Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Naxos Air Show

Kategori: Allmänt

 
Ibland har vi tur. Idag arrangerades Naxos Air Show ute över havet framför vårt hotell i Giardini-Naxos. Det började egentligen igår med en generalrepetion under eftermiddagen. Idag gick så själva showen av stapeln. Stränderna kantades av åskådare och på vårt hotell var uppståndelsen stor. När evenemanget var klart skulle arrangörer och deltagare komma till hotellet, ta emot priser och äta. Medan föreställningen pågick var en förstärkt personalstyrka sysselsatt med att ställa ut bord, priser och mat på gräsmattan nedanför vår balkong.
 
På himlen och ibland oroande nära vattenytan utspelades både igår och idag diverse halsbrytande och akrobatiska flygnummer. Mäktigast var en grupp på nio snabba överljudsplan som flög i fantastiska formationer samtidigt som man då och då släppte ut rök i de italienska färgerna. Dvs idag var röken i färg - grön, vit och röd - igår under repetionerna fick vi nöja oss med kommunalgrå rök. Gruppen sades vara nummer två i världen och duktigast i Europa när det gäller konstflygning.
 
Men showen innehöll en del annat också. En akrobatisk ensam pilot i ett propellerplan flög sitt plan spikrakt uppåt tills det stannade i luften, vinglade till och dök med nosen neråt och motorn avstängd i någon sekund. Men han hämtade förstås upp planet snabbt och skickligt. Sen var det loopar, flygning på rygg, flygning med "snurrande" plan, simulerade räddningsinsatser med helikopter och mycket annat. Jag och Anita har i varje fall aldrig sett något liknande i luften. Hur är alla konsterna möljliga, undrade vi?
 
Någon timme efter att showen var slut fylldes gräsmattan framför vår balkong av militärer, piloter och gissningsvis civila arrangörer av flyguppvisningen. Efter en stund kom dock en skur, alla gick inomhus och när vi ikväll kom tillbaka från middagsrestaurangen, La Lanterna, i närheten var alla spår av flygarna borta.
 
Här följer en bildkavalkad i första hand från dagens officiella uppvisning. Och en avslutande bild av den efterföljande festen i hotellets trädgård, som vi kunde övervaka från vår hotellbalkong.
 
 
 
 
 

Castelmola, Taormina, Etna och en del annat

Kategori: Allmänt

Castelmola - staden på berget som sägs vara förebild till Bamses farmors boning högt upp på en klippa.
 
Den andra tredjedelen av vår Sicilienvistelse har passerat. Vi har dag 6-10 haft det betydligt svalare än de första dagarna, något som åtminstone jag uppskattar. Vi har utöver promenader och bad gjort ett par "excursions". En dag tog vi en de s k hop-on-hop-off-bussarna åkte en gång till upp till Castelmola och Taormina, de städer som ligger högt ovanför våra enkla boningar i Giardini-Naxos. Idag har åkt med Fritidsresors utflykt upp på Etna, Europas högsta och mest aktiva vulkan. Det var ett mindre utbrott så sent som i våras. Uppe på Etna behövde vi både tröja och jacka. Temperaturen var runt 10 grader och vinden ganska stark. Frös rejält om händerna medan vi gick runt däruppe.
 
Castelmola - på toppen av klippan ovanför Taormina. Här kom vi ihop oss en aning med en servitris på en stadens serveringar. Som en hämnd tror jag hon saltade räkningen en aning.
 
I Taormina finns bl a denna antika grekiska teater. Har sitt ursprung från den grekiska tiden på Sicilien, ca 400 f Kr. 
 
Här är det en okänd tjej som bjuder oss på en egen liten show framför den grekiska teaterns scen.Akustiken i de gamla grekiska teatrarna är ju känd för att vara bra.
 
Här är Trinacria - en symbol för Sicilien. Henne hittade vi i många olika varianter i Taorminas souvenirbutiker.
 
Som gammal postis studerar man ju alltid den lokala postens utrustning. Här har vi hittat en något nergången brevlåda för avgående post längs Giardiniu-Naxos strandpromenad. Fullt så illa är det väl ännu inte ställt med den svenska Postens motsvarande utrustning?
 
När det blev svalare blev luften mer genomskinlig - och plötsligt såg vi den italienska landstövlen från vårt hotellrum. Med kraftigt tele kom Italien riktigt nära.
 
Soluppgångarna fortsätter att imponera. Idag såg det ut så här några sekunder innan solen visade sig nägra minuter före kl 7.00.
 
Idag har varit upp på Etna, den magnifika vulkan som dominerar landskapet i Nordöstra Sicilien. Vi åkte med Fritidsresors utflyktsbuss till 2000-metersnivån, där def finns serveringar, souvenirbutiker mm. Sen tog vi linbanan upp till 2500 meter. Här herr och fru Strand i den linbanekorg som rymde sex personer.
 
På 2500-metersnivån väntade ett slags jeepbussar, som på stora hjul förde oss upp till 3000 meter. Här köar vi för en plats.
 
När vi kom upp till 3000 meter återstod ytterligare ca 300 meter till vulkanens högsta punkt. Här syns den högsta toppen, 3300 meter över havet.Vi såg några entusiaster vandra vidare uppåt, en vandring som nog i och för sig inte är helt omöjlig att genomföra även för till åren komna seniorer. Men vi gick i stället runt en krater på nivån 3000 meter, en krater som haft ett mindre utbrott så sent som i våras.
 
Den här kratern gick vi runt. Här kom det rök men ingen gas ur kraterhålet.
 
Vi var förstås inte ensamma uppe på Etna. Här syns samma krater som i föregående bild, men från en högre kraterkant.
 
Lavalandskapet är förstås mycket speciellt. Här en bild mot en annan krater på 3000-metersnivån.
 
Vi avslutar denna rapport med en selfiie, tagen på en kraterkant uppe på Etna. 3000 meter över havet, högre har nog varken jag eller Anita varit annat än i flygplan. Det blåste rejält och vi frös trots både tröjor och jackor.
    
 
 

Sicilien - de första fem dagarna

Kategori: Allmänt

 
Efter många om och men kom vi oss till sist iväg till Sicilien. Vi hade den här resan inbokad redan i juni - men Anita föll från en stege i trädgården och fick en - numera botad - skada på en ryggkota. Alltså ställde vi in resan och bokade om den till september. Men kvällen innan vi skulle åka råkade jag ta de två sista stegen nerför källartrappan i ett okontollerat steg. Jag föll och stukade foten. Eftersom planet till Sicilien gick först vid 18-tiden hann jag med att på tisdag besöka läkare och få en remiss till Nacka närakut, där man röntgade foten och konstaterade att inget var brutet. Alltså körde vi vidare från Nacka direkt till Arlanda och kom ändå i god till till flygets avgång till Catania på Sicilien.

Nu är vi sedan tisdag kväll i turistorten Giardini-Naxos, belägen på Siciliens östkust, mitt mellan Catania och Messina. Norr om Giardini-Naxos, uppe bland kullarna, ligger den berömda staden Taormina, ett klassiskt resmål redan för de första Medelhavsturisterna på 1800-talet. Vi bor på ett hotell som heter Arathena Rocks. Det ligger på en udde, alldeles vid den klippiga havsstranden. Hotellet är en något bedagad skönhet, som nog en gång i tiden haft en femstjärnig ambition, men som nu bara lever upp till tre stjärnor. Bra läge vid havet och mycket trevlig pool är väl hotellets styrkor, däremot är maten, det trådlösa nätet, luftkonditioneringen och en del annat inte helt OK. Och dessutom luktar det av och till illa i badrummet. Inte riktigt kloaklukt - men på gränsen. Nåja, vi är ju utomlands och i Italien och kan förstås inte förvänta oss svensk standard på allting. Väljer man ett trestjärnigt hotell får man också räkna med vissa brister.
 
 Redan den första morgonen i hotellrummet blev vi varse hotellets perfekta läge för soluppgångsbilder. Ca 06.30 stiger solen varje icke molnig morgon upp ur havsdimman som en vacker ballong. Den är fotograferingsbar i ca 5 minuter, sedan lyser den redan för starkt. Här passerar en båt på väg ut ur Giardini-Naxos hamn medan solen ganska snabbt stiger ur havet.
 
 Någon minut senare är ballongen en bit högre upp på himlen.
 
Vi har gjort en hel del resor till Medelhavet - men aldrig har vi haft ett hotellrum med balkong så nära havet. Här har solen hunnit en bit upp på himlen. De första dagarna låg havet så gott som spegelblankt och luften dallrade i den mer än 30-gradiga värmen.
 
Siciliens nordöstra hörn, där vi är, domineras av Etna, Europas största aktiva vulkan. När vi gick ut för middag den första kvällen tog jag denna bild av Etna från strandpromenaden.Det pyser ständigt rök ur flera olika kratrar på Etnas topp. Just nu är inget utbrott på gång - men det har varit 2-3 stycken bara under 00-talet.
 
På vår udde står Nike - segergudinnan - staty.
 
På torsdag åkte vi med på en av Fritidsresors utfärder. Vi kom då bl a till Taormina och vandrade liksom tusentals andra turister längs stadens affärshuvudgata. Turistbutiker, serveringar och kyrkor fanns i en väl avvägd blandning även i denna stad. Dock påmindes vi om vår österrikiske vän Rudis namn på Salzburgs turistgata. Han kallade den "Idiotenrenn". Lite så kändes det även i Taormina. Bara för mycket av turism.
 
Torsdagens utfärd förde oss också upp till Castelmola, en stad mycket spektakulärt belägen på en bergstopp ovanför Taormina. Brant, brant åt alla sidor. Man undrar faktiskt hur man för flera hundra år sedan kunde bygga hus i sådan extrem bergsmiljö.
 
Taormina är tydligen ett intressant resmål också för kryssningsturister. Häromdagen låg två kryssningsfartyg på redden hela dagen. Det här hör till Holland America Line.
 
Det andra kryssningsfartyget är här på väg ut ur hamnen, fotograferat från vår hotellbalkong. Fartyget var försett med master, så uppenbarligen går det även att segla det.
 
Även söndagmorgonen bjöd på soluppgång . Nu var det lite molnigare än de första dagarna.
 
Söndag gjorde vi en ny utflykt med Fritidsresor och lilla Sofie, som kämpade bra som guide. Vi besökte då bl a Randazzo, en stad norr om Etna, några mil in i landet från Giardini-Naxos. Här pågick en stor söndagsmarknad, som vi klarade av ganska snabbt. I stället ägnade vi lite tid åt stadens arkitektur. Randazzo är den enda större stad runt Etna som aldrig dränkts av lava från vulkanen, varför många gamla byggnader är bevarade. Liksom denna vackra arkförsedda gränd i staden.
 
Den här skylten satt vi en av stadens torg. Italiensk glass är ju en speciell läckerhet, som vi hittills prövat en gång på resan.
 
Vi kom också till en vingård på Etnas norra sluttning. Företaget som driver vingården heter Patria och deras mest kända vin heter inte överraskande Etna. Man producerar 850000 liter vin varje år (om vi fattade rätt). Här är vi i vinkällaren och beskådar de från Kroatien importerade trätunnorna, som sedan fyllts med Etnavin. I varje tunna ryms det 15000 liter vin. Självfallet fick vi också smaka Patrias viner inne i deras gästhus. Goda viner som på plats kostade 7,5 Euro. I Systemets kataloger verkar andra Etna-viner ligga på en prisnivå på över 200 svenska kronor. Men snåla som vi är blev det inga lönsamma inköp på plats på gården.
 
På vingårdens gårdsplan odlades det vackra rosor. Här en röd ros med Etnas topp i bakgrunden.
 
Sista stoppet på söndagsutflykten var Linguaglossa, en stad på Etnas nordsluttning, som är utgångspunkt för vägarna mot vulkanens topp, liftanläggningar för skidåkning mm.
 
På söndagkvällen slog vädret om ordentligt efter de första dagarnas mer än 30-gradiga hetta. Molnen hopades i norr och fram på kvällskvisten lystes himlen kontinuerligt upp av blixtar. Men åskan var långt borta, vi hörde inget muller på hela kvällen.
 
Därmed har vi rapporterat av de fem första av våra planerade 15 dagar på Sicilien. Det kommer sannolikt mera.