Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Från det ena till det andra

Kategori: Allmänt

 
Igår - fredag - hade vi sommarens varmaste och skönaste dag. +30 grader i luften och +23 grader i badvattnet nedanför stugan. Det varma vattnet har gjort det möjligt att röja en smal sand-/grusstrand ut till vattenbrynet. Vi har flyttat eller kastat undan hundratals stenar och nu kan vi kanske börja hyra solstolar på Strand-Stranden. Visserligen bara 2-3 meter bred, men ändå......
 
 
Idag växlade det snabbt och rejält. Tidig eftermiddag mörknade det snabbt, det började blåsa kraftigt från norr, åskan närmade sig och gav ifrån sig ett per, tre rejält närsmällar. Och det började regna och hagla, minst sagt rejält. Elströmmen försvann för någon timme och eftersom vi strax innan upptäckt en läcka på vattenledningen och stängt av vattnet kändes läget under några minuter ganska prekärt. Men åskan drog ut till havs, elströmmen återvände och läckan fixade vi tillfälligt med silvertejp. I kväll är himlen ljus i nordväst igen.
 
 
 
 

Lill-Sandskär

Kategori: Allmänt

I Piteälvens mynning i Bottenviken ligger ett antal sand-/stenöar som ett pärlband från nordväst till sydost. En av de inre öarna är Lill-Sandskär. Den har en några hundra meter lång "svans". Vi har alltid tidigare lagt till vid svansens spets men senast vi var där fanns en stor koloni av tärnor med ungar, ett gäng fåglar som inte direkt gillar att få besök och som då uppträdde ganska aggressivt. Idag - med andra passagerare i vår lilla båt - lade vi därför till mot Sandskärets strand. Upptäckte att ön i sig har en underbar natur med en grön lingonrismatta. Torkan har gjort att några björkar på ön redan fått gula löv.
 
Vi har just landat på Lill-Sandskärs långgrunda strand. I bakgrunden syns Haraholmens handelshamn, där vår stuga låg mellan 1951 och 1971.
 
Vår båt på den pga lågvattnet långgrunda stranden av Lill-Sandskär.
 
Lill-Sandskärs svans i motljus.
 
Strandglim (vilket passande namn) på Lill-Sandskärs strand
 
Kväll på Lill-Sandskär
 
Lill-Sandskärs svans med Huvan i bakgrunden.
 
På återvägen till Renörahamn gick vi runt Huvan och förbi Pite Havsbads strandbyggnader.
 
En timmerbåt hade lämnat sin last inne vid Munksunds sågverk och var på väg ut till havs igen. Själva går vi med solen i ryggen tillbaka till hamnen innanför Renöra.

Storforsen

Kategori: Allmänt


Det är numera nästan ett måste varje år, att en av Piteådagarna göra en tur till Storforsen. Forsen ligger ca 12 mil från stugan och brukar numera räknas som Nordens största obundna vattenfall. På ca 600 längdmeter faller forsen ungefär 50 meter. I början av 1900-talet koncentrerades älvfåran för att underlätta för flottningen. I den torrlagda delen av älvfåran finns Döda fallet med små vattenbassänger, lämpliga för bad under varma sommardagar.

En sådan sommardag inföll i tisdags den 22 juli. Då gjorde vi alltså årets besök - tillsammans med både Johanna och Martina med familjer. Vi lyckades passa på samtidigt som Vidsel intill forsen hade landets högsta temperatur, nästan 32 grader. Döda fallet var fullt av badande, men vi lyckades ta oss ner i en av de naturliga bassängerna. Härligt varmt i vattnet. Vi åt även lunch på Storforsen Hotell, vackert beläget vid forsens slut.