Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Moln på vår himmel

Kategori: Allmänt

 
Det här magnifika molnet låg häromdagen över Tyresä. En halvtimme efter att bilden togs vräkte regnet ner. Smattret på uterumstaket blev så högljutt att vi drog oss in i huset lite tidigare än vi brukar.
 
Just nu känns det ju som om det finns alltför många mörka moln på himlen.
 
ISIS framfart i Irak och Syrien kan ju inte lämna någon oberörd. Konvertera till islam eller dö - verkar vara deras budskap. Man tror man är flyttad 1400 år tillbaka i tiden då islam under sina första år på 600-talet spreds med svärd över hela Mellanöstern. Folkmord har ju förekommit av och till under mina 68 år, men ISIS är nog det dystaste exemplet hittills på ett utsökt förakt för människovärdet.
 
Dessutom har den ständiga konflikten mellan Israel och Hamas tagit fart i år igen. Senast var det hösten 2012 när vi själva var i Israel ett par veckor. Här är min bestämda uppfattning att palestinerna måste göra sig av med Hamas, annars finns inte skuggan av en chans till den tvåstatslösning som ändå borde vara målet. Det går bara inte att uppnå en förhandlingslösning med en part, vars uttryckliga mål är att den andra parten skall kastas ut från sitt land helt och hållet. Israel har ett bra läge nu - med många andra konflikter på gång i Mellanöstern, risken att andra arabstater lägger sig i konflikten just nu är närmast obefintlig. Enligt vissa bedömningar är det t o m så att stater som Egypten och Saudiarabien just nu applåderar Israel och hoppas att de en gång för alla skall krossa Hamas. Hamas är inte att jämföra med ISIS - men har sitt ursprung i samma islamistiska, våldsbenägna tolkning av islam. Men samtidigt ursäktar detta inte att Israel går så hårt fram i Gaza. Alla palestinier har ju inte valt Hamas som sina företrädare.
 
Sen har vi Ukraina. Här försöker Putin manövrera så att Ukraina eller åtminstone den östra delen stannar i den ryska intressesfären och inte blir en del av EU/Europa. Är inte helt obegripligt, eftersom Ukraina är en ung självständig stat som under många hundra år ingått i Ryssland eller tydligt tillhört den ryska intressesfären. Det är förstås viktigt att hålla Putin kort, men inte heller helt katastrofalt om han skulle lyckas få loss östra Ukraina och ansluta det till Ryssland.
 
Så pågår också valrörelsen inför det svenska valet den 14 september. Vi som jobbar för en fortsatt Alliansdominans i rikspolitiken och lokalt i våra kommuner har ingen munter tid direkt. Utgångspunkten är ju att valet ser ut att förloras, i varje fall blir det ingen egen majoritet och inte heller ser Alliansen ut att bli större än de rödgröna. Men fortfarande finns förutsättningar att vrida utvecklingen så att de rödgröna hamnar under 50 %. Men då blir det onekligen problem med regeringsbildningen. I kommunen är Alliansens chanser att behålla makten fortfarande goda - men här är å andra sidan kd:s utsatta ställning på riksnivå en risk. Vi brukar ligga 1-1,5 procent lägre i Tyresö än i riket och med ett svagt riksresultat för kd blir det inte många procent i Tyresö. Utsikterna är ganska mörka alltså - men å andra sidan kan det ju vara bra med växling vid makten också. Visst finns det inslag i allianspolitiken som kunde varit bättre. T ex har vissa individer drabbats onödigt hårt av arbetslinjen genom utförsäkringar och utebliven a-kassa. Och i klimatfrågorna skulle jag vilja se ett större engagemang från alliansen och från det parti, kd, på vars kommunlista jag finns med även inför detta val.
 
Vad kan vi då glädja oss åt? Jo förstås att vi haft en fantastisk sommar, i vårt Piteåfall den bästa sommarvistelsen under alla våra 44 år som sommargäster i Piteå efter flyttningen till Tyresö 1970. Och vi gläds över våra sju barnbarn, varav nr 6 just börjat gå och nummer 7 inom kort följer 6-an i spåren.
 
Vi gläds också åt att det - trots vänsterns kritiska bilder - går så bra för Sverige. Läste senast idag en SvD-artikel där Bo Ekman från Tällberg Foundation ställt samman resultat från ett stort antal världsrankinglistan och där Sverige nu ligger två efter Danmark och där alla nordiska länder placerar sig högt upp på rankingen. Att vi bor i världens bästa hörn, det är väl i alla fall något att vara glad över. Och kanske också något för de rödgröna kritikerna att fundera över.

Gamla och nya bockar

Kategori: Allmänt


I 40 år minst har vi sågat virke och ved på svärfars gamla sågbock. Idag har bocken i mitten gjort klart årets andra snickeriprojekt på stugan, en ny sågbock. Det första projektet - en koja till barnbarnen blev ingen succé och är inte helt färdigställt. Men sågbocken i tryckimpregnerat trä från Byggmax blev klar idag. Det var hög tid, den gamla bocken, sågbocken alltså, var helt murken och vid sågning fick man hålla i bocken för att den inte skulle falla ihop. Nu har vi en stabil bock som rimligen kommer att hålla resten av snickarens livstid.
 
 

Laxdalsrutten

Kategori: Allmänt

A funderar på att bada vid Mikaelsforsen i Åbyälven - men det blev inget dopp denna gång.

 

Nu är vi ensamma igen "på stugan". Igår gav sig Ms med familj iväg söderut . För att döva abstinensen efter barn och barnbarn använde vi den varma och soliga dagen till att göra en andra Västerbottensrunda. Den första - för fem veckor sedan - gick till Bjuröklubbs naturreservat. Idag letade vi upp ett mycket annorlunda naturreservat, Degerforshedens gamla tallskog någon mil innanför Kinnbäck. Vi håller ju till bara någon mil från Västerbottensgränsen - så det är väl naturligt att vi utforskar även naturen i detta län.

 

Vi hittade på Nätet en bra beskrivning av en rundtur med Degerforsheden som ett av delmålen. Rundturen kallades "Laxdalsrutten" och finns bakom denna länk: http://www.skelleftea.se/Dokument/Dokument/Fritid,%20f%C3%B6reningar%20och%20kultur/laxdalsrutten.pdf. Laxdalsrutten för resenären upp längs Byskeälven och ner tillbaka längs Åbyälven. Bägge älvarna är relativt stora skogsälvar som i sitt nedre lopp är ganska strida och fulla av fall och forsar. Dessutom kända som fina vattendrag för sportfiske.

 

Vi körde först till Byske och åt lunch på Gästgiveriet. Sedan tog vi vägen på norra sidan Byskeälven via Byske by och Selet till Fällfors. I Fällfors finns en fors, ett kraftverk och inte minst den magnifika Marranäsvältan. Denna gång lämnade vi dock dessa sevärdheter åt sitt öde och fortsatte från Fällfors direkt över till Åbyälvens dalgång via Jakobsfors. Vi stannade till vid Mikaelsforsen och Stenlundsforsen och därefter vid Lundforsfallet, ett ganska stort och vackert fall i älven. Efter Båtfors rinner Tvärån  ut i Åbyälven. Där tog vi av norrut mot Gagsmark, en vacker by som dock bara har grusvägsförbindelser med omgivningen. På en smal skogsväg letade vi oss sedan fram till Degerforshedens naturreservat, ett område med 300-åriga tallar och en och annan gran och björk. Sägs vara ovanligt att det finns kvar så gamla träd i dessa trakter. Men vi tyckte nog att skogen på Degerforsheden såg ut ungefär som annan skog i detta skogrika land. Från Degerforsheden fortsatte vi ner till E4-an norr om Åbyn. När vi på långt avstånd började se bilarna swischa förbi på E4 såg vi att vår utfart från skogsvägen stängdes av en grind. Skulle vi vara tvungna att köra tillbaka flera mil för att komma ut på E4-an? Nej, så illa var det inte utan grinden gick att öppna. Från skogsvägens ensamhet var vi så plötsligt ute på E4-an och hade sedan ett par mil tillbaka hem till sommarhuset.

 

Vackra stenar i Åbyälven
 
 
Åbyälven har många forsar - men även lugna partier som detta parti, strax ovanför Mikaelsforsen.
 
Lundforsfallet i Åbyälven.
 
Här rinner Tvärån ut i Åbylälven. Till höger utanför bilden går en grusväg upp mot Gagsmark, en mycket vacker men isolerad by.
 
 Tvärån rinner ut i Åbyälven.
 
 
Barrskogen, mest tall, i Degerforshedens naturreservat. Skogsvägen var inte riktigt anpassad till vår V60:s låga profil. Fick kryssa lite för uppstickande stenar medan vi körde genom naturreservatet.
 
Här är vi tillbaka vid E4-an. Stängslet gick lyckligtvis att öppna.