Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Tyresta

Kategori: Allmänt

 
Idag tog vi bilen och körde bort till Tyresta by i Haninge. Här gick vi sedan en väl upptrampad 5-kilometersslinga i  nationalparken. Vi hade med oss fika och satt en stund i solen vid Bylsjön med kaffe och ett par lunchsmörgåsar. I byn tittade vi på Naturvårdsverkets fågelmatning, där vi bl a hittade talgoxen på bilden ovan. I skogen fanns många björkar som böjts till små äreportar av den extrema snön denna vinter.
 

Teneriffa - andra veckan

Kategori:

På vår rundtur passerade vi Teide på nära hålla. Bilden är tagen från vägen - på ca 2500 meters höjd. Till toppen är det ytterligare 1.200 meter. Men dit kom vi inte denna gång.

 

Vi är hemma igen från solen och värmen - till snön och kylan. Faktiskt första gången i livet jag kommer tillbaka till ren vinter från en somrig utlandsvistelse. Känns sådär, kan man säga. Dessutom drog jag på mig någon slags kortvarig magåkomma sista dagen i Los Cristianos, vilket gjorde den senare delen av hemresan och den första natten och dagen hemma i Tyresö mindre angenäm.

 

Men vistelsen på Teneriffa bjöd i alla fall på varmt och för det mesta soligt väder. Jag och A fick dock tillbringa mer tid på egen hand än vi planerat, eftersom våra medresenärer, herrskapet A från Enskede, i tur och ordning insjuknade i influensaliknande åkommor. Alltså åkte vi både runt Teneriffa med utflyktsbuss och med egen hyrd bild på egen hand. Inget konstigt med det i och för sig, hyrt bil har vi ofta gjort på våra utlandsresor. Men det blev som sagt var inte riktigt som vi planerat från början.

 

Det var andra gången på Teneriffa för vår del. Förra gången var för 14 år sedan. Då bodde vi i Los Gigantes, en bit norrut från Los Cristianos. På vår biltur runt ön åkte vi förbi den orten och hittade också igen hotellet där vi bodde då. Vi kände definitivt att vi bytt upp oss den här gången. Parque Santiago III, som vi bodde på nu, var verkligen en fin anläggning, mycket centralt placerad i gränsytan mellan Los Cristianos och Las Americas. En negativ sak för en nätberoende turist som jag var dock att hotellets löfte om fungerande WIFI (till tilläggspris) inte fungerade särskilt bra. Säker förbindelser från vår lägenhet fanns bara på balkongen och sent på kvällen. Inte bra, men tydligen ganska vanligt, eftersom vi hade samma upplevelse på Gran Canaria ifjol.

 

För oss som inte gillar långa flygresor är Kanarieöarna trots allt ett vettigt sol- och värmealternativ för frusna nordbor. Och skall jag välja mellan Gran Canaria och Teneriffa väljer jag nog Teneriffa, som en mer intressant ö att besöka. Inte minst Teides 3.718 meter förhöjder känslan av naturupplevelse på ön. Vi hittade under våra rundturer också flera vackra mindre städer, t ex Garachico och La Orotava på norra sidan ön.

 

I Las Americas ligger denna magnifika kongressbyggnad, som verkar ha varit lite av ett drömprojekt för någon arkitekt.
 
En skärmflygare passerar över våra huvuden i Los Olivos, någon mil från Los Cristianos. Man startar uppe i bergen och landar på stranden.
 
En annorlunda blomma
 
En gata med vackra hus i La Laguna, den forna huvudstaden på Teneriffa, som numera mest är känd som öns universitetsstad.
Blad i grönt och gult
 
Stränderna består av lavasten, ett material som ger stränderna en mycket mörk färg.
 
Vårt hotell i Los Cristianos i nattbelysning.
 
Los Gigantes, 600 meter höga klippor, som stupar rakt ner i havet. Här intill bodde vi vid vårt första Teneriffabesök, 1999.
 
 Kyrkan i Santiago del Teide, uppe i bergen.
 
Det mycket gamla drakblodsträdet i Icod de los Vinos.
 
Kupolen till katedralen i La Oratava.
 
 Katedralen och torget i La Orotava, kanske den vackraste stadsmiljön vi hittade på Teneriffa.
 
I Candelaria på ostkusten finns också en katedral. På torget framför katedralen hittar man ett antal statyer av gunacher, det folk som ursprungligen befolkade Teneriffa och som anses ha kommit till ön från Nordafrika för sådär 2.500 år sedan.
 
Ljusspel i Guimar
 
En kaktusblomma i Parque Santiagos minigolfanläggning, där vi gick en runda den sista dagen på Teneriffa.
 

 

 

Teneriffa-time

Kategori:

Utsikt från vår hotellbalkong
 
Vinterns resa till värmen har gått till Teneriffa. Sedan några dar finns vi därför på Parque Santiago III, ett hotellkomplex på gränsen mellan Playa de Los Cristianos och Playa de Las Americas. Vi har även detta år sällskap av herrskapet A från Enskede. Vädermässigt har Teneriffa hittills visat sig från sin bästa sida. Fr o m dag 2 i måndags har vi haft sol från en i princip molnfri himmel och uppemot 30 grader varmt vid middagstid. Mycket varmare än när vi förra vintern var ett par veckor på Gran Canaria. På ett annat sätt har tyvärr Teneriffa visat sig från sin sämsta sida. Idag - fredag - blev jag bestulen på min plånbok. Någon såg antagligen när jag stoppade ner den i benfickan på shortsen efter att ha inhandlat en ny keps. Och så försvann den med mitt körkort och tre kreditkort, som jag dock verkar ha hunnit spärra innan  man lyckats komma åt några pengar.  Plus en svensk 500-lapp och ca 5 euro. Inget direkt kap för tjuven alltså - men en ny upplevelser för mig, som under 67 år bara blivit bestulen en gång tidigare, 1970 när någon tog extraljusen till vår VW 1300.
 
Hitresan startade nästan 7 timmar försenat. Vi kom alltså i kvällningen till Teneriffa och från flygplanen tog jag denna dramatiska bild av vingen i samband med att solen gick ner.
 
Vårt hotell har en stor poolanläggning med både uppvärmda och "kalla" bassänger.
 
Ett färgmässigt intressant hus i hotellets närhet.
 
Flowers
 
En utflykt förde oss till öns nordkust, med stora vågor som rullade in från Atlanten.
 
En bild från Puerto de la Cruz - en av städerna på öns nordkust.
 
En strandpromenad fotograferad från strandpromenaden.
 
Solnedgång över båthamnen i Playa de Las Americas
 
Palmer vid stranden, i bakgrunden ön La Gomera några mil bort.
 
Och över Teneriffa vakar förstås Tejde, vulkanen som är 3.718 meter hög och därmed Spaniens högsta berg.