Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Julen 2017

Kategori: Allmänt

 
Julen 2017, min sjuttioandra! Man kan kanske säga att julen inte längre har samma sprängkraft som i mina yngre år. I själva verket tycker jag att det är jul lite för ofta. Nåja, själva julafton med större eller mindre delar av familjen samlad får ju gärna inträffa varje år. Men allt "förarbete" med julmusik, julavslutningar, julbord, julklappsinköp, julkort, julgranar mm - kommer det inte lite för ofta när man blivit äldre - eller "senior" som numera ersatt "äldre" och "pensionär" som benämning på dem som uppnått min aktningsvärda ålder.
 
Julen har också mer och mer blivit vad Ramadan är för muslimer, dock utan Ramadans märkliga matrestriktioner. Vi börjar fira jul runt 1:a advent och avslutar med själva julhelgen. Efter annandagjul är vi inte benägna att lyssna på julmusik längre, julen är slut och ersätts med en realisationer, nyårsfirande och ledighetsaktiviteter.
 
Årets "julmånad" har innehållit alla de traditionstyngda aktiviteter som brukar finnas med. Julmarknad i Hammarbykyrkan, julkonsert och julbord och julgransförsäljning med Lions, julbord för daglediga i Hammarbykyrkan, ett par julkonserter, lilla julafton med den del av familjen som vartannat år flyr Stockholm för nordligare breddgrader, julafton i familjens hägn, julgudstjänst i Hammarbykyrkan med medverkande familjemedlemmar och julövernattande barnbarns lek medl årets julklappar. Och som traditionell avslutning: barnbarn som spelar ST-cupen i fotboll, Tyresö FF:s stora jul-/nyårscup som hållits igång i bortåt 40 år. 
 
Vädermässigt har det varit en närmast eländig jul. Grönt på marken, mestadels dis och dimma, oftast någon eller några plusgrader, absolut ingen julkänsla utomhus. Men inne i huset har det sett ut som det brukar runt julen. Adventsstjärnor, ljusslingor, vit plastgran i uterummet och grön plastgran inne i vardagsrummet och små porslinstomtar överallt, utplacerade av vårt näst yngsta barnbarn. Traditioner är till för att uppehållas.
 
Julen börjar varje år med Hammarbykyrkans julmarknad. I år skötte A hantverksbordet och jag stod för paltserveringen. Våra två aktiviteter genererade nära 30000 kr till kyrkans ekonomi.
 
Första advent i Hammarbykyrkan. Hammarbykyrkans kör med A i altstämman avslutade som vanligt med Otto Olssons "Advent".
 
Lions julkonsert i Tyresö kyrka - med medverkan av Tyresö Vokalensemble. Vi satt för ovanlighetens skulle på första bänk och jag hade bra fotograferingsplats.
 
Jag sålde som vanligt julgranar för Lions. Här tampas ett par av Lionsgubbarna med en alltför stor kungsgran.
 
Stjärnjul med en jättekör, Nisse Landgren, Jörgen Mörnbäck m fl i Filadelfiakyrkan.
 
Juldekorationer och nymåne över Tyresö centrum några dagar före julafton.
 
 Min julklapp från Alvin, 4 år, vid lilla-julaftonsfirandet hos dottern i Täby.
 
Den minste mannen i Täby tyckte att julklappslådan som sådan var en utmärkt lekplats.
 
Dags för julafton, då krävs en julig duk på bordet.
 
12/16-delar av storfamiljen firade julaftonen hemma hos oss på Slåttervägen.
 
Kalle & Co har jag nog sett åtminstone delar av varje år sedan 1960, då det sändes i TV för första gången. Här är årets Kalletittare samlade.
 
 V dansar till den discolampa som hon fick i julklapp.
 
Här testar V discolampan i vårt kök.
 
Fram på julaftonskvällen blev det dans kring granen i uterummets kyla.
 
I juldagens gudstjänst i Hammarbykyrkan var A pianist och M sjöng ett par solosånger.
 
På juldagen jobbade legobyggaren med stort L hårt med sina tre byggsatser.
 
Fram på juldagskvällen var årets alster klara.
 
På annandagen var familjen från Bagis tillbaka på hemmaplan. Dags att testa årets julklapp, en kameraförsedd drönare. Men den vill inte starta, sannolikt var batterierna inte tillräckligt laddade ännu.
 
Julen slutar som vanligt med några barnbarnsmatcher i ST-cupen. I år var det S, 9 år, som spelade, coachade av vår son.
 
 
 
 

Öringesjön

Kategori: Allmänt


Denna vackra decembersöndag har vi gjort en vandring bort till Öringesjön. Efter 47,5 år i Tyresö upptäckte jag idag hur sjön egentligen ser ut, att den är en sjö med två delar sammanbundna av ett ganska smalt sund. Man lär så länge man lever. Det fanns ett tunt istäcke på sjön och mellan isflaken höll ett 50-tal svanar till. Jag såg häromdagen i bild på Facebook av en svan som sades vara infrusen i isen. Men idag verkade alla befinna sig på öppet vatten. Det blev några bilder av is och svanar från strandkanten.
 
 
 
 
 
 

Bertil Vallien och Brevledningen in spe på Spritmuseun

Kategori: Allmänt

 
1990 dettog jag första gången i en jullunch med ledningsgruppen för Posten Brev. Jag hade då nyligen blivit ekonomichef för Postens Brevverksamhet. Min då nye chef, Börge, har alltsedan dess varje år samlat ledningsgruppen till julluncher, luncher som räckte till kvällen och så småningen gled över till att bli rena kvällsevenemang med slut fram på småtimmarna. Från början var vi bortåt 15 deltagare, nu är det ett drygt 10-tal gamla kollegor som deltar. Börges chefsskap upphörde och ledningsgruppen splittrades 1997. Numera är de flesta lyckligt avgångna pensionärer. Men med tanke på PostNords svårigheter är vi ständigt beredda att hoppa in och ställa allt tiill rätta igen.

I år var jullunchen, dvs julmiddagen, förlagd till Spritmuseum på Djurgården. Där fick bl a ta en titt på Bertil Valliens utställning "Under ytan". Den store glaskonstnären Vallien visar här upp en annorlunda och mörkare sida. Mörkret förstärktes av utställningens magnifika exponering, där verken är belysta uppifrån av starka strålkastare gömda i lådor hängande från taket.
 
Jag hade med mobilkameran och tog några bilder av utställningen.
 
Efter utställningen åt vi Spritmuseums julmeny med diverse små, tapasliknande rätter. Ett slags annorlunda julbord, inte direkt mättande, men inte heller ett dugg stabbigt, som ju julbord oftast brukar upplevas redan efter sillen och laxen.