlig musikupplevelse. Det hade vi igår kväll då vi bevistade Lisa Nilssons 20-årskonsert på Cirkus. Lisa Nilsson har stil, har en fantastiskt röst, väljer sina texter med omsorg, sjunger mest på svenska och - märkte vi i går - kan också hålla ihop en lång konsert med ett meningsfullt mellansnack. Dessutom en bra orkester och ett trevligt gästspel av Samuel Ljungblahd, sångaren med den fantastiska soulrösten (som vi redanför sex år sedan  hade som gäst vid Hammarbykyrkans missionsgala). Lisa Nilsson 20 år blev en av våra trevligaste konsertupplevelser någonsin.

Messiah

Kategori: Allmänt
En Messiasstaty på en bergstopp på Mallorca, fotograferad vid vårt besök sommaren 2003

I söndags var vi i Berwaldhallen och lyssnade på det svenska uruppförandet av Sven David Sandströms ”Messiah”. Sandström har - efter en beställning från Tyskland - använt Händels bibeltexter och satt ny körmusik till den. Händels "Messias" är ju ett av världens mest framförda körverk och det får väl sägas vara en utmaning att göra en helt ny version av oratoriet. Vi är väl inga superexperter - men tyckte nog att Sandström lyckats riktigt bra. Det verkade också publiken i den fullsatta Berwaldhallen tycka. Och även Svd:s rescencent instämde i hyllningskören.

Messiah framfördes av en kombination av Radiokören och Gustaf Sjökvists kammarkör tillsammans med solisterna Ida Falk Winblad (sopran), Kristina Hammarström (alt), Timothy Fallon (tenor) och Olle Persson (bas). Den sistnämnde hade hoppat in med två dagars varsel. Imponerande! Gamle Herbert Blomstedt (82 år) dirigerade och Sveriges radios symfoniorkester spelade.  Sammantaget fanns nog närmare 200 personer på Berwaldhallens väl tilltagna scen. Sandström var själv närvarande och tog emot publikens jubel.

Producentarbete

Kategori: AllmäntEtt av mina uppdrag i Hammarbykyrkan de senaste åren har varit att leda programkommittén för den årliga missionsgalan. Att hitta programvärdar och artister och att välja ut projekt ur EFS Missions "katalog" att samla pengar till. Innebär nästan att jag utvecklats till att bli amatörproducent av minigalor på senare år.

I går hölls den sjunde missionsgalan sedan starten 2004. Årets upplaga bjöd på a capella-sång av gruppen Voicebox och soul med Annika Scutt med vänner. Årets insamlingar gällde skolarbete i Eritrea och Tanzania och barnhem i Indien. Insamlingen gav över 60000 kr till EFS och "Barn i alla länder".

Voicebox kommer från EFS-miljön i Skellefteå. De är en vocalgrupp med The Real Group som förebild och gör också en hel del Real Group-material. Bl a fick vi igår höra den härliga "A capella i Acapulco". Helt klart gjorde de succé i Hammarbykyrkan. Som gammal Real Group-fan hade jag också väntat mig det. Röstekvilibrister är alltid fascinerande att lyssna på.


Voicebox
 

Annika Scutt, Maria och Markus Lundgren