Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Storskogen och Trehörningen

Kategori: Allmänt

 
Vårt stegprojekt fungerar alldeles utmärkt i Tyresös fantastiska natur. Det finns vägar, stigar och sjöar en masse. Idag tog vi bilen till Storängsparkeringen och vandrade upp till vår nya favorittjärn, Trehörningen intill Långsjön. Där badade och tittade på sjöns vackra vita och gula näckrosor. Tillbaka gick vi en del av Storskogsslingan till Brakmarsparkeringen och via Brakmarsvägen tillbaka till bilen.
 
En sorgmantelfjäril längs vägen upp till Långsjön
 
Badare vid Trehörningen
 
Vackra vita näckrosor i Trehörningen
 
Ljung
 
Torra grenar kan vara vackra .....
 
.... liksom björkstammar
 
Att ligga på rygg ger nya perspektiv
 
Rönnbär i storskogen
 
En "norrländsk" myr mit i Tyresöskogen
 
Framme vid Brakmaren
 
Tillbaka till bilen via Vissvassvägen

Det urbana spåret

Kategori: Allmänt

 
Mina döttrar springer numera då och då motionslopp. Idag gick ett sådant lopp av stapeln i Stockholm. Loppet kallas Stockholm Urban Trail, är 10 kilometer långt och för löparna genom Stockholms gator och även in på ett antal offentliga lokaler, hotell mm. Bl a passerade man genom Operan och Musikaliska.
 
Jag engagerades som trunkbärare. Innebar att jag steg upp redan kl 05.30, körde till min ena dotter och hennes 11-åring (som ville vara med som påhejare) i Bagarmossen och tog mig sedan tillsammans med dem in till Djurgården, där starten skedde med start 08.10 framför Nordiska museet. På tunnelbanestationen anslöt även min andra dotter, som bor i Täby.
 
Jag och 11-åringen tog mina döttrars ryggsäckar och drog inåt stan igen. Vi gick längs Strandvägens kaj och kom så småningom till Dramaten, där vi inväntade löparnas passage. Vi fortsatte sedan förbi Berzeli park och hejade på löparna även när de passerade in till Musikaliska (där en liten grupp spelade vacker musik för dem). Vi fortsatte sedan över Blasieholmen och när vi kom till kajen framför Grand Hotell var döttrarna just komna i mål. 
 
När våra löpare pustat ut gick vi till Gamla stan och fikade på Café Cronan vid Tyska Brinken. Med t-banan och bilen var jag tillbaka hemma vid 11-tiden. En härlig morgon blev det - trots att solen mestadels lyste med sin frånvaro. Och en påminnelse om vilken vacker stad vi bor i närheten av.
 
11-åringen hade vaknat minst sagt tidigt, men tyckte att det var bra träning inför skolstarten att gå upp för att titta på detta morgonlopp. På en bänk i tunnelbanan ser hon dock här en aning trött ut.
 
När vi passerade Karlaplan på väg till loppets startplats såg vi de här måsungarna i Karlaplans vattenspegel.
 
Här är vi framme vid startplatsen. 20 olika bajamajor såg till att löparna kunde vara väl förberedda för loppet.
 
Längs Strandvägens kaj ligger diverse flytetyg. Här en Petterssonbåt, som jag vill minnas var byggd 1936.
 
E sitter här på en av de bryggor som går ut från Strandvägens kaj. Här tror jag man fick lägga till mot betalning.
 
Intill en av bryggorna såg vi denna gräsandshona.
 
Här passerar vi Stockholm
 
Våra idrottsstjärnor har kommit fram till Dramaten och J tar en selfie framför entrétrappan. Här är det inte löptiden utan upplevelsen som gäller.
 
J och M på väg ut ur Dramatens lokaler.
 
Från Dramaten till Berzeli park. Här skaffade sig E lite kunskaper om Raoul Wallenbergs öde.
 
E och en del av Wallenbergmonumentet.
 
E övervakar loppet från en hyrcykel i Berzeli park.
 
Här passerar ett gäng ryttare Nybrovikens innersta "spets".
 
M och J är på väg in till musiken hos Musikaliska.
 
Löparna och deras främsta supporter efter målgången och med kungliga slottet i bakgrunden.
 
På väg till caféet i Gamla stan fanns dessa blommor på Strömbron.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Höga kusten

Kategori: Allmänt

 
Numera kör vi sällan direkt Piteå - Tyresö eller Tyresö - Piteå. I stället passar vi på att göra något slags turistiskt nedslag längs vägen. I år blev det Höga Kusten som fick besök under vår hemresa till Tyresö efter de sex Piteveckorna. Vi svängde av från E4-an i Ullånger och körde via Nordingrå ner till Rotsidan. Detta är en ca fem kilometer lång klippstrand med det öppna havet i sydost. D3et blåste ganska bra och vågorna slog in över klipporna på ett spektakulärt sätt. En absolut sevärdhet som vi inte känt till utan Facebook. Vi uppmärksammades på Rotsidan via ett facebookinlägg från vår tidigare Krusbodagranne, Kerstin Pettersson, Härnösandsbo sedan många år.
 
Vi fortsatte sedan någon mil söderut på E4-an till resans övernattningsställe, som denna gång blev Björkuddens Hotell och Restaurang vid Högakustenbron. En gammal skola som sedan ett antal år är ombyggt till ett hotell med ett spekakulärt läge vid Ångermanälven. Vi bodde billigt och enkelt i anläggningens annex - men åt i stället en mycket god (och ganska dyr) tvårättersmiddag i hotellets mycket trevliga restaurang. Efter middagen gick vi en promenad uppför älven med utsikt mot solnedgången i väster. En mycket trevlig och vacker kväll.
 
Här har vi stannat någon kilometer väster om Nordingrå, bara för att fånga denna vackra vy.
 
Ett antal bilder från Rotsidan, den fem kilometer långa klippstranden sydost om Nordingrå.
 
Björkuddens Hotell och Restaurang intill Högakustenbron
 
En välbelägen soffgrupp vid Högakustenbron.
 
Högakustenbron
 
En liten grusväg förde oss någon kilometer uppför Ångermanälven.
 
Stockar i vattnet påminde om att området kanske tidigare haft en industriell storhetstid.
 
Kvällsvy mot Högakustenbron eller Vedabron, som den också ibland kallas.