Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Vad skall grabben heta?

Kategori: Allmänt

Sen ett par dagar är vår nye familjemedlem hemma från BB. Idag blev det rena familjefesten på Skördevägen i Täby. Först kom jag och Anita dit och sedan Mina och Petter med pojkens kusiner. Det blev chiabatta från ICA Stop till lunch och jordgubbar och vispgrädde som eftermiddagsfika. Jag och barnen fick hålla i pojken för första gången. Men vad skall grabben heta? Nu är vi inne på dag 5 i hans liv och namnfrågan är inte löst. Vi gav en del goda råd, gamla släktnamn och liknande - men självklart är det J:s och A:s ensak att bestämma vad det blir för namn.
 
Johanna beundrar sin förstfödde
 
Moster Mina och kusinerna
 
Embla med pojken
 
Gunnar med pojken

Ett nytt liv - igen

Kategori: Allmänt

I förrgår, den 25 juli, föddes vårt sjätte barnbarn på Danderyds sjukhus. En än så länge namnlös kille på 3,5 kg och 52 cm. Johanna - vårt yngsta barn - är mamma och Andreas är pappa till Strandersonen, som jag än så länge väljer att kalla pojken. Igår och idag har vi varit och hälsat på barnet på BB. En mycket vacker grabb, som äter och sover exemplariskt redan efter 2 dagar. Här följer nu några av dagens bilder av underverket. 
 
 
Anitas lilla bläckfisk uppe till vänster, en present till den lille mannen.
 
På den medförda datorn tittar här föräldrarna på hur barnets mor såg ut under sina första dagar

Konstnärskolonin på Tyresö

Kategori: Allmänt

 
Under närmare 30 års tid runt sekelskiftet 1900 tillbringade ett antal framstående konstnärer sina somrar "på Tyresö", som det hette på den tiden. Navet i kolonin var prins Eugen, som hyrde Lilla Tyresö, numera vandrarhem, av markisen Lagergren på Tyresö slott. I kolonin ingick bl a författaren Helena Nyblom (som var den som lockade ut prinsen till Tyresö), målarna Rickard Bergh, Oscar Björck och Viggo Johansen (en dansk konstnär), skulptören Teodor Lundberg och formgivaren Gunnar G:son Wennerberg.
 
På Waldemarsudde visas under sommaren en utställning med verk av medlemmarna i konstnärskolonin på Tyresö. Prins Eugens egna verk dominerar, men även de andra kolonideltagarna finns representerade. Utställningen finns också dokumenterad i en bok, "Konstnärskolonin på Tyresö", som är bekostad till 50 % av Waldemarsudde och till 50 % av Tyresö kommuns kulturförvaltning.
 
Som en av beslutsfattarna när det gäller kommunens andel i utställningen och boken besökte jag idag tillsammans med Anita utställningen och köpte också den mycket vackra boken. Mycket sevärt och intressant. Känner mig stolt över att vi från kommunen satsade pengar på boken!
 
A framför prins Eugens "Den ljusa natten" - ett motiv från Albysjön i vår närhet.
 
En utställningsbesökare och prins Eugens "Molnet", hans kanske mest kända verk med motiv från trakten kring slottet.
 
Prins Eugens "Natthimmel" med motiv från Kalvfjärden
 
Det stilla vattnet
 
På den här tavlan,"Tyresöpanorama", syns Tyresö slott i motivets fond.
 
Till sist Tyresö kyrka i prins Eugens tappning