Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Den 15 januari

Kategori: Allmänt

Alltsedan barnbarnen började komma 2002 har vi tagit en bild av mig och barnbarnen på min födelsedag eller på någon dag i närheten av födelsedagen, en dag då vi firat mitt åldrande. Här har jag samlat de bilderna - från 2003 till 2016.
 
 
2003
Calle fyller 57 år och Lukas är knappt 1 år.
 
 
2004
Calle är 58 år och Lukas knappt 2 år.
 
 
2005
Calle är 59 år och Lukas knappt 3 år.
 
 
2006
Calle firar 60 år med Lukas knappt 4 år och Anton knappt 1 år.
 
 
2007
Calle är 61 år, Lukas knappt 5 år, Anton knappt 2 år och Embla knappt 1 år.
 
 
2008
Calle är 62 år, Lukas skall snart fylla 6 år, Anton snart 3 år och Embla snart 2 år.
 
 
2009
Calle är 63 år, Lukas snart 7 år, Anton snart 4 år, Embla snart 3 år och Sofia 1/2 år.
 
 
2010
Calle är 64 år, Lukas snart 8 år, Anton snart 5 år, Embla snart 4 år, Sofia 11/2 år och Gunnar (som inte ville vara med på bild) snart 1 år.
 
 
2011
Calle 65 år och snart pensionär. Lukas snart 9 år, Anton snart 6 år, Embla snart 5 år, Sofia 2 1/2 år och Gunnar snart 2 år.
 
 
2012
Calle 66 år med Lukas snart 10 år, Anton snart 7 år, Embla snart 6 år, Sofia 3 1/2 år och Gunnar snart 3 år.
 
 
2013
Calle 67 år, Lukas snart 11 år, Anton snart 8 år, Embla snart 7 år, Sofia 4 1/2 år och Gunnar snart 4 år.
 
 
2014
Calle 68 år, Lukas snart 12 år, Anton snart 9 år, Embla snart 8 år, Sofia 5 1/2 år, Gunnar snart 5 år och Vilhelmina 3 mån. På bilden saknas Alvin, 6 mån,
 
 
2015
Calle 69 år, Lukas snart 13 år, Anton snart 10 år, Embla snart 9 år, Sofia 6 1/2 år, Gunnar snart 6 år och Vilhelmina drygt 1 år. På bilden saknas Alvin, 1 1/2 år.
 
 
2016
Calle 70 år. Lukas snart 14 år, Anton snart 11 år, Embla snart 10 år, Sofia 7 1/2 år, Gunnar snart 7 år, Alvin 2 1/2 år och Vilhelmina drygt 2 år.
 

Årets fotokaos

Kategori: Allmänt

Jag fyller år den 15 januari och så hände också detta år, i år var det t o m en s k jämn födelsedag. Vi har i många år kombinerat födelsedagsfirandet med en julgransplundring för barnbarnen och dessutom tillhör det traditionen av jag skall fotograferas tillsammans med alla barnbarn, eller i alla fall de som är på plats. Tillfället inföll i lördags, en dag efter bemärkelsedagen. I år blev det alla sju som ville eller i vissa fall inte ville vara med. Men som vanligt utbröt ett mindre fotokaos innan den perfekta bilden var tagen.
 
Här har vi fått med alla utom den nästa minsta och den minsta sitter ännu lugnt i mitt knä medan övriga utom sexåringen försöker locka rymlingen till soffan.
 
Här har den näst minsta i elegant klädsel anslutit och sitter i storkusinens knä. Men minstingen är på väg att ge sig av.
 
Och här har hon nästan gjort verklighet av sina rymningsplaner.

 Men så grep storasyster in och tog hand om lillan. Och då blev det plats i jubilarens knä för nästminstingen. Och då blev det till sist en ganska okey exponering.

Foto: M Strand

Sjuttioårsfirande på Moderna museet

Kategori: Allmänt

 

Idag är det sjuttio år sedan jag såg dagens ljus på Piteå lasaretts BB-avdelning. Sjuttio år, det låter rejält mycket mer än sextionio. Kanske därför att jag nu går in i det levnadsdecennium då bl a min far och svärfar gick ut tiden. Framtiden krymper mer och mer, kan man kanske säga. Och åren tenderar att gå fortare och fortare. En sån här dag tänker jag också på hur mycket jag har att vara tacksam för - allt som gått min väg i livet.Jag lever fortfarande ihop med den kvinna jag tog mina första bilder av 1966, jag har tre barn och snart åtta barnbarn. Och jag har en massa vänner, som på olika sätt gratulerat mig under dagen. Just nu ikväll har bortåt 140 Facebookvänner hört av sig med hälsningar.
 
När jag både fyllde 50 och 60 slog vi på ganska stort med firande i dagarna två eller tre, med öppet hus och andra aktiviteter. Nu blir det ett firande i mindre skala. Idag tog jag och Anita våra tre barn, nu 44, 41 och 34 år gamla, med oss till Moderna museet. Där tittade vi på en mycket sevärd utställning av den isländske konstnären Olafur Eliasson. Därefter åt vi lunch i museets restaurang med utsikt mot Djurgården och Östermalm. Sen åkte vi tillsammans i bilen alla fem, något som vi inte tror hänt på de senaste tjugo åren. Vi lämnade av höggravida Johanna vid Östra Station, för hemresa till Täby. Medan vi andra drog söderut till våra olika boplatser.
 
I morgon har vi en liten familjefest - dit även mina systrar och ett par syskonbarn kommer. Jag har gjort ett bildspel med bilder från de större händelserna i mitt sjuttiåriga liv, som jag tänker plåga dem med. Men det blir förstås också god mat mm.
 
Här nedan finns några bilder som jag tog av Olafur Eliassons intressanta verk på Moderna. Här syns också mina tre tjejer - hustrun och döttrarna. Sonen anslöt till lunchen och finns bara med på den inledande bilden ovan och på den sista bilden, en "groupie" av "ursprungsfamiljen" samlade i vår V60.
 
Den utställning vi såg har titeln "Verklighetsmaskiner. Konstnärern Olafur Eliasson är född 1967 och uppvuxen på Island och i Danmark. Nu lever och arbetar han i Köpenhamn och Berlin. Hans verksamhet spånner över många medier: Installationer, måleri, skulptur, fotografi, arkitektur och film. I Berlin finns Studio Olafur Eliasson. Där verkar ett 90-tal personer med olika yrkesinriktningar, som konsthistoriker, arkitekter och tekniker. Utställningens sista dag är i morgon söndag - så skynda till Moderna om du skall få se den.
 
 
 
Här är vi alla fem på väg hemåt från Moderna. Kanske för första gången på 20 år alla i samma bil.