Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En dag i juli

Kategori: Allmänt

 
Idag har vi hunnit med två aktiviteter. På förmiddagen fällde vi träd med hjälp av A och hans motorsågskunnande. Vi tog bort ett tiotal tallar och björkar - för att få mer sol och mer luft runt husen. Fällningen klarades av utan att några växträttsaktivister dök upp. Barnen hjälpte till på olika sätt, bar vedträn och hjälpte till att såga.
 
På eftermiddan åkte några av oss till A-L och S på Fårön, till den stuga som först min farfar/farmor och sedan min far/mor var ägare till och där jag tillbringat många sommardagar genom livet. Vi testade en gummibåt, som köpts in till A-L:s och S barnbarn. Jag tog också ett dopp i Sandlundsvikens varma vatten.
 
Avverkningen
 
A fäller träd
 
Barnarbete
 
En sågverksarbetare med ersättningen 10 kr per träd.
 
Visiten på Fårön
 
Vassen har brett ut sig framför Fåröstugan - men en liten kanal fanns upphuggen, lämplig för små båtförare i lätta farkoster.
 
G fick en möjlighet att lära sig ro - med lillasyster V som passagerare.
 
Vi avslutar dagens bildskörd med denna morotsgubbe.

Vindstilla, varmt och soligt på Bondöfjärden - och en titt på den nyinvigda Bondökanalen

Kategori: Allmänt

 
Det fantastiska sommarvädret har fortsatt också idag. Molnfritt, vindstilla och varmt. Alltså blev det en båttur på ett par timmar fram och tillbaka till den nya kanal, som skär av Bondön på dess smalaste punkt och förbinder Bondöfjärden med fjärdarna norr om Bondön. I fjol gjorde min frilansande dotter ett reportage om kanalbygget, nu är kanalen klar och invigd och vi kände oss tvungna att besiktiga den. Besiktningen utföll till belåtenhet. Men trafiken genom kanalen är fortfarande marginell. Vi såg ingen annan båt medan vi gick genom kanalen.
 
Vid kanalens inlopp från söder finns denna klaffbro.
 
Kanalen från söder mot norr.
 
Journalistdottern och hennes dotter.
 
Med på turen var också denna glestandade sjuåring med samma förnamn som min far.
 
Bondöfjärden låg spegelblank trots att det var på eftermiddagen. Händer verkligen inte ofta. Och det är oerhört ovanligt att det samtidigt är klart och varmt.
 
Som avslutning på turen tog vi ombord lilla Vilhelmina, som fick göra sin första sjötur någonsin. Utföll till belåtenhet. Men hon var nöjd med att följa med från stugan till Högsböleskiftets båthamn, där vi har vår båtplats.
 

Sandängesstranden

Kategori: Allmänt

 
I anslutning till Piteälvens mynning söder om Pitholmen ligger en ca fem kilometer lång sandstrand. En del av sandstranden är känd som Pite Havsbad. Där trängs norrmän och turister söderifrån. Men lite norrut kallas stranden Sandängesstranden och är turistiskt oexplopaterad. Hit åker Piteborna själva när vädret tillåter. En mycket tillåtande dag var idag. Sol från en molnfri himmel, lätta vindar och lagom varmt. Vi tog med oss hela stugbesättningen från Renörsudden och tillbringade några timmar på stranden. En perfekt stranddag måste man säga.