Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Juldagstitt på Laxåvägen

Kategori: AllmäntEfter julhelgen flyttar Ma med familj till sitt hus i Bagarmossen. Idag på juldagen åkte vi dit en stund för att bl a dammsuga efter byggjobbarnas härjningar. Ett lite annorlunda sätt att fira juldagen, kan man säga. Jag passade på att ta detta förnämliga kort av E och G, på det nyslipade och vackra furugolvet i det som skall bli G:s rum.

Den sextiosjätte

Kategori: AllmäntJul igen. Min sextiosjätte sedan jag föddes i januari 1946. Årets upplaga firade vi hemma på Slåttervägen med barnen och deras familjer, exklusive J:s sambo som traditionsenligt firar jul i en avlägsen fjällby. Vi började - också traditionsenligt - med en långpromenad, i år till Tyresö centrum tur och retur. Medan de övriga i var inne i centrat tillbringade jag och rottweilern Indra en dryg halvtimme på det lilla torget fram entrén. Indras röda julhalsduk drog till sig många leenden.Efter julfika, Kalle och Co och julmat knackade ringde det vid 18-tiden på ytterdörren och dessa tre tomtar gjorde entré. Gamla tomtemor hade denna gång ett par yngre medhjälpare med sig. Synd att ett par av barnbarnen och som vanligt Ma inte fick vara med om detta besök.I år hade vi faktiskt skurit ner på antalet julklappar. Ändå tog utdelningen en bra stund. Vi lyckades denna gång dela ut ett paket i taget och följa paketet ända till mottagarens perception av innehållet. Minskade barnens stress och gav oss den trevligaste julklappsutdelningen på många år.Nu återstod ett par, tre timmar då barnen började använda sina nya julklappar. L och A jobbade hårt med en Briolåda. L lyckades åtstadkomma detta fordon.

Vi frångick i år traditionen att åka till Hammarbykyrkan på midnattsgudstjänst. I stället gick vi relativt tidigt till sängs. Själv sov jag nog en av mina längsta julnätter någonsin.

Decemberdränering

Kategori: AllmäntTvå dagar före julafton ser det ut så här på Slåttervägen 89. En vallgrav runt huset och jord i högar över helt tomten. Vi dränerar om! När vi flyttade in för 23 år sedan rekommenderade mäklaren omdränering ganska omedelbart pga fuktgenomslag i vissa mellanväggar i källaren. Men vi inte sett att problemen ökat under de 23 åren och därför har vi år från år skjutit upp att dränera. Nu när vi blivit pensionärer vill vi göra lite åt tomten, åt altanen mm och då blev omdräneringen akut. Dvs vi upplever att det inte är någon mening att snygga till runt huset om vi inte först dränerar.

Det Tyresöföretag som gör jobbet fick en lucka nu före jul. Då fick de köra igång, trots närheten till jul. Just nu ser det förfärligt ut - men åtminstone gravarna runt husets gatusida skall vara igenfyllda till på julafton har man lovat.
Helt klart blir väl inte projektet förrän i vår. Nu gör man en grov återfyllning av de uppgrävda tomtytorna, sedan får jorden sätta sig till i vår och först därefter kan vi återställa tomten till åtminstone en viss likhet med hur den såg ut tidigare.


Här skriver vi den 10 december och arbetet har just börjat med J från Vitryssland vid den lilla grävskopans spakar.


Fär ett par dagar sedan var grävningen klar och blästrarna kom på besök. En rymddräktsklädd man sprutade källarväggarna rena från asfalt mm med en kraftig högtrycksspruta.


Igår kom de första isodränskivorna upp på väggarna. Så här såg det ut i hörnet mellan garaget och huset.Idag lade man ner dräneringsrör och fyllde med singel från denna kranbil.

Fortsättning följer!