Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Vårvandring till Barnsjön

Kategori: Allmänt

 
Tillsammans med S, 9 år, gjorde vi i fredags (27/4) en vandring till Barnsjön, en liten skogssjö mellan Krusboda och Trollbäcken i Tyresö. Första anhalten var en bäverbäck, som för ett par veckor sedan var med i Sveriges radios program "Naturmorgon". Här har bävrarna fällt rejält med träd och byggt en damm tvärs över ett dike som tror vi innehåller dagvatten från Krusboda. Några bävrar såg vi inte, kräver visst att man är ute sent en kväll eller en tidig morgon om man skall få se dem i dagsljus. Men dammen såg välbyggd ut och och vattenståndet var rejält mycket högre på den övre sidan dammen.
 
Vi fortsatte från bäverbäcken till Barnsjön. Sjön låg nästan spegelblank med trutar, änder och andra sjöfåglar i sikte. Vi hade fika med oss och satt på badbryggan vid sjöns klippiga norrsida och drack vårt kaffe och vår mjölk. Jag fotograferade fåglar på den mörka vattenytan.
 
På väg tillbaka till Fårdala studerade jag vårens pågående ankomst genom att fotografera nyutslagna hängen på träd och buskar vi passerade.
 
Bäverbäcken
 
 S och bäverns lämningar
 
Avgnagt träd 
 
Dammen
 
Dammen "underifrån"
 
 A och S vid Barnsjön
 
Ett trutpar på Barnsjöns mörka yta
 
En gräsand som "stegrar sig"
 
Barnsjön krusades av en vind från väst
 
Vårtecken
 
En tidig bergenia i Krusboda
 
Till sist en scilla hemma på tomten i Fårdala.
 

Gammelström - Höjden - Övre kärret - Nyfors - Gammelström

Kategori: Allmänt

 
Den vackra förmiddagen denna söndag inbjöd till en lite längre vandring i Tyresöterrängen. Det blev en runda på ca 10 kilometer eller nära 15.000 steg. Vi tog bilen till Gammelströms parkering och gick sedan Sörmlandsleden till Höjden. Där tog vi av österut längs den breda ridstig som går mot Övre kärret. Väster om kärret gick vi sedan en stig som ansluter till vägen från Karlbergstorpet. Den vägen leder sedan till Rundmar varifrån man kan följa en stig ner till Nyfors och sedan tillbaka till Gammelströmsparkeringen. Vandringen inklusive en kortare fikapaus tog ca 3 timmar. Vissa partier på väg var fortfarande isbelagda och hala. Övre kärret låg i huvudsak isbelagt - men på de öppna ytorna såg vi kanadagäss, tranor, knipor och andra sjöfåglar. Vädret var soligt från start - men det mulnade på frampå eftermiddagen. Dock regnfritt.
 
På väg från Gammelström till Höjden finns en väl spångad del av Sörmlandsleden
 
 Längs ledens högsta parti innan Höjden finns fina stenhällar
 
Kanadagås i Övre kärret
 
 Ett tranpar vid Övre kärret
 
 I Övre kärret fanns också detta svanpar ......
 
 ...... och de här kniporna
 
 Här har bävern varit framme, en björk vid Övre kärret
 
Övre kärret är ett uppdämt område - där kommunen för ett antal år sedan skapade ett ställe att titta på våra sjöfåglar.
 
 Övre kärrets nordligaste del
 
 Vid vägen - innan Rundmar - finns ett parti pimpstenar, som flyter omkring i vattnet. Men hur har de kommit dit?
 
 Vi passerar Rundmars gård, där det tidigare fanns en ridanläggning. Nu ser det tomt ut.
 
I Albysjöns djupa vik mot Nyfors hittade vi det här svanparet
 
 Den 15 april ligger is kvar i Nyforsviken
 
 I Nyfors strömmade vårfloden via bägge utloppen från Tyresö Flaten
 
 Längs vägen till Gammelströmsparkeringen finns denna mycket ihåliga och nästan döda ek.

En dagstur till Ö-städerna

Kategori: Allmänt

Kyrkan i Östhammar
 
När jag gick i skolan fanns det städer i Sverige, dvs orter som formellt kallades städer. Efter kommunreformen på 60-talet försvann begrepp stad från den officiella vokabulären och alla gamla städer blev kommuner. De tillsammans med Östersund sista städerna på listan hette Öregrund och Östhammar. De ligger ju inte så långt från oss i Tyresö - men trots detta har vi aldrig gjort en riktigt besök där. Men fredag den 13 april i år blev det äntligen av. Det formella skälet att åka dit var att Anita för några år sedan köpte en symaskin från en firma i Östhammar. Nu var det dags för service. 
  Vi lastade alltså symaskinen i bilen och körde på morgonen norrut, via fredagsköerna på Nynäsvägen, genom City och ut på Norrtäljevägen. Från Norrtälje höll vi norrut men lyckades köra bort oss och vara nära att hamna på Väddö. Men efter lite trixande hittade vi i alla fall vägen till Ö-städerna. I Östhammar hittade vi snabbt sybutiken längs stadens gågata, Drottninggatan. Medan servicen utfördes åt vi lunch på ett närbeläget 128 år gammalt café. Sen gick vi en timmes promenad i staden och kom bl a ut på en liten ö med en udde som hette Krutudden. Vi uppvaktades av gräsänder som väntade sig att bli utfordrade och såg diverse andra fåglar. Isen låg fortfarande i vikar och i hamnbassängen.
  Efter att vi hämtat den servade symaskinen drog vi vidare med bilen till Öregrund. Vi lärade oss att Östhammar fick stadsprivilegier redan 1368 och nu i år firar 650-årsjubileum. Men landhöjningen gjorde att borgarna (liksom i min hemstad Piteå) bestämde sig för att flytta staden närmare havet. Så kom Öregrund att bli den större orten. Dock tyckte "stockholmarna" att Öregrund var på väg att bli en allvarlig konkurrent om handeln och på 1500-talet brändes Öregrund ner av "stockhomarna" (åtminstone om man får tro en liten historik som vi hittade i en turistbroschyr). Borgarna återvände då till Östhammar, som sedan dess varit den större av orterna.
  Men Öregrund ligger vackrare till tyckte vi. Här körde vi ner till hamnen och drack vårt medhavda eftermiddagskaffe sittande på en bänk med utsikt över hamnbassängen, hamnens fyr och Gräsöfärjans anläggningsplats. 
  På vägen tillbaka stannade vi till vid Hargs bruk, ett av de många Vallonbruk som finns i östra Uppland. Därifrån blev det sträckkörning till Täby där vi gjorde en snabbvisit hos dottern J och hennes familj. Dagsturen slutade med tacos hemma hos den andra dottern i Bagarmossen.
 
Under promenaden i Östhammar blev vi uppvaktade av ett stort gäng gräsänder.
 
 Här övervakas vi av ett par fiskmåsar.
 
 Modern strandbebyggelse i Östhammar
 
Krutudden Östhammar
 
Krutudden Östhammar
 
 Strandskata på vårisen, Östhammar
 
En Strand på väg ut på vårisen i Östhammar
 
 Här hittade vi en hemslöjdsaffär från vilken vi hemförde bl a nya smörknivar i trä.
 
 Gamla hus i Östhammar
 
 Vackert tak, Östhammar
 
 Hamnen i Öregrund var fortfarande isbelagd.
 
 Måsar på is
 
 Från Öregrund går den här färjan till Gräsö.
 
 I Öregrund hade en Martina en delikatesscatering
 
 Hargs bruk
 
 Fotografen vid Hargs bruk