Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Kvällsbesök i Tyresö kyrka

Kategori: Allmänt

 
Vi är med i en hemgrupp bestående av 16 personer med mer eller mindre stark anknytning till EFS och Hammarbykyrkan. Under det senaste året har vi ägnat oss åt att besök olika helgedomar i Stockholmstrakten. I fredags var det Tyresö kyrkas tur. Vi hade engagerat Gunvor Boström som ciceron och fick en trevlig guidning av Gabriel Oxenstiernas kyrka från 1600-talet. Kyrkan invigdes den 9 mars 1641 i samband med dess byggherres begravning. Kyrkan byggdes som gravkyrka för släkten Oxenstierna och samtidigt slottskyrka för Tyresö slott. Byggnaden är en blandning av sengotik och renässans. Tornet brann 1740 och tornspiran har aldrig återställts till ursprungsutseendet. I kyrkan finns bl a ett antal krigsbyten från det trettioåriga kriget. 
 
 
Gunvor B berättar för oss om kyrkans historia
 
 
I altartavlan finns denna lilla bild som visar hur en påve mördas. En inte helt vanligt bild för att vara i en altartavla.
 
 
I kyrkans främre del finns Gabriel Oxenstiernas gravmonumnet. Här är Gabriel, intill honom finns hans första hustru. Gravarna finns under korets golv.
 
 
Ett  vackert avlövat höstträd i kyrkans närhet
 
 
 
 
 
 

Solen igen

Kategori: Allmänt

Även denna morgon bjöd på ett vackert skådespel över Bottenvikens vatten. Vi vaknade tidigt, för att vara beredda att ta emot en elektriker. Alltså fanns jag ute med kameran när solen passerade horisontlinjen ganska exakt kl 07.30. Fastän jag redan tidigare lagt ut några soluppgångsbilder från detta soliga höstbesök på stugan kan jag inte motstå frestelsen att göra ytterligare ett blogginlägg med solbilder, eller egentligen bilder före solens uppgång. Så fort den gått över horisonten blir den vid klart väder som nu i praktiken omöjlig att fotografera.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Havsutsikten levererar

Kategori: Allmänt


Den årliga höstveckan i sommarhuset utanför Piteå har denna gång bjudit på strålande vackert och ganska varmt höstväder. Havsutsikten leverar dagligen fina fotomotiv. Vid 7.30-tiden går solen upp ur havet rakt ut från sovrumsfönstret och på kvällarna njuter vi att den "rosa timmen" då den nedåtgående solen färgar österhimlen i blå och rosa färger. Vi blir kvar ett par dar till och är tillbaka i Tyresö på lördag.