Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

En helt vanlig turistdag

Kategori: Allmänt

 
 
 
Igår, torsdag, bestämde vi oss för att hyra bil för en dag.

Vi anmälde oss igår till en utflykt med Apollo idag. Men den blev inställd pga för få deltagare. I stället bestämde vi oss i morse för att hyra bil för en dag. Jag hittade Scandinavian Tourist Center på Facebook och kom direkt dit via ett nummer jag klickade på. Företaget drivs av ett par albanska bröder och är inriktade på att sälja hus och lägenheter till skandinaver. Men de hyr också ut bilar. Alltså blev vi med en Mitsubishi Colt för en dag. Priset fastställdes till 35 euro.

  Vi körde med bilen till Ksamil, där vi solade, badade och åt på en av anläggningarna längs den ovanligt vita sanden. Sedan fortsatte vi söderut tills vi kom till en flod över vilken man skulle åka med en ranglig färja. Där vände vi och körde norrut nästan till Saranda. I Cukë vek vi av inåt landet och körde några kilometer söderut till Livadhje. Där vände återvände till Cukë. Vi körde sedan några kilometer norrut till en avfart mot en bukt och ett kloster. Vägen slutade abrupt vid en stängd grind och bakom grinden hittade vi en militär anläggning. Denna vaktades av två män, som satt i ett träd. Runt omkring surrade bin som hade gott om bikupor att ty sig till. Ett par med albansk/schweizisk anknytning dök också upp med sin bil.

På väg tillbaka till Sarandë åkte vi upp till det gamla slottet Lekursi, beläget på en bergstopp ovanför staden. Här drack vi espresso och vatten för totalt 32 kr!

I Kisamil finns härligt vita söderhavsstränder. Här stannade vi ett par timmar, badade och åt lunch på en strandserverering.
 
Vi fortsatte söderut mot den grekiska gränsen. Här ser vi ut över floden Vrinas dalgång.
 
Längre än till flodpassagen kom vi inte. För att ta oss vidare hade vi behövt åka med denna enkla färja. Kändes inte helt tillförlitligt så här vände vi kylaren mot norr igen.
 
Man kan få vara med om ovanliga saker. Vid färjeläget stod denne ryggsäcksförsedde man i skuggan av ett träd och övade på sin klarinett.
 
Albanien är ett övervägande muslimskt land. Här passerar vi en by med en moské. Intill moskén vaggar den röda albanska flaggan med örnsymbolen.
 
Det finns också katolska, ortodoxa och evangeliska kyrkor. Här en kyrka i en by längs vår färdväg.
 
De vägar vi använde var smala och mycket lågt trafikerade. Men hundar, får, getter, hästar, höns och kor fanns här och där både vid och på vägen. Men hastigheten var låg och inga tillbud inträffade.
 
Vi svängde på eftermiddagen av från huvudvägen norrut längs en väg som skulle leda ner till en bukt och ett kloster. En ganska bred väg förde oss neråt mot havet men plötsligt upphörde vägen och vi möttes av denna spärr. Bäst Anita stod där vid grinden hörde hon röster från ett träd till höger om spärren. Uppe i trädet satt två män. De kom ner, berättade att de var där som vakter och att området var eller åtminstone hade varit militärt. De till och med öppnade grinden så att vi skulle kunna se området ordentligt.
 
På ett berg öster om Saranda ligger det gamla slottet Lekursi. Som sista anhalt på vår dagsrundtur körde vi upp till slottet och tog en ezpresso med denna fina utsikt mot Joniska havet. 32 kr gick kaffe och sparkling water på. Totalt inklusive utsikten!
 
Utsikt mot havet från slottet Lekursi.
 
Här står A uppe på berget intill ett av Enver Hoxhas 700000 små personbunkrar. I såna här bunkrar skulle befolkningen ta skydd när Albanien angreps av alla fientligt sinnade länder. Och fientligt sinnade, de var så småningom alla andra länder.Galningen höll också befolkning i princip fängslade i sina byar och städer. Man hade under Hoxha-styrets 40 år inte möjlighet att flytta från sin hemort till en annan ort - och förstås inte ge sig av utomlands. Man skulle vara nöjd med den plats och det liv som kollektivets arkitekt, Enver Hoxha, hade tilldelat en.
 
På kvällen var vi tillbaka i Saranda och njöt av ytterligare en kväll med rosa himmel i nordväst.
 
I Sarandas lilla småbåtshamn ligger denna belysta båt. På kvällen ger den sig utt på färder över buktens vattenspegel.
 
Kommentera inlägget här: