Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Härkeberga kyrka och Albertus Pictor

Kategori: Allmänt

 
Någon mil nordost om Enköping ligger Härkeberga kyrka. Vår hemgrupp i Hammarbykyrkan har det senaste året ägnat våra träffar åt att besöka och informera oss om ett antal kyrkor i Stockholmsområdet. Tisdag den 18/8 var det dags för Härkeberga kyrka. Den är en medeltida salkyrka, byggd av gråsten och tegel. Långhuset, koret och sakristian uppfördes 1280-1310 medan vapenhuset kom till 1475-1480. 
  Kyrkan i sig är en ganska ordiniär medeltidskyrka. Det som gör kyrkan speciell är de många målningarna av den berömde kyrkomålaren Albertus Pictor och hans medhjälpare. Allbertus Pictor kom som invandrare från Tyskland till Sverige i mitten av 1400-talet och etablerade sig först som målarmästare i Arboga. 1473 kom han till Stockholm, vilket också blev starten på hans långa verksamhet som bildmålare i olika kyrkor, mest i Mälardalen men även så långt bort som i Nederluleå (Gammelstads kyrka). Målningarna i Härkeberga tillhör de tidiga i hans konstnärliga liv.
  Målningarna i valven har aldrig varit överkalkade och har aldrig bättrats på. De är mycket välbevarade och anses som ett av Albertus Pictors främsta bevarade verk. Väggmålningarna kalkades över på 1700-talet och de togs fram igen, svårt skadade, 1935-36 när kyrkan restaurerades.Bilderna är målade på torr kalkgrund, så kallat al secco måleri. Med åren har blyhaltiga pigment oxiderat och svartnat. Detta förklarar figurernas mörka fläckar på kinderna då två vanligt förekommande blyhaltiga pigment är blymönja och cinnober som båda har rödaktiga kulörer. Övriga ljusa färger som använts i ansiktena har bleknat varför ansiktena är gråa idag.
  Albertus Pictor hämtade många av sina motiv från Biblia Pauperum, "de fattigas bibel", som innehåller bilder och berättelser ur Bibeln. I Härkeberga kyrka har nära en tredjedel av motiven tagit sin inspiration från Biblia Pauperum.
 
 
Taket i vapenhuset
 
Påven Gregorius förrättar en mässa och Jesus visar sig på altarbordet.
 
Gubben Noak har druckit för mycket och betraktas av sina söner.
 
Krucifixet  hänger centralt i kyrkan. Det är från1300-talet.
 
Vi fick böja rejält på nackarna för att titta på takmålningarna.
 
Orgeln omges av takmålningarna i det bakersta valvet. Orgeln är från 1800-talets början och är renoverad 1954, vilket gör att den fortfarande fungerar utmärkt.
 
Delar av gruppen lyssnar på vår kunniga guide medan solen flödar in genom fönstren.
 
Här ser man bl a Jona på väg ner i valfiskens buk.
 
Gruppfoto framför kyrkans ingång efter visningen. Sedan körde vi in till Enköping och fikade på ett café som hette Tammerfors.
 
 
Kommentera inlägget här: