Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Julmarknad på den köpfria dagen

Kategori: Allmänt

 
I USA har man sedan några år börjat fira "en köpfri dag". Traditionen har förstås som allt amerikanskt spritt sig till USA:s kulturellt starkaste fäste i Europa, nämligen Sverige. I år inföll dagen den 30 november. En köpfri dag känns som en bra idé, en möjlighet att markera mot den konsumtionshysteri som är på väg att förstöra vårt klimat på jorden. Men - i år sammanföll dagen med Hammarbykyrkans julmarknad och då fanns förstås inga förutsättningar att fira en köpfri dag.
 
Kyrkans julmarknad är en av familjen Strands allra äldsta och starkaste traditioner. När barnen var små ansåg de denna dag vara en av årets absoluta höjdpunkter och nu har barnbarnen börjat komma in i den perfekta basaråldern och gör då - åtminstone vissa av dem - samma bedömning. Och det är inte utan att även jag och A kan sätta en sådan etikett på den lördag som infaller dagen innan första advent och som vi genom åren alltid tillbringat i Hammarbykyrkan.
 
Basaren börjar här hemma flera dagar i förväg med bakning av bröd till brödförsäljningen och kokning av pitepalt till paltzerian. Dagen innan blir det ett besök i kyrkan för att ställa i ordning paltserveringen och för att duka upp årets bokbord. Min egen huvuduppgift sedan knappt 40 år är att sälja begagnad litteratur, något som förstås passar denna bokmal oerhört bra. Problem är bara att jag alltid kommer hem med några udda böcker som jag hittat i det inlämnade bokbeståndet. I år blev det t ex en fotohandbok från 1940-talet och en bok om den kungliga familjens kopplingar till lågkyrkliga rörelser inklusive vår egen rörelse, EFS. Egentligen skall varje bok som förs in i huset på Slåttervägen kompenseras med att en tidigare inköpt bok slängs eller lämnas till basaren, men det fungerar dåligt. Min bokhyllor tenderar att hela tiden fyllas på i stället för att "tunnas ut".
 
Årets basar var sannolikt den hittills mest välbesökta i kyrkans 44-åriga historia. Inkomsterna steg till hela 110.000 kr, ca 12.000 kr mer än året innan. Vackert väder, några nya aktiviteter, bra saker att sälja på antikbordet - samt en mycket omfattande affischering kan vara förklaringsfaktorer. Kanske spökar också Skarpnäcks församlings monumentala svek i samarbetsfrågan, ett svek som svetsat samman EFS-föreningen och ökat medlemsengagemanget och skapat en dynamisk "Nu skall vi visa dem"-stämning.
 
Julmarknaden når många i kyrkans omgivning. Men den innebär också en möjlighet till "återträff" för alla som varit med i kyrkan någon gång i sitt liv. T ex anslöt hela klanen Strand med 15 medlemmar och dessutom en medföljande svärmor. Våra barnbarn lekte timme ut och timme in i kyrkans motionsrum, djupt nere i källaren. En av barnens mammor reflekterade efteråt på Facebook och menade att det inte vore ur vägen att bo i en kyrka med sådana lekmöjligheter. Så nu överväger jag att köpa Hammarbykyrkan och flytta dit hela familjen!
 
Nej, men vad är det jag skriver, det vore ju inte snällt mot alla andra i "Hammarbyfamiljen." Nej kyrkan får nog vara kvar som kyrka uppe på Hammarbyhöjden. Med nya julmarknader varje år!
 
I förgrunden bokbordet, där jag tillbringar huvuddelen av basartiden.
Årets julmarknadsnyhet: Ett par julklädda ponnyhästar, tillgängliga för ridning.
Lussekatter på serveringsbordet.
Klanen Strand vid ett av fikaborden i Hammarbysalen. Ordförande Göran passar på att sälja äpplen för fågelmatning.
Lekande barn med Strandrötter i källarens motionsrum.
 
Vi lämnade kyrkan vid 17-tiden efter 7 timmars arbete. Mellan husen lyste Globen så här.
 
 
 
Kommentera inlägget här: