Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Norrlandskusten, lupiner, Växbo och Bildmuseet i Umeå

Kategori: Allmänt

Lupiner är detta år vägrenarnas karaktärsväxt
 
Förr - när vi hade barnen med - brukade vi starta från Stockholm på fredag vid 13-tiden och sedan köra direkt till stugan i Piteå, vilket innebar att vi anlände till Renörsudden vid 1-tiden på natten. Då gick det bara en kväll till resan, tyckte vi och barnen. Numera tar vi lite mer tid på oss. Den här gången har vi dels gjort en 10-milaavstickare in i Hälsingland, dels stannat på Bildmuseet i Umeå. Och natten däremellan tillbringade vi på Söråkers herrgård, strax norr om Indalsälvens delta.
 
I Hälsingland besökte vi Växbo - dels Växbolin, ett växande linneväveri med kunder över hela världen, dels Växbo krog, en gourmetrestaurang vid en liten kvarndamm, som verkade ha besökare från hela världen. Bildmuseet i Umeå är en arkitektonisk höjdare, en byggnad från 2012, vackert belägen vid Umeälvens strand. Snett över älven bodde jag en termin inackorderad under mina Umeår, 1966-70. Museum är väl förresten ett tveksamt namn på anläggningen. Snarare handlar det om en konsthall i flera våningar. Just nu visades en mycket sevärd utställning av kinesisk samtidskonst.
 
Under resan funderade vi på vilka matställen vi frekventerat mest under våra 44 år längs E4-an mellan Stockholm och Piteå. Här är en liten ranking bara ur minnet av ställen där vi ätit inte bara en  utan flera gånger:
 
1. Gävle Bro. Där stannar vi nästan varje gång, både på väg upp och ner. Så även denna resa.
2. Lenas vägkrog i Nordmaling. Där åt vi lunch idag.
3. Mc Donalds i Sundsvall
4. Max i Sundsvall
5. Tönnebro värdshus i Hälsingland. Här brukar det dock alltid vara kö till serveringen.
5. Max i Övik.
6. Losemyra fäbodar i Hälsningland, numera inte längre tillgängligt från E4-an.
7. McDonalds i Härnösand.
8. Stenfors gård i Ånäset.
9. Rundlogen vid avfarten till Robertsfors.
10. Folkets hus i Umeå.
11. Björnstugan söder om Ullånger
12. Vägkrogen i Harmånger, f d Toppsnäckan.
 
Nu är vi lyckligen i sommarhuset på Renörsudden. Kvällen är mycket kylig - men stugan är varm och el, vatten och bredband har förtjänstfullt visat sig fungerar från start.
 
En blåvingefjäril i Hälsingland
 
 Växbolin hade många gamla vävmaskiner från 70-talet.
 
En del av Växbolins sortiment
  
 A i Bildmuseet vid Umeälven
 
Kinesisk konst i Umeå
 

Kungsleden - femtio år efteråt

Kategori: Allmänt

Kebnekaise turiststation 1964
 
Häromdagen blev jag fadder till 10 meter av Kungsleden, vandringsleden genom de svenska fjällen. Fick mig att plocka fram och skanna bilder från min första vandring på Kungsleden 1964. Tillsammans med min pappa Gunnar, då 50 år gammal, och min ett år yngre kusin J-E, gjorde vi först en tågtripp till Narvik från Kiruna. På återvägen steg vi av i Abisko och vandrade sedan på 6 dagar de 12 milen till Kebnekaise. De flesta nätterna låg vi i ett nyinköpt tält. Så här femtio år efteråt tycker jag att bilder inte blev så dumma.
 
Alesätno

Med min ryggsäck på leden
 
Alesvagge
Mina medvandrare, J-E och pappa Gunnar rastar vid Abiskojokk
 På väg mot Kungsledens högsta punkt, Tjäktjapasset, på ca 1100 meters höjd.
 
 Tjäktavagges översta del
 
 
Övre Ladjovagge
 Bloggaren, 18 år.
 
 

Midsommar i våra hjärtan

Kategori: Allmänt

Midsommar har ju en särskilt plats i våra svenska hjärtan. Men för herr och fru Strand finns numera inga tydliga midsommartraditioner. Under många år gjorde vi så att vi åkte mot Södern direkt efter att Anita och barnen slutat skolan i juni. Då blev vi ofta borta från Sverige över midsommar. Några gånger, t ex i fjol,  har vi varit i Piteå och firat midsommar med släkten där. Men ibland gör vi som idag - firar midsommar på egen hand. I år med en promenad i Tyresös natur och en god middag, kombinerad med intressanta matcher från fotbolls-VM i Brasilien. Fick lite tid att botanisera i bildarkivet och göra denna exposé över våra midsomrar tillsammans.
 
 
Min första bild av Anita togs midsommarnatten 1966 i Piteå.
 
Här - midsommaraftonen 1969 - har vi just blivit ett par. Bilden är tagen vid familjen Berglunds stuga på Haraholmen, den som numera finns på Renörsudden och är vårt sommarviste.
 
Vi kom till Tyresö 1970 och hittade ganska snart midsommarfirandet vid Tyresö slott. Här en bild av Anita från ett midsommarfirande i slottsparken 1974.
 
Här en annan bild från slottsparken, Anita 1976
 
Några år runt 1980 åkte vi till Svalkan vid Ulriksdal för att fira midsommar. Här en bild från Svalkandansen 1982.
  
1985 gjorde vi en stor Europaresa med tält tillsammans med goda vänner. Här är det midsommarafton vid Vierwaldstättersee i Schweiz. Våra tält i förgrunden.
 
Ett par år senare, 1987, drog vi ensamma med tältet till Storbritannien. Här är det  midsommarafton i Caernarvon i norra Wales.
 
1991 åkte vi bil hela vägen ner till Rivieran. Midsommaraftonen inföll längs Route Napoleon. Här Martina i Haut de la Croix - iförd midsommarkrans.
 
Midsommaraftonen 1993 firade vi i Plaka, en stadsdel i Aten. Dagen efteråt startade vi en rundresa till klassiska Grekland.
 
Här är det midsommar 1997 och vi finns i Fig Tree Bay på Cypern. Johanna vid ett serveringsbord.
 
2002 - midsommar i Elunda, Kreta
 
Men 2003 gjorde vi ett midsommarnedslag i Tyresö igen. Med M och Å och lille L firade vid midsommar vid slottet.
 
Två år i rad, 2007 och 2008, fanns vi i Kroatien på midsommarafton. Porec på Istriens västkust, vars katedral syns på bilden, besökte vi midsommaraftonen 2008.
 
Midsommaraftonen 2010 besökte vi detta kloster i Goritsy i Ryssland. Vi och herr och fru K reste den sommaren med flodbåt från Moskva till Leningrad.
 
Efter pensioneringen 2011 har vi lagt av med att resa utomlands just runt midsommar. 2012 fanns vi på Åkerögården på Rådmansö för att fira midsommar.
 
Idag har vi firat en midsommarafton med bland annat en promenad i våra vackra omgivningar i Tyresö.