Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Stugvecka nr 1

Kategori: Allmänt

 
Dancing with a pizza, Pite Havsbad

Den första veckan av sommarvistelsen 2015 på Renörsudden är till ända. Vädret har inte alltid varit det bästa - men för en wannabe-fotograf finns det ju inga dåliga väder. Har här samlat några av veckans bilder. Har dessutom försett dem med ramar - en åtgärd på gott och ont. Men ibland känns bilderna bättre med ram, tycker jag.
 
 
Sädesärlans favoritplats på stugans taknock
 
Motljus från stugans uteplats
 
 En jobbardag
 
 
Hoppet
 
En liten stund med Bamse
 
Pojken bakom trädet, Öjebyn
 
23.00 mot söder och Leskär
 
Leskär - telefotograferat och bildbehandlat
 
 

Renörsudden 2015

Kategori: Allmänt

Nyss ankommen inspekterar G stugans strand.
 
Så har vi åter färdats de 86 milen från Tyresö till ljusets land och vårt sommarhus på Renörsudden. I år tog Anita flyget tillsammans med Martinas två yngsta barn, medan jag och Martina körde upp väskorna och oss själva med V60-n. Vi kom upp på måndag kväll och har nu alltså varit här i två dagar. Hittills har vädret varit långt ifrån sommarlikt. Ikväll är det regnigt och ovanligt mörkt för att vara runt midsommartid, då man ju knappt skall märka av att det är natt här, ett tjugotal mil söder om polcirkeln.
 
De två första dagarna har vi dels ställt i ordning på stugplatsen, dels av har Martina gjort intervjuer och jag har fotograferat för tre olika reportage i tidningen Byggindustrin, för vilken Martina skriver under sin frilansperiod. Vi har varit till Bondökanalen och där träffat Per Andersson, projektledare för bygget. Vi har också varit till Luleå, där Martina dels intervjuat kommunalrådet Niklas Nordström om bostadsbyggande, dels en kvinnlig projektledare för "Malmporten", ett projekt som skall möjliggöra för Luleå Hamn att ta emot dubbelt så stora fartyg som idag.
 
Sen har jag även hunnit med lite gosande med lilla V och att vara upp till tjärnen med något äldre G. Plus gräsklippning och fotoredigering. Mellan varven hostar jag eländigt, är inne på juniförkylningens tredje vecka.
 
Inte varje år man gör en roadtrip med sin dotter. Men i år blev det av. 86 mil med samtal om allt mellan himmel och jord. Och en trevlig lunch i Hotell Höga Kustens restaurang.
 
 Med M är hennes två yngsta. Pappa P och storsyster är kvar ett par veckor i Bagis.
 
Våra sädesärlor gillar inte riktigt att vi kommit till stugan. De har nog ungar i närheten och trodde sig ha en området för sig själv. Men de vänjer sig säkert snart.
 
 Har hunnit en tur upp till tjärnen med G. Där nyttjade vi samfällighetens lilla roddbåt.
 
Här är Martina på reportagetripp till Bondökanalen, den kanal som skall öppna förbindelsen mellan Piteå norra och södra skärgård.
 
När vi besökte Bondökanalen åkte vi också ut till vindkraftverken på Bondön. Som vanligt intressanta som fotoobjekt.
 
 Solkraft - solen och en av vindkraftverkets vingar.
 
Ikväll har vi en ovanligt mörk kväll för att vara runt midsommar. Men bort mot Finland - bakom Bondöns vindkraftverk - ser det lite ljusare ut.
 
 
 
 

Midsommarafton 2015

Kategori: Allmänt

Vi vaknade efter en god natts sömn till en midsommarafton med dis och regn. Inte helt ovanligt att det regnar runt midsommar här i Stockholmstrakten. Men å andra sidan har vi ju inte firat särskilt stor andel av midsommaraftnarna här i våra hemtrakter sedan 45 år. I år har vi för andra gången – senast hände det 2012 – varit först på Åkerögården och sedan hemma hos Lilian och Göran i deras sommarhus på Rådmansö. Trots regnet var det relativt mycket folk som deltog i Åkerögårdens midsommarfirande. Vi kom precis kl 13 till lunchen och missade resandet av midsommarstången och dansen kring densamma. Det var rätt så mycket köer, från Arninge till en bit efter Åkersbergaavfarten. Men vi hann alltså till lunchen som vi intog tillsammans med Lilian och Göran. Vid borde satt också Martin Viklund, som också har sommarnöje i trakten av Åkerö. Med var också hans dotter Lena och hennes tre barn. Martin är ju änkling sedan i vintras.

Efter lunchen var det kl 15 en seg andakt i kapellet, ledd Sue, den australiensiska kvinna som i ett par år varit föreståndare på Åkerö tillsammans med sin man Kjell.

Vi åkte därefter till Lilians och Görans fritidshus. Efter en stund kom även Rolf och Siv Qviberg. Vi åt i det uppvärmda uterummet och kvällsfikade sedan inne i huset. Som vanligt blev det samtal i många olika ämnen under kvällen. Vid 23-tiden bröt jag och Anita upp och körde hem till Tyresö genom midsommarnatten. Regnet strilade större delen av vägen, ja inte kan man säga att det var en vädermässigt bra midsommar inte. På vägen hem mötte vi 5-6 blåljusfordon, sannolikt polisbilar. Vi har dock inte via nätet hittat någon händelse som kan ha varit föremål för fordonens utryckning. Vi var hemma ca 00.15.

Åkerögårdens gäster höll sig mest inomhus denna regniga midsommarafton. Men midsommarstången blev i alla fall rest och några danser dansade.
 
Hos Lilian och Göran vittnade utebordets plastduk om dagens dystra väder.
Det två "handikappade" deltagarna. Anita med sin onda rygg och L med sitt nyopererade knä. Men tjejerna är bägge starkt på bättringsvägen och humöret var det inget fel på.
Anita, Rolf och Lilian
 
Göran, bloggredaktören och Siv.