Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Föräldravrålet

Kategori:

Om femtio år - när medeltemperaturen på jorden kan vara fyra grader högre än idag - är denne solstråle 53 år, har barn som är i tjugoårsåldern, på väg att inom några år ge honom några barnbarn. Föräldravrålet på nätet, där den lille mannens mamma är en av initiativtagarna, ger nu klimatångesten en röst. På vrålets facebooksida, www.foraldravralet.se kommer dock många ifrågasättande kommentarer till uppropet.
 
Men så här skrev jag idag på vrålets facebooksida:
 
********************************************
Det finns vissa skeptiker som ifrågasätter hela bakgrunden till Föräldravrålet. Men så här är det:
 
1. Jordens medeltemperatur ökar - det vet vi.
2. Polarisarna - särskilt i norr - smälter i snabb takt - det vet vi.
3. Koldioxidhalten ökar snabbt - det vet vi.
4. De flesta forskare är eniga om att det med stor sannolikhet är den ökade koldioxidhalten som orsakar temperaturhöjningen. Enigheten är inte total - men den är tillräckligt stark för att jag skall bedöma sambandet som så gott som klarlagt.
5. Forskare gör prognosen att om koldioxidhalten fortsätter att öka i nuvarande takt kommer vi att ha en 4 grader högre medeltemperatur om 50 år.
6. Jorden har genom årmiljonerna haft en starkt varerande temperatur - men förändringar på så mycket som 4 grader har sannolikt tagit tusentals år. Nu talar vi om en 4 graders temperaturförändring på 50 år - det är en enorm skillnad.
 
Det är i och för sig klokt att ifrågasätta allting och "klimatskeptikerna" faller väl in i en tradition där vi inte vill ta till oss negativa framtidsbilder. Men här är det mycket tydligt att det finns ett hot som vi redan nu måste göra något åt. Föräldravrålet är i högsta grad motiverat!
 
Vad kan vi då göra?
 
1. Tekniska framsteg kan göra det möjligt att ersätta boven i dramat - förbränningen av fossila bränslen - med annan energi. Men så länge oljan är billigt är det oerhört svårt att åstadkomma en radikal omställning.
2. Teknisk utveckling kan göra det möjligt att ta hand om koldioxidöverskottet - t ex genom att suga upp och lagra CO2 i flytande form i jordskorpan. Men sådana åtgärder kan ha andra negativa effekter som vi inte vet så mycket om i nuläget.
3. Politisk utveckling mot en världsregering kan göra det möjligt att över de olika nationerna besluta om långgående restriktioner i användningen fossila bränslen. Svårt - men inte uteslutet om krisen djupnar.
4. En ny moral - eller vad vi skall kalla det - kan få oss att som individer gå in för ett nytt klimatsmart levnadssätt, trots att vi utifrån vårt egenintresse inte har något att vinna på det. Om jag avstår från att flyga till Thailand på semester har det ytterst liten effekt på klimatet, planet skulle gå i alla fall. Men om många gör detta kan det få en enorm påverkan.
 
Det som Föräldravrålet i första hand kan påverka är denna punkt, dvs den nya klimatsmarta moralen. Inte lätt - men inte heller omöjligt om opinionen blir tillräckligt stark, om politiker och kyrkor och andra påverkare uppträder på ett enat sätt.
 
*******************************************
Jag vill inte utnämna mig till expert i klimatfrågor. Men så pass mycket har jag läst att jag är övertygad om att det finns ett långsiktigt hot mot våra barns och barnbarns tillvaro på jorden som vi som ansvarsfulla äldre måste förhålla oss till. Ett hot som i mycket större utsträckning borde finnas på alla politiska partiers agenda.
Kommentera inlägget här: