Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Senkommet 70-firande på Gyllene Hornet i Tällberg

Kategori: Allmänt

 
Gyllene Hornet är Postens semesterhemsförenings numera före detta semesterhotell i hotellbyn Tällberg vid Siljan. Här har jag genom åren i Posten tillbringat många dagar med konferenser och kurser. När Anita fyllde 60 år för några år sedan smet hon och jag iväg dit för några dagar. I januari i år fyllde jag 70 år. Nu i helgen manifesterade vi detta med en familjeweekend på Gyllene Hornet, eller First Hotel Tällberg som det oromantiska namnet numera är.
 
I fredags gav vi oss alltså iväg de ca 30 milen till Siljan i fyra olika Volvobilar. Vi är nu 16 personer, 8 vuxna och 8 barn i åldrarna 0-14 år. Vi stannade till söndag middag och hann däremellan äta två goda middagar, bada i anläggningens utmärkta pooler, spela biljard, pingis och minigolf, åka trampbil på en iordningsställd bana, leka med de små barnen i ett nybyggt lekrum, besöka Rättvik och Dalhalla liksom dalahästmetropolen Nusnäs samt promenera runt bland de sex stora hotellen i allmogestil som gör Tällberg till en unik ort i vårt land.
 
Vi var mycket nöjda med vistelsen. Ett utmärkt familjehotell blev vår sammanfattning av de tre dagarna på Gyllene Hornet.
 
På väg till Tällberg åt några av oss lunch på Krogen i Gränden, som ligger i Verket, en upprustad version av Avesta järnverk.
 
Här ser vi G, 7 år, i gränden på Verket.
 
Gyllene Hornets lekrum hade ständiga gäster. De stora barnbarnen höll ordning på de små.
 
Vi spelade ett och annat parti biljard. Här demonstrerar P sina talanger.
 
På lördag förmiddag styrde vi våra fyra bilar norrut, först till Nusnäs och den berömda tillverkningen och försäljingen av dalahästar i byn.
 
Här kunde vi följa produktionen från start till mål.
 
Det sista momentet i dalahästtillverkningen är handmålningen. Om man lyckas hitta två identiska hästar får man dem. Vi misslyckades.
 
Mobilen var förstås med även på hästen i Nusnäs.
 
I Nusnäs fanns också denna gamla kyrkbåt som använts på Siljan i många år. En kyrkbåt sades rymma 80 personer. Kanske lite riskabelt vid hård vind - men på väg till och från gudstjänster i kyrkorna runt Siljan kunde ju inget ont hända.
 
Nusnäs hade många dalahästar, även som ursågningar i byns altanstaket.
 
1962 när jag var 16 tillbringade jag en vecka i Rättvik. EFS hade förlagt sitt riksläger för tonåringar till orten och vi var där från Piteå men en hel busslast ungdomar. Vi från Ungdomsgruppen i Piteå var dessutom finalister i EFS bibeltävling, som handlade om Johannesevangeliet och Apostlagärningarna. Vi vann - och Rättvik blev ett av mina stora ungdomsminnen. Nu besökte vi alla sexton Rättvik - 54 år efter mitt första Rättviksbesök.
 
Här i Rättvik åt vi lunch. Den yngste medlemmen i storfamiljen, E 3 månader, lockade fram många leenden.
 
Redan 1962 fanns det en mer än 600 meter lång brygga från stranden ut i Siljan. Den har numera ersatts av en ny brygga där olika sponsorer betalat 500 kr för varje planka i bryggan.
 
Från bryggan har man en utmärkt vy mot Rättviks kyrka, här fotograferad med teleobjektiv.
 
Vi stannade en bra stund längst ut på den vackra lilla ön som avslutar bryggan.
 
De fem äldsta barnbarnen på bryggan i Rättvik.
 
På väg tillbaka mot land stötte vi på detta brudpar. Längre upp mot gatan stod en Rolls parkerad. Paret firade sedan sitt bröllop på Gyllene Hornets grannhotell, Åkerblads. Och mitt i natten avfyrade man ett magnifikt fyrverkeri. Här fattades det inte resurser!
 
Gyllene Hornet har en utmärkt badanläggning. Det hann bli flera badtillfällen under våra tre dagar i byn.
 
De större barnen gillade skarpt de trampbilar som fanns att använda. Men lilla V nådde inte riktigt fram till pedalerna ens på minibilen - och inte heller visste hon hur man trampar.
 
Tillsammans med M och lilla V gjorde jag en härlig kvällspromenad ner mot Siljans strand. Till höger syns en del av hotellanläggningen Siljansgården.
 
Kvällsbilder vid Siljan.
 
En telefonkiosk i Tällberg är förstås dalamålad. Numera fungerade den som ett litet telemuseum. Inne i kiosken fanns ett antal gamla telefoner att beskåda.
 
Vid 12-tiden på natten fyrade bröllopsparet med stor plånbok av ett fyrverkeri bakom Åkerblads. Jag var vaken och påklädd så jag fick några fina fyrverkeribilder till min fotosamling.
 
Hemresan från Tällberg gick via Falun. Där hittade E och G denna staty av Selma Lagerlöf.
 
Vi körde sedan hem genom den vackra våreftermiddagen. Gult och grönt i en härlig blandning. Och ett och annat insektslik på bilens glasruta.

Söndag vid Sandemar

Kategori: Allmänt

 
I söndags - den 8 maj - utnyttjade vi det fantastiska sommarvädret och gjorde en utflykt till naturreservatet Sandemar. Sandemar ligger längs vägen mellan Handen och Dalarö och består av strandängar och holmar med ett rikt fågelliv och med många olika arter från växtriket. Så här beskrivs naturreservatet på Wikipedia:

Sandemars naturreservat är ett naturreservat och ett Natura 2000 område i Österhaninge socken i Haninge kommun i Södermanland (Stockholms län). Reservatet bildades år 1997 och omfattar en totalarea av 390 hektar (varav land 227 ha). Sandemars naturreservat ligger öster och väster om Sandemars slott, själva slottsområdet ingår dock inte. Reservatet är mest känt för det rika fågellivet på strandängarna väster om Sandemars slott och ett område med Södertörns finaste rikkärr i öster.

Området sträcker sig cirka 3,5 kilometer längs Stockholms inre skärgård, sydväst om Dalarö. Det är artrikt med flera mindre vanliga växtarter som Adam och Eva och Kungsängslilja. Speciellt noterbart är dock de slåttrade rikkärren där den hotade orkidéngulyxne förekommer. De varierande miljöerna skapar också goda förutsättningar för områdets fågelliv. Rastande flyttfåglar på strandängarna och i Svärdsnäsviken gör området välbesökt av fågelskådare under höst och vår. Här finns även ett observationstorn, som underlättar fågelskådningen.

På grund av områdets mångfald av odlingslandskapets naturtyper, däribland vidsträckta havsstrandängar och andra naturbetesmarker bildades 1997 Sandemars naturreservat. Ändamålet med Sandemars naturreservat är att bevara och vårda ett kustnära herrgårdslandskap med dess stora natur-, kultur- och skönhetsvärden samt rika växt- och djurliv. Området utgör riksintresse för naturvård, kulturminnesvård och friluftsliv.

Vi hade några trevliga timmar i solskenet. Vi åt vår matsäck på klipporna mot vattnet. Vi klättrade upp i fågelskådartornet vid strandängen och pratade länge med en riktig ornitolog, som var försedd med tubkikare, vanlig kikare och kamera och som verkade tillbringa dagen uppe i tornet.
 
I området växer kungsängslilja, som enligt vissa källor infördes till Sverige av Olof Rubeck på 1600-talet. Namnet kommer sig av att kungsängsliljan har sin största population i Norden i Kungsängen vid Mälaren.
 
Kabblekan växte i vattendragen men också i stor mängd på de fuktiga strandängarna.
 
Över strandängarna finns en markerad vandringsstig. Mitt på stigen låg denna huggorm och solade sig. När vi kom nära låg den helt stilla och låtsades vara någon annanstans.
 
På de här klipporna åt vi vår matsäck. I bakgrunden syns Gålö.
 
Från matsäcksklipporna hade vi utsikt mot Dalarö skans. Med supertelet tog jag denna bild av byggnaderna och en passerande segelbåt.
 
Ytterligare en bild från den lilla halvön mot Dalarö skans. Men här har jag använt ett vidvinkelobjektiv och då syns knappt skansens byggnader.
 
I kanten av skogen ligger det här fågeltornet. Här träffade vi på en trevlig fågelskådare, som visste det mesta om Sandemars fågelarter.
 
Här tittar vi ut över strandängarna i riktning mot Gålö.
 
Vid strandkanten fanns mängder av kanadagäss. Plötsligt befann sig alla gässen i luften och när vi tittade upp såg vi en havsörn passera från havet och in mot land, dock utan att ta någon notis om de uppskrämda gässen.
 
Tre tranor passerade sedan ....
 
..... och något högre upp kunde vi även följa detta passerande plan från Qatars flygbolag.
 
Den här svanen gick med bestämda steg mot vattnet. En tofsvipa flög upprepade gånger mot svanen, som dock lungt vandrade vidare och så småningom tog sig en simtur i solskenet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plötslig sommar

Kategori: Allmänt

 
För en dryg vecka sedan hade vi runt 0 grader. En och annan snöflinga föll och björkarna hade knappt musöron. Men så kom plötsligt sommaren direkt utan att passera vår. I två dagar har vi nu gått omkring i shorts. Ett av våra barnbarn har varit här idag och fick t o m ta ett dopp i en badbalja ute på uteplatsens trätrall. Temperaturen var ett tag över 20 grader i skuggan.
 
Utöver att låta lilla V bada har vi idag också varit till Tyresö slott och till Notholmens café, där vi intog en salladslunch. Från den lilla utflykten blev det några bilder av den plötsliga sommarens ankomst till Tyresö.