Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Ensam är stark

Kategori: Allmänt


Gillar att titta på Debatt, lyssna på Ring P1 och andra program som innehåller inslag av samhällsdebatt. I går innehöll Debatt ett par inslag där en ensam person blev ifrågasatt av en majoritet av de andra debattörerna. Även om jag tidigare tyckt illa om den "utsattes" uppfattning tenderar jag att byta ståndpunkt när denne ensam skall försvara sig mot flera "angripare".
 
Fram till igår hade jag glatt accepterat skallet mot f d justitiekanslern Göran Lambertz, som försvarar de tidigare domar mot Tomas Quick, som nu en så gott som enig kår av jurister och journalister starkt ifrågasätter. Kände nu plötsligt att Lambertz kanske kan ha rätt. Var det hans argumentation eller bara det förhållandet att han så gott som ensam satt på den anklagades bänk i debatten som gjorde att jag tenderade att byta ståndpunkt?
 
Ett annat inslag i gårdagens Debatt handlade om konstnären Lars Vilks, som tänker åka till eett antaget rasistiskt/främlingsfientligt arrangemang i USA. Nu när han ensam fick försvara sig mot olika angripare kände jag sympati för honom - från att tidigare baserat på mediarapporteringen bedömt honom som en knäppskalle.
 
Slutsatsen blir alltså - om andra reagerar som jag - att man har en god möjlighet att bli positivt bedömd om man ensam i en TV-debatt angrips från flera andra debattörer. Ensam är kanske starkt i den typen av debatter som TV ofta bjuder på.
 


 

Livskamraten

Kategori: Allmänt

Läser ibland i dödsannonser och runor om att någons livskamrat gått bort. Då verkar det handla om att någons sambo gått ur tiden, dvs ordet livskamrat används när man talar om personer som inte varit legalt gifta med varandra. Jag tycker detta är en märklig användning av ordet. Säg att jag och min livskamrat, dvs min hustru sedan 42 år, skulle få för oss att skiljas och att jag skulle få ihop det med en ny kvinna. Sen går hon och avlider tämligen omgående innan vi ens hunnit gifta oss. Då skulle det i hennes dödsruna stå att min livskamrat gått ur tiden. Uppenbart orimligt! Nej, varför inte inte använda sambobegreppet, som ju ändå har någon slags legal status också. Däremot använder jag gärna ordet livskamrat när jag tänker på och talar om min hustru. För min livskamrat, det tycker jag verkligen att hon är!
 
 
Min livskamrat 1970 - i Arlbergpass i Österrike.
 
 
Samma livskamrat 2012, dvs 42 år senare - på Stenskärs sandstrand i Piteå skärgård.

Mitt digitala kameramuseum

Kategori: Allmänt

Vi städar i källaren - och då har mina gamla kameror kommit i fokus. Min hustru har ifrågasatt behovet av att spara alla numera obrukbara eller svårbrukbara kameror till eftervärlden. Idag tog jag mig för att fotografera alla kamerorna för att på sikt åtminstone ha ett digitalt minne av de prylar som genom åren berett mig så mycken glädje. Tills vidare fick de också en plats i ett litet kameramuseum jag skapat i den gamla bokhyllans vitrinskåp, den bokhylla som sedan några år är degraderad till plats i gillestugan. Här återger jag nu mina kameror i kronologisk ordning. Det handlar om de kameror jag har kvar. Ett par från senare år har jag donerat till min son, varför de saknas i muséet.
 

Den här spegelreflexkameran köpte min far i mitten av 1950-talet. Fram till dess hade min farbror Tore stått för familjens fotograferande. Nu hade vi en egen kamera. Med den här kameran tog jag mina första egna bilder. Vi hade den bl a med när pappa och jag 1957 gjorde ett Stockholmsbesök och när vi efter bilköpet 1960 gjorde turistresor, 1960 till Dalarna och 19601 till Skåne tur och retur.
 

Minförsta egna kamera var en Zeiss Ikon Contina med fast optik. Fick den runt 1962 och använde den i ett par år.
 

Mitt intresse för foto växte snabbt och jag började längta efter en systemkamera. Det blev en Edixa, ett lågprismärke. Edixa tillverkades i Tyskland och sålde ganska bra i mitten av 60-talet. Men kameramärket försvann ganska snabbt från marknaden. 
 

1967 köpte jag en Asahi Pentax Spotmatic. Spotmaticen var först med spotmätning och var under 60-talets sista år en riktig föregångskamera. Kände mig mycket stolt över att jag ägde en sådan innepryl. På kameran sitter det mest ljusstarka objektiv jag ägt, ett Super-Takumar 1:1,4 med 50 mm normalbrännvidd.
 

Spotmaticen höll bra och tjänade mig i många år. Men snart ville jag kunna kombinera  fotografering i svartvitt och med diabildsfotografering. Då blev det en kompletterande Pentax, en MX. Kunde använda samma objektiv som till Spotmaticen, vilket var rationellt.
 

När Spotmaticen lade av i slutet av 70-talet köpte jag ytterligare en Pentax. Nu blev det min första kamera med bajonettfattning, en Pentax Program A. Fick då köpa en ny uppsättning objektiv. Men nu hade jag ju en hygglig inkomst att betala med.
 

I mitten av 80-talet kompletterade jag utrustningen med en liten Minox 35 GT. Den rymdes i innerfickan. Hade den bl a av en slump med när Brevledningen gjorde en överraskande morgontur med ballong över Stockholm 1987 (tror jag det var).
 

På 90-talet blev det ytterligare en Pentax, en MZ-5. Med den tog jag analoga bilder fram till 2000-2001. Därefter har det bara blivit digital fotografering. Först blev det en enkel Olympuskamera. Sedan började min Canonresa. Den första Canonen var en Powershot G3, som jag använde 2002-2005. Både Olympusen och Powershoten vandrade vidare till min son, som vid den tiden blivit far och börjat intressera sig för familjefotografering.
 

Nästa Canon blev en Powershot S3IS, en kamera med fast zoomoptik med mycket stort zoomomfång. Den tappade jag tyvärr ganska tidigt i marken och objektivet kraschade (vilket bara yns om tar bort locket).
 
När den första långzoomkameran kraschade köpte jag direkt en ny Canon Powershot, nu med beteckningen SX1IS, egentligen en modernare version av den förra kameran. Den kameran använder jag fortfarande - framförallt på resor, promenader etc, dvs då man vill ha alla brännvidder med utan att behöva bära alltför mycket.
 
I fjol köpte jag så äntligen en digital systemkamera. Det blev en Canon 60D med två olika zoomobjektiv. Tungt att bära med sig - men överlägset bäst hittills när det gäller att minimera brus och teckna skarp. Med den kameran har jag tagit bilderna av de historiska kamerorna.