Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Euphoria

Kategori: AllmäntNågra timmar efter Sveriges euforiska seger med "Euphoria" i ESC mötte vi i Katarina kyrka budskapet om den första pingstdagens euforiska hänryckning. Vi roar oss ibland med att besöka innerstadskyrkorna och i dag blev det Söders stolthet, Katarina. Kyrkomusikerna fångade upp några toner ur "Euphoria" i ett av sina förspel och prästen gjorde i sin inledning också en koppling till nattens segerrika svenska låt. Hanna, prästen irriterade sig - lite onödigt - över det nyligen timade princessdopet, annars var hon en trevlig bekantskap i Herrens gård.
Efter kyrkobesöket gick vi en runda på Söder i det fantastiska försommarvädret. Vi tittade på husen runt Mosebacke, tog en lätt lunch vid Medborgarplatsen och gjorde även ett litet besök i Fatbursparken.


Bebyggelse på Mosebacke


Tornet på katolska domkyrkan från vår servering vid Medborgarplatsen


En fiskmås övervakade oss medan vi åt vid Medborgarplatsen
Den pampiga porten till Fatbursparken

Uppdrag i Uppsala

Kategori: AllmäntUnder Kristihimmelfärdshelgen deltog jag och A i EFS årskonferens i Uppsala. Det var EFS-distriktet i Mittsverige som arrangerade konferensen och vi från Hammarbykyrkan hade som uppgift att sköta bild och ljud i de olika konferenslokalerna. Jag hade tagit på mig att ta fram slutliga powerpointpresentationer för årsmötet, ett par seminarier och en sen kvällskonsert och dessutom visa presentationerna på lokalernas storskärmar. Innebar en hel del arbete i förväg och några tuffa dagar i Uppsala.

Under och efter konferensen gjorde vi ett par turistiska nedslag i Uppsala. Vi avslutade sedan med att på väg hem besöka Sigtuna.


Konferensen hölls i Fyrishov, Uppsalas stora sporthall, och i Lötenkyrkan. Här en bild från söndagens sändningsgudstjänst.


Mitt perspektiv under årsmötesförhandlingarna på lördagen. Med en bildväxlare igång kunde jag köra presentationerna från två olika datorer och dessutom kombinera presentationerna med livebilder från en kamera.


När man växt upp i en rörelse som EFS träffar man förstås en massa gamla bekanta vid en årskonferens. Här har vi träffat Sonja Lundmark, hustru till framlidne John Lundmark, som under min barndom var EFS-predikant i Piteå. Min far var samtidigt ordförande i EFS-föreningen och våra familjer umgicks ganska frekvent under mina uppväxtår. Men på 60-talet flyttade Lundmarks till Uppsala. Nu träffade vi alltså på Sonja, 91 år och still going strong.


Med tanke på de sena kvällarna och tidiga morgnarna bokade vi in oss två nätter på hotell i Uppsala. Vi bodde på Eklundshov, som en gång i tiden fungerat som mäss för militären i Uppsala. En trevlig anläggning med intressanta gamla hus.


På söndagen hade vi lite tid att besöka Uppsala slott. Här poserar A vid Gunillaklockan. Här har vår dotter M vid ett antal tillfällen sjungit in våren tillsammans med Allmänna Sången i Uppsala.


Vi tittade också förbi Uppsala domkyrka. Länge sen sist. Här en bild av rosettfönstret i kyrkans bakre vägg.


Vi avslutade helgen med ett litet besök i Sigtuna. Här sitter vi med kaffe och en macka vid stans charmiga gågata.

I Roslagens famn

Kategori: AllmäntIdag har vi gjort en utflykt till en av mina kusiner. Hon bor numera i en tvåhundra år gammal gård i Bergsvik på Vätö. D och hennes man H köpte Västergården för fem år sedan. Innan 1912 hade det i ca hundra år varit i D:s mormors familjs ägo. Nu är det alltså efter ca 100 år återbördat till D:s släkt igen.

I Västergården bodde vi när vi för exakt 50 år sedan hälsade på på Vätö tillsammans med min farmor. Då hyrde D:s föräldrar huset en sommar och vi fick plats där några dar. Kände igen huset väl från ett foto jag tog då för 50 år sedan. Men jag hade inget som helst minne av huset invändigt.Västergården för 50 år sedan, 1962Västergården 2012Våren är seg och kylig i år, idag blåste det "småspikar". De här blommorna hade i alla fall vågat sig upp på Västergårdens mark.