Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Den 17 juli 2000-2017

Kategori: Allmänt

År 2000 började jag fotografera digitalt och därmed fick varje tagen bild ett "ingraverat" datum. Numera har jag alla mina digitala bilder lagrade på Microsofts molntjänst OneDrive. Kopplat till OneDrive kan man enkelt söka reda på alla bilder man har från ett visst datum. Den 17 juli är en dag när vi varje år sedan 2000 haft något av våra barn och barnbarn som gäster i sommarhuset utanför Piteå - med ett undantag, 2013, då Johanna fick sitt första barn i juli och vi därför stannade i Tyresö under högsommaren. Här har jag plockat ut en bild för varje år av de drygt 800 bilder jag har tagit och sparat detta datum sedan år 2000. 
 
Den 17 juli 2000 fällde vi träd på Renörsudden. Anitas morbror Sture kom med motorsågen och ledde det hela. Här ser det dock lite riskabelt ut, får man säga.
 
Den 17 juli 2001 var Martina hos oss. Här har hon lånat Göta Lundkvists lilla borderterrier för en promenad. 
 
2002 hade vi för första gången ett barnbarn hos oss i stugan. Lukas var 5 månader gammal. Till Piteå kom detta år också Åsas föräldrar. Den 17 juli sitter Lukas i Ullabritts knä medan några av oss andra tar ett dopp i havet. Ser riktigt angenämt ut, kanske var det en sommar med ostvindar och högtrycksläge.
 
Den här bilden är tagen den 17 juli 2003. Anita och jag har tagit båten ut till sagoön Stenskär, ytterst i Piteås skärgård. På öns utsida/havssida finns denna fantastiska sandstrand. 
 
Ända sedan stugan flyttades till Renörsudden 1971 har vi på sommaren umgåtts med grannarna på Högsböleskiftet 226. Den 17 juli 2004 är det traditionellt kaffe hos Johanssons. Längst t v Inga, Anitas mamma, som då var 88 år. Längst t h Karin Johansson. I hörnet hennes man, Kalle Johansson.
 
2005 gör barnbarn nr 2 sitt första besök. Anton är här den 17 juli fångad i uterummet med sin mamma Åsa.
 
2006 har barnbarnsskaran utökats med Embla, Martinas första barn. Anitas mamma Inga finns sedan något år på ett äldreboende i Norrfjärden. Den 17 juli besökte vi de gamla och övervägande dementa damerna på Ingas avdelning och visar upp Embla. "Bästa biten på bordet" har jag tidigare kallat den här bilden.
 
2007 hade Lukas ett "badmintonil". Det spelades badminton mot farfar i parti och minut. Anita och jag hade tidigare under sommaren varit i Kroatien, vilket syns på Lukas fotbollströja.
 
Till sommarens sysselsättningar hör att stå för ett visst underhåll av stugplatsens olika hus. Den här brädväggen vetter mot sydost och är särskilt utsatt för både havets vindar och solens strålar. Den målades första gången 1997. Den 17 juli 2008 pågick en ommålning av brädväggen.
 
Vårt mesta utflyktsmål under åren har nog Storforsen varit. I varje fall om vi talar om riktiga heldagsutflykter. Den 17 juli 2009 var en varm sommardag, då morfar och familjen Nyhlin besökte Sveriges största obundna vattenfall. För första gången någonsin badade vi dessutom i forsen döda fall. I början av 1900-talet leddes älvens vatten i en avgränsad fåra för att underlätta timmerflottningen. Kvar blev en nästan torrlagd fors, idag ett av Sveriges mer attraktiva utflyktsmål.
 
Den 17 juli 2010 var sannolikt en lördag. Då brukar nämligen glassbilen komma. Vi hör den först från Hamnviken, sedan dröjer det ett par timmar så kommer den ut till vår udde. Här har Lukas 8 år, Anton 5 år och Embla 4 år följt med Anita till glassbilen för att styra upp inköpen.
 
Under 9 år hade Johanna en rottweiler, Indra, med sig till sommarhuset på Renörsudden. Den 17 juli 2011 gjorde Johanna och hennes far en långpromenad på 12 kilometer med Indra. Här är vi på väg utför Jiverknöppeln på den gamla kustlandsvägen. Den är fortfarande både promenerbar och körbar.
 
Varje dag under sommaren passerar stora handelsfartyg utanför vårt sommarhus, på väg till eller från Piteås handelshamn Haraholmen. Den 17 juli 2012 upptäckte vi detta stora fartyg på insidan av Leskär, vilket kändes lite fel. Men när vi kollade sjökortet var det nog en helt OK väg som fartyget valde.
 
Den 17 juli 2013 var vi inte på Renörsudden, utan i Tyresö. Johanna födde sitt första barn, Alvin, den 25 juli och vi ville vara på plats när denna tilldragelse ägde rum. Sommaren i Tyresö var jättefin och det blev många badutflykter. Här med Mattias familj till Ältabadet.
 
Den 17 juli 2014 var Vilhelmina och hennes familj hos oss. Här har morfar Calle fått ansvaret för den 9 månader gamla tjejen och proemenerat med henne från Klubbgärdet till centrala staden. Hon har just vaknat och tittar med sina stora blå ögon på sin morfar.
 
Den 17 juli 2015 besökte vi med delar av storfamiljen Strand Stormyrbergets fredagaktivitet i Pålberget nordväst om Piteå. Här har Embla slagit sig ner med några av gårdens lamm.
 
Den 17 juli 2016 var vi femton familjemedlemmar på Renörsudden. Bara Johannas sambo var ännu inte på plats. Den här dagen gick vi i samlad tropp till Tjärnen, där vår samfällighet anlagt en enkel badplats. Anton, Sofia, Lukas och Gunnar syns på den här bilden - men även de andra barnbarnen var i vattnet denna dag.
 
Idag är det så den 17 juli 2017. Det regnar! Sommaren i Piteå har detta år hittills inte visat sig från sin bästa sida. Mattias familj har varit här en vecka till idag och ikväll kommer Martina med familj. Idag har Alvin och det senaste och sannolikt sista barnbarnstillskottet Emil lek ute i regnet. Det finns ju inget dåligt väder, bara mer eller mindre dåliga kläder.
 
 
 
Kommentera inlägget här: