Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En fotograf på Fotografiska

Kategori: Allmänt


Andy Warhol porträtterad av Christopher Makos

Det är sportlov denna vecka. Jag har använt min pensionslediga måndag för att tillsammans med min skollovslediga hustru och min nya kamera besöka Stockholms nyaste museum, Fotografiska. Fotografiska ligger på Stadsgårdskajen i ett f d tullhus. Idag fick vi bl a se bilder av Sarah Moon och Adam Ekberg, Christopher Makos bilder av en androgyn Andy Warhol, Jean-Marie Simons bilder från Guatemala samt Hedenskogs och Brolins projekt "Creeping in Circles". Vi kan också rekommendera Fotografiskas välbelägna café - med stora panoramafönster med utsikt mot Skeppsholmen och Djurgården.


Anita framför bilder av Sarah Moon


Fotografen speglad i en av cirklarna

25 år efter Sveavägen

Kategori: AllmäntIdag är det 25 års sedan Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm. Under eftermiddagen har P1 sänt ett program om Olof Palme, om mordet och om hans livsgärning. Jag har just hört Ingvar Carlsson och Joakim Palme tydligt säga ifrån att mordet faktiskt är löst och att Lisbeth Palme pekade ut mördaren, dvs Christer Pettersson. Det är också vad jag tror. Men rättsapparaten lyckade inte fälla honom, vilket förstås är en stor brist.

Just nu läser jag Henrik Berggrens "Underbara dagar framför oss", om Olof Palmes tid i politiken. Palme började sin politiska karriär i slutet av 50-talet som assistent till Tage Erlander. Redan i den rollen och som utbildnings- och kommunikationsminister på 1960-talet kom han att i hög grad prägla hela den socialdemokratiska politiken. Från det att han blev statsminister 1969 kom han förstås att i ännu mycket större utsträckning bli initiativtagare till viktiga "reformer" av det svenska samhället, reformer på både gott och ont. Berggrens bok ger oss en ytterst väldokumenterad och intressant bild av svensk samtidshistoria - men Olof Palme som periodens politiska centralfigur.

Ett par dagar efter mordet 1986 hade jag kameran med och besökte mordplatsen. Bilderna av blomsterhavet tog jag vid det tillfället.

Äntligen

Kategori: AllmäntEfter 10 år med kompaktkameror - om än av hög kvalitet - är jag nu åter ägare av en systemkamera. Det blev en Canon 60D med två olika zoomobjektiv. Bör väl räcka några år in på pensionärslivet. Har testat den inomhus idag. Upplösningen verkar suveränt bra och brusnivån är väsentligt lägre än i mina senaste kameror. Ett ISO-tal på 3200 ger inte mer brus än ISO 400 ger med min zoomkompakt Canon SX1. Lägger med ett par till av dagens första försöksbilder med den nya kameran.


Julklappsramen i ett hörn av vardagsrummet


Melodifestivaltittande i gillestugan