Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Teneriffa - andra veckan

Kategori:

På vår rundtur passerade vi Teide på nära hålla. Bilden är tagen från vägen - på ca 2500 meters höjd. Till toppen är det ytterligare 1.200 meter. Men dit kom vi inte denna gång.

 

Vi är hemma igen från solen och värmen - till snön och kylan. Faktiskt första gången i livet jag kommer tillbaka till ren vinter från en somrig utlandsvistelse. Känns sådär, kan man säga. Dessutom drog jag på mig någon slags kortvarig magåkomma sista dagen i Los Cristianos, vilket gjorde den senare delen av hemresan och den första natten och dagen hemma i Tyresö mindre angenäm.

 

Men vistelsen på Teneriffa bjöd i alla fall på varmt och för det mesta soligt väder. Jag och A fick dock tillbringa mer tid på egen hand än vi planerat, eftersom våra medresenärer, herrskapet A från Enskede, i tur och ordning insjuknade i influensaliknande åkommor. Alltså åkte vi både runt Teneriffa med utflyktsbuss och med egen hyrd bild på egen hand. Inget konstigt med det i och för sig, hyrt bil har vi ofta gjort på våra utlandsresor. Men det blev som sagt var inte riktigt som vi planerat från början.

 

Det var andra gången på Teneriffa för vår del. Förra gången var för 14 år sedan. Då bodde vi i Los Gigantes, en bit norrut från Los Cristianos. På vår biltur runt ön åkte vi förbi den orten och hittade också igen hotellet där vi bodde då. Vi kände definitivt att vi bytt upp oss den här gången. Parque Santiago III, som vi bodde på nu, var verkligen en fin anläggning, mycket centralt placerad i gränsytan mellan Los Cristianos och Las Americas. En negativ sak för en nätberoende turist som jag var dock att hotellets löfte om fungerande WIFI (till tilläggspris) inte fungerade särskilt bra. Säker förbindelser från vår lägenhet fanns bara på balkongen och sent på kvällen. Inte bra, men tydligen ganska vanligt, eftersom vi hade samma upplevelse på Gran Canaria ifjol.

 

För oss som inte gillar långa flygresor är Kanarieöarna trots allt ett vettigt sol- och värmealternativ för frusna nordbor. Och skall jag välja mellan Gran Canaria och Teneriffa väljer jag nog Teneriffa, som en mer intressant ö att besöka. Inte minst Teides 3.718 meter förhöjder känslan av naturupplevelse på ön. Vi hittade under våra rundturer också flera vackra mindre städer, t ex Garachico och La Orotava på norra sidan ön.

 

I Las Americas ligger denna magnifika kongressbyggnad, som verkar ha varit lite av ett drömprojekt för någon arkitekt.
 
En skärmflygare passerar över våra huvuden i Los Olivos, någon mil från Los Cristianos. Man startar uppe i bergen och landar på stranden.
 
En annorlunda blomma
 
En gata med vackra hus i La Laguna, den forna huvudstaden på Teneriffa, som numera mest är känd som öns universitetsstad.
Blad i grönt och gult
 
Stränderna består av lavasten, ett material som ger stränderna en mycket mörk färg.
 
Vårt hotell i Los Cristianos i nattbelysning.
 
Los Gigantes, 600 meter höga klippor, som stupar rakt ner i havet. Här intill bodde vi vid vårt första Teneriffabesök, 1999.
 
 Kyrkan i Santiago del Teide, uppe i bergen.
 
Det mycket gamla drakblodsträdet i Icod de los Vinos.
 
Kupolen till katedralen i La Oratava.
 
 Katedralen och torget i La Orotava, kanske den vackraste stadsmiljön vi hittade på Teneriffa.
 
I Candelaria på ostkusten finns också en katedral. På torget framför katedralen hittar man ett antal statyer av gunacher, det folk som ursprungligen befolkade Teneriffa och som anses ha kommit till ön från Nordafrika för sådär 2.500 år sedan.
 
Ljusspel i Guimar
 
En kaktusblomma i Parque Santiagos minigolfanläggning, där vi gick en runda den sista dagen på Teneriffa.
 

 

 

Kommentera inlägget här: