Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Svalkan i våra hjärtan

Kategori: Allmänt

 
När vi kom till Stockholm och Tyresö på sensommaren 1970 åkte vi redan första onsdagen till EFS sommarcafé Svalkan, beläget på Ulriksdals slottsområde vid Edsvikens strand. Ganska omedelbart kom vi också med i Betlehemskyrkans ungdomskör. De första åren på 1970-talet sjöng vi på Valborg med den kören i Ulriksdals slottskapell och sedan vid den bra som anordnades intill slottskapellet. När barnen föddes blev det mer naturligt att hålla oss hemma i Tyresö på Valborg. Runt 1980 började vi fira Valborg med familjen Karlberg, bosatta i Älvsjö. Då blev det vartannat år brasor på Älvsjö gamla IP och vartannat år i Tyresö, oftast vid Alby friluftsgård. Men nu - när vi sedan många år är barnlösa på Valborg - har vi återvänt till ungdomens Valborgsmässoplats, Svalkan. 
  Så blev det i år också. Sedan många år har valborgsfirandet på Svalkan samma utformning. Först övar en ad hoc-manskör kl 18.30 de sånger som skall sjungas. Kl 20.00 hålls en andakt där manskören varje år sjunger samma fyra sånger. Och sedan, vid 21-tiden, tänds brasan och då sjunger manskören de klassiska vårsångerna från Svalkanbyggnadens trappa. I år var vädret bra och sångerna framfördes med västerhimlen i fonden, vacker färgad av den sol som just passerat ner under horisonten. Det blev Vintern ra, Glad såsom fågeln, O hur härligt majsol ler och som avslutningsnummer Sköna maj.
  Som en extra krydda blev vi avslutningsvis hembjudna på nachspiel till ett av de par som bevistade valborgsfirandet. Därmed kändes det som om cirkeln var sluten. Så var det också under våra första barnlösa Stockholmsår.
 
 
 
Kommentera inlägget här: