Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Säsongstart i Sanktan

Kategori: Allmänt

Min son, M, är en av tränarna/lagledarna i hans dotters fotbollslag, Tyresö FF flickor 08. Idag var det seriepremiär i St Erikscupen 2016. Jag hängde med till bortamatchen på Brantbrinks IP i Tullinge. Under uppvärmningen och under matchens första halvlek kom en kraftig regnskur. Kallt och ruggigt för publiken, alltså. Men tjejerna grep sig an matchen med gott humör, vilket resulterade i en premiärseger på 5-0. Motståndarna fick i andra halvlek plocka in en extra spelare eftersom Tyresö ledde med 4-0 i halvtid, allt enligt en ny regel för de allra yngsta spelarna i Sanktan. Med sex i stället för fem spelare på planen bjöd Tullinge ett bättre motstånd i andra halvlek - men TFF lyckades i alla fall öka ut ledningen med ett mål till innan matchen var slut. 

Att fotografera ungdomsfotboll har jag försökt mig på i snart fyrtio år. En svår uppgift att använda rätt slutartid och samtidigt se till att man fotograferar de spännande situationerna. Idag var dessutom vädret inte det bästa, alltså var det relativt sett ganska lite ljus att använda. Men regn och dis har ju också en viss charm.
 
Samling vid Tyresövallens entré
 
Ett tungt regn tvingade in spelarna under ett paraply innan uppvärmningen.
 
Lagledaren ger instruktioner i omklädningsrummet innan matchen.
 
Flickor födda 2008 spelar femmannafotboll på en liten plan. Laget hade åtta spelar så tre fick vara avbytare - men alla fick ungefär samma speltid.
 
Tyresös målvakt gör ett ingripande.
 
S med nummer 7 i den rödgula dräkten längst bak i försvaret.
 
Flyttbara mål
 
Nr 7 - vår egen S - i närkamp med Birgitta i motståndarlaget.
 
Tack för god match!
 

Ett Citybesök - med filosofiska funderingar

Kategori: Allmänt

 
Idag åkte vi trots regnvarning in till Stockholms city. Huvudanledningen till det relativt sällsynta citybesöket var de japanska körsbärsträden i Kungsträdgården. Ifjol var vi där en solig dag, sannolikt lite senare i april än idag. Då var färgprakten helt fantastisk. Men idag var vi för tidigt ute. Bara träden på den östra sidan av Kungsträdgen hade blommor och många var ännu inte utslagna. Besöket blev alltså lite av en besvikelse - men vi får väl återkomma när våren slagit till på allvar.
 
Intill Kungsträdgården hittade vi istället Volvos showroom. Där tittade vi in och fick dels en titt på nya V90, som onekligen skulle ha mer plats för barnbarnen och för avfallet till återvinningsstationen än vår nuvarande V60, dels fanns en gammal Volvo Amason, som påminde åtminstone Anita om gamla tider och om hennes pappa Unos gamla Amason, som var hans bil när jag och Anita i tidens begynnelse började sällskapa (som det hette på den tiden).
 
 
Från Kungsträdgården gick vi till Hötorget, där vi köpte tulpaner av de aktiva invandrare från Mellanöstern och Afrika, som numera står för i princip all försäljning på Hötorgsmarknaden. Längs stadens gator och i tunnelbanan mötte vi också de tiggare, som när vi kom till Stockholm 1970 var ett okänt fenomen, men som nu översvämmar vår stad. Bara i tunnelbanan mellan Skärmarbrink och T-centralen hann fyra tiggare passera (varav en faktiskt var en genetiskt svensk gubbe). Och sedan hann vi förstås passera flera tiggare på vandringen Centralen - Kungsträdgården - Hötorget - Centralen. Jag slogs av kontrasten mellan de aktiva invandrarna från Mellanöstern vid Hötorget som tjänar pengar genom eget arbete och de företrädesvis romer, som säljer tjänsten "medmänsklighet" på våra gator. Hur kommer det sig att just romerna av alla fattiga och förtryckta minoriteter väljer tiggandet som intjäningsmetod? Romerna är en folkgrupp som på många sätt har det svårt, är ifrågasatta, fattiga och i vissa länder klassade som lägre stående individer. Men nog måste det väl också finnas något i romernas kultur som gör det svårt för dem att anpassa sig till majoritetssamhållets normer och levnadsregler. Jag kan känna starkt för enskilda romska individer, t ex den unge man som ibland kommer till Hammarbykyrkan när vi håller den öppen på tisdagar och frågar efter mat, pengar, möjlighet att duscha etc. Men som kollektiv, som folkgrupp, fattas det en kulturell vilja till förändring, till egen försörjning. Romerna behöver en kulturell reformation!
 
Dagens sista anhalt - efter fika på Helmers Café på Gamla Brogatan - blev Åhléns varuhus i City. Jag hade ett presentkort på 500 kr som jag växlade in mot en skjorta från Shirt Factory (fick dock göra ett visst tillägg för att kunna betala skjortan). När jag går runt på Åhléns noterar jag också en stor förändring som skett på senare år och som jag inte är så bekväm med. Förr kunde man gå till varuhusets skjortavdelning eller kavajavdelning och leta bland olika plagg från olika tillverkare. Numera är det varumärket som gäller. Det går alltså inte att gå in på Åhléns, gå till skjortavdelningen och leta rätt på en skjorta. Nej, man måste vandra runt mellan olika "varumärkesstånd" inne i varuhuset och sedan för resp varumärke kolla upp om de råkar ha t ex en passande blå kavaj i storlek C52. Tidsödande och mycket frustrerande. Min fru Anita tycker likadant. Men vi år förstås hopplöst passé, uråldriga och ointressanta som konsumenter.
 
Nu är vi hemma igen efter denna utflykt till Stockholms absoluta centrum. Utflykten gav alltså ett antal filosofiska om än ganska dystra tankar som härmed också delgivits mina bloggläsare. Men det är i alla fall vår. Avslutar därför med en bild av en av vårens blommor hemma på tomten varifrån bildbloggen fått sitt namn.
 
 
 
 

En kärleksakt i björken

Kategori: Allmänt

Undrar om det kommer någon friare i år?
 

Mm - ett vackert exemplar
 
Skall vi kanske .......?
 
Yes !
 
Yes, yes!
 
Det var det!
 
Hm - undrar hur det gick? Barn igen denna sommar?