Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Fåglar

Kategori:

Knappt ett par meter från uterummets glasvägg har vi ett fågelbord. Nu kan man stå alldeles vid glasväggen och i lugn och ro ta bilder av fågelbordets gäster. De ser oss uppenbarligen inte som hot när glasväggen är mellan oss. Helt korrekt bedömt förstås, de är nog smartare än man tror.
 

Friskislopp och 102-årsfirande

Kategori:

Vi började denna dag med att betitta det första Friskisloppet i Tyresö. Tre tjejer från familjen ställde upp i loppet.Vi stod vid Dalhallen i en dryg timme och såg löparna, stavgångarna och de rullstolsburna deltagarna passera förbi. På bilden ovan ser vi loppets segrare, som redan efter några hundar meter tagit en stor ledning.
 
Här passerar en statssekreterare, gubbtennisspelare och kd-are från Tyresö. Tror han fortfarande har en roll i Friskis & Svettis styrelse i kommunen.
 
Martina blev tia i damklassens millopp. Här är hon på ingång mot målet. E försöker här hålla hennes takt under några sekunder.
 
Johanna blev slagen av sin syster - men verkar glad ändå när hon passerar oss strax före målet.
 
Lillemannen G valsade runt i gröngräset. Solen strålade och gav loppet en trevlig inramning.
 
På eftermiddagen firade vi A (64) och Ma (38) i uterummet. Sammanlagt alltså 102 år. 13 personer vid bordet bör man ju undvika - men vi blir faktiskt exakt så många när alla klanmedlemmar är på plats. Här öppnar A paket med teckningar som S gjort.
 
Innan firandet var avslutat hade mörkret lagt sig över Fårdala.

50 år efteråt

Kategori:

Helgen den 29-30 sept genomförde vi en återträff med femårseleverna vid realskolan i Piteå, 50 år efter realexamen 1962. 43 elever av ca 100 i livet deltog i träffen, som gick av stapeln på Stadshotellet i Piteå, ett stenkast från vår skolbyggnad från 1957-62.

 

Jag har ingått i planeringsgruppen för träffen och var därför på plats redan kl 12 på lördag. Började med att kolla att datoruppkoppling mm fungerade bra i konferensrummet "Parken", där vi skulle ha vårt inledande program.  Jag fick sedan förmånen att inleda övningen med ett powerpoint-bildspel om elever, lärare, händelser under vår realskoletid.

 

Efter gemensamt fika samlades vi klassvis. Det fanns då det begav sig tre parallellklasser på den 5-åriga linjen och dessutom ett par fyraårsklasser. De senare hade vi dock inte bjudit in till träffren. Från min klass, B-klassen, blev vi 10 deltagare. Vi började med att följa upp de "absent friends" som inte var med. Sen gick vi laget runt och fick berättelser från olika delar av landet och världen.

 

Kvällens middag började vid 18.30-tiden med en fördrink som följdes av en välsmakande trerättersmiddag. Även vid middagen satt vi klassvis. Piteåtrubaduren Sigurd Granström var med och underhöll med sånger på pitemål i en knapp timme.

 

Den andra dagen, söndagen, började samlades vi vid 9-tiden. Efter morgonfika gick vi över till skolan, via kyrkan. I skollokalerna blev vi kvar en bra stund, bl a fick jag tillfälle att kompa en akut bildad sångkör i ett av kulturskolans musikrum. Rundvandringen var mycket bra som icebreaker och genererade massor av minnen av lärare, elever och händelser mm. Vi avslutade sedan hela träffen med lunch, eller snarare hotellets brunch, som hade premiär just denna söndag. Jag fick en cd med musik och händelser från 1962 som tack för arbetsinsatsen inför och under träffen.

 

Examenskullen från 1962 var den sista som tog "realen" i Piteå på den femåriga linjen. Sen kom enhetsskolan och så småningom den nuvarande grundskolan. Av ca 110 femårselever, som träffens planeringsgrupp kunnat identifiera är drygt 100 i livet. Av dessa har ganska precis 50 % lämnat orten och lever idag sina liv i andra delar av landet. 50 % har blivit Piteorten trogna.

 

Karl Hacker, som bytt bort sitt förnamn Reinhard sedan 1962, deltog i inledningen av träffen och berättade om varför han tog det berömvärda initiativet till träffen. Kalle, som han nu vill kallas, lider sedan ett antal av år av Parkinsons sjukdom.
 
Utöver av Kalle och mig har planeringsgruppen bestått av Inger Hedman från A-klassen, Helena Fernberg f Hedström från C-klassen och Allis Stolt, f Landström, från B-klassen. Här har jag fångat dem strax innan gästerna började anlända till det konferensrum där vi inledde träffen.
 
När inledningen var avklarad blev det ett första gemensamt fika. Här syns fr vänster Eva Grundberg f Blom (B-klassen), Karl-Åke Larsson (A), Roger Lundström (C), Inger Hedman (A) och Claes Lundqvist (A).
 
Efter fikat blev det klassvisa träffar i ett par timmar. Mitt emot mig satt Jan Kaarle, numera pensionär och bosatt på Småskärsudden mellan Pitsund och Jävre. På de tre närliggande områdena Småskärsudden, Vallinsudden och Högsböleskiftet heltids- eller sommarbor hela sju av de ca 100 elever som är i livet. Bl a gäller det den som skriver dessa rader.
 
Trerättersmiddagen intog vi i Statts rotunda. Här en del av C-klassen. Längst t h Sture Sandberg. Till vänster om honom Inga-Maj Sjömark f Åström och hennes medföljande make Christer Sjömark.
 
Här syns delar av A-klassen. Länst t v på bortre sidan syns Margit Lindkvist, f Engman. Med ryggen hitåt och närmast kameran Gerd Spens och Lars Holmgren.
 
B-klassens bord med  till vänster Allis Stolt f Landström, Lars Bergman, Britt-Inger Hygge och (skymd) Ingrid Fredriksson f Manlig och till höger Eva Grundberg f Blom, "storbyggarn" Erik Lindbäck, Agneta Gustafsson, Jan Kaarle och (skymd) Gunnel Granström f Öhlund. Samt förstås en lucka för undertecknad som tog bilden.
 
Trubaduren Sigurd Granström sjöng sina covers på pitemål, det ädlaste av tungomål.
 
Vi avslutade träffen på söndag förmiddag. Ca hälften av lördagens deltagare anslöt även denna andra dag. Vi ägnade huvuddelen av förmiddagen åt ett besök i våra gamla skollokaler. Här poserar A-klassen för fotograferna.
 
Här C-klassen
 
Och här söndagens rester av B-klassen, en man och fyra kvinnor.
 
Här sitter Gerd Spens i den gamla trappan upp till våning 2 i skolhuset.
 
Här ser vi ett gäng tjejer på väg uppför samma trappa.
 
Britt Wallius (som vi på 60-talet kände som Britt-Inger Edebratt) och Inger Holmström (tror jag, jag har lite dålig koll på C-klassens tjejer måste jag säga) i samspråk.
 
Den ursprungliga aulan är numera en danssal. Gerd Spens och Britt-Inger Hygge testar här ett elpiano i den gamla aulan.
 
Blogginnehavaren tog ett självporträtt i aulan/danssalen - till minne av alla de uppsatser som han framgångsrikt författade där när det begav sig.
 
Blogginnehavaren hittade också i en musiksal en väl fungerande gitarr och kompade med gitarren denna ad hoc- sångkör bestående av Gerd Spens (A), Roland Häggkvist och Roland Markström (bägge från C-klassen).
 
Allis Stolt f Landström i 35A:s f d klassrum, numera omgjort till teckningslokal.
 
Korridorsnack
 
Roland Nilsson (C) och Britt Wallius (A) tittar på en Piteåkarta.
 
Avslutningvis de klasskort som togs efter realexamen 1962:
 
A-klassen
B-klassen
C-klassen
 
Vi avrundade träffen med brunch i hotellets matsal vid 12-tiden på söndagen. Ett krav på en ny återträff om fem år framfördes av deltagarna. Vi får väl se om planeringsgruppen ställer upp igen - eller om det behövs helt nya krafter för att genomföra ett sådant dacapo. Själv tycker jag dock att arbetet i planeringsgruppen varit en mycket trevlig upplevelse. Och adressregister mm finns ju nu framtagna. Så man vet aldrig, kanske blir det en gång till om världen överlever till dess och planerarna får ha hälsan i behåll.