Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Erskines avtryck i Luleå

Kategori: Allmänt

 Shoppings exteriör 2017 - med lägenheter på taket, en tillbyggnad av ganska sent datum
 
1955 invigdes det som sägs vara världens första "galleria" - Shopping Center i Luleå. Redan något år sedan besökte jag för första gången denna föregångare till alla världens innecentra. I veckan var jag där igen - nu i första hand för att A skulle köpa typ på Olssons Tyger, som råkar hålla till i Shopping, som kortnamnet lyder. Under tiden gick jag runt och fotograferade med mobilkameran. Shopping byggdes om efter 50 år - men den speciella atmosfären från 1955 finns ändå kvar, tycker jag.
 
Bilderna finns nedan varvade med text från Shoppings hemsida, en text som bl a berättar shoppingcentrats historia.
 
 
Ralph Erskines porträtt pryder en vägg i det renoverade Shopping.
 
Arkitekten Ralph Erskine planerade för ett samhällscentrum, en spännande stad i staden för umgänge, nöjen, kultur och handel. Principen var att gatan skulle fortsätta in i huset där golven liknade trottoarer och väggarna var gjorda av betong och obehandlat trä. Olika plan, halvplan, vinklar och vrår gör Shopping till en helt unik byggnad. Erskine är en av Sveriges mest berömda arkitekter och under hela Shoppings livslängd har arkitektstudenter från olika länder intresserat sig för byggnaden.
 
Shoppings nutida entré från Luleås huvudgata, Storgatan.

Tidningen Idun nr 40 skriver 1955:

"Luleå inviger snart en attraktion som kommer att stärka självkänslan däruppe och få stockholmarna att häpna! Ett shoppingcenter, med sjuttio butiker under aluminiumtak och subtropiskt klimat året om. Idén är amerikansk och hemförd av Evert Lindberg, en 31-åring med kallt huvud och framtidsvisioner."

Evert Lindberg var Stockholmsingenjören som projekterade och organiserade bygget. Han var övertygad om att shoppingcenter var just den framtidsidé som detaljhandeln i Sverige behövde. Han sa att stadskärnorna med sina utspridda butiker var gjorda för hästdroskor och inte anpassade för ”den enormt ansvällande bilströmmen”. Och visst fick han rätt. Nu finns det nog ingen svensk stad som inte har shoppingcenter, eller gallerior som vi brukar kalla det nu för tiden. Men Luleå var först.

 

 Cafédäck

Den som satsade pengar på det häpnadsväckande experimentet i ”detta lilla originella samhälle på 25 000 invånare” var direktör Oscar Fredrik Sjöström. Han köpte upp halva kvarteret, rev gamla trähus och såg till att ordna tillstånd och bygglov för något som politikerna knappt kunde föreställa sig eftersom det aldrig tidigare var gjort. I en stad som mest bestod av små träkåkar godkände byggnadsnämnden ett sjuvåningshus, 22 meter högt! Av olika skäl kom påbyggnaden att få vänta ända till 1990, men grundades då på det ursprungliga beslutet.

 

Shoppings historia på dess nutida väggar
 
Invigningen den 27 oktober 1955 var en stor succé och uppgifterna om antalet besökare varierar mellan 15 000 och 25 000 personer! Det man vet är att 15 038 förstadagsförsändelser skickades från ett tillfälligt postkontor i Shopping på invigningsdagen. Man kan nog lugnt säga att ALLA var där! Norrbottenskurirens reporter recenserar: ”Aldrig trodde man att massiv betong skulle kunna behandlas så här respektlöst och linjeskönt.”

Efter 50 år totalrenoverades Shopping med ett marint inredningstema som anknyter till Luleå som sjöfartsstad. Arkitekt den här gången var Martin Häller. Den 11 april 2002 var det återinvigning med tusentals besökare och stor utomhusshow, kändisar och happenings.

 

Det finns ett visst fartygstema i Shoppings nutida utformning.
 
Mer nostalgi

Fakta
• Shoppings huskropp är 60 meter lång och 30 meter bred.
• Shopping består av pelardäck av platsgjuten betong som bildar stomme för butikernas indelning med lätta väggar.
• Två perforerade, vertikala, 20 meter höga betongskivor vid huvudtrapporna ger stabilitet mot vindtryck.
• Ytterväggarna på den ursprungliga byggnaden lutar 7 cm inåt på varje våning.
• Nästan 400 personer arbetade i Shopping dagarna före invigningen 1955 för att få så mycket som möjligt klart.
• Vid invigningen 1955 var Tempos varuhus 1 400 kvadratmeter och den minsta butiken var 8 kvadratmeter.
• Toppens Grill fanns i Shopping från invigningen 1955 till oktober 1973.
• Agda Petterssons hattaffär fanns i Shopping från 1956 till 1997.

 

Akademibokhandelns eleganta soffgrupp för kunder. Borde finnas i alla butiker.
 

Yngve Södermark grävde gropen
Gropen som grävdes för Shoppings källarplan var den djupaste som hade grävts i stan. Grävmaskinisten Yngve Södermark var en skicklig yrkesman som flyttade till Luleå bland annat för att utföra detta krävande arbete. Grävmaskinen var av typen NCK, en stålwiremaskin som ägdes av Nisse Sandbergs grävmaskinfirma. Tre spakar men bara två händer krävde stor skicklighet hos grävmaskinisten och risken för olyckor var betydligt större än den är med dagens moderna maskiner. Tack vare Yngves erfarenhet och yrkeskunskap hände inga olyckor under grävarbetet för Shoppingbygget.
Yngves son Martin Södermark minns när han satt på kanten till den gigantiska gropen och dinglade med benen.

– Dåtidens lastbilar orkade inte alltid köra upp lasten ur gropen, de hade för klena motorer. Pappa fick putta på med grävmaskinen. Det gällde att putta på den enda mjuka ytan och det var jordhögen på flaket. Det krävdes en viss teknik för att få upp lastbilarna med sina jordlass, berättar Martin Södermark.

*) ”The first purposely built enclosed shopping center in the world is not to be found in the USA. It is instead Shopping that opened October 1955 in the small town of Luleå in the very north of Sweden.” Med den definitionen var Shopping i Luleå först i oktober 1955, Southdale i Minnesota, USA var tvåa i oktober 1956.

 

 Det egentliga skälet till vårt Shoppingbesök - Ohlssons Tyger.
Kommentera inlägget här: