Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Dagarna går

Kategori: Allmänt

 
Snart har det gått två veckor sedan vi kom upp till årets sommarvistelse på Renörsudden. De första dagarna var kyliga, den andra veckan har det varit varmare. Ganska mycket sol och svaga vindar, mestadels från norr. Liksom förra sommaren varvar vi vilsamma små-projekt-dagar i stugan med utflykter och besök hos släkt och vänner i bygden. Dessutom förstås VM-fotboll, som ju tagit åtskilliga timmar i anspråk, som brukligt vart fjärde år. Idag - timmarna innan kvartsfinalen mot England - har jag tittat igenom de bilder jag hittills tagit i år. Här kommer de som jag tycker är de bästa hittills tagna bilderna.
 
Varje år har vi storskrakar som uppenbarligen häckar på vår udde. I år slogs sig denna storskrake ned på vårt utedass och ville ha ett porträtt taget. Så här blev det.
 
Under fjorton dagar har vi nu följt de svartvita flugsnapparnas strävsamma arbete med att mata ungarna i vår holk. Holken är perfekt belägen i förhållande till både uterummet och utedassets fönster. Det måste vara dags att släppa ut ungarna när som helst nu.
 
De ljusa nätterna är nästan magiska. Vid 22-tiden färgas himlen vid klart väder rosa. Och mörkt blir det förstås aldrig i sommarljusets land.
 
En av de första dagarna visade sig fullmånen rakt ovanför Leskär, en ö med en fyr som blinkar på kvällar och nätter.
 
En extremt klar dag kunde jag ta denna telebild av Södra Bondökallen, en ö med en liten fyrbåk som är knappt synlig med blotta ögat.
 
Den här sädesärlan satt på grannens skorstensskydd.
 
Soliga morgnar blir havet en glittrande matta.
 
Inne i Piteå pågår som överallt annars i Sverige byggnadet av nya lägenheter. Här ett pågående projekt på en tomt där en av mina barndomskamrater bodde på 1950-talet.
 
Vårt stegprojekt rullar på även detta år. Det blir vandringar i omgivningen och i byar runt omkring oss. Igår åkte vi t ex till Kåge, köpte Kågekaka på Kåge Tunnbröd och gick sedan en 90-minutersvandring i Kåge. Den här fjärilen kom då i vår väg.
 
Förbi oss passerar dagligen förtyg på väg till handelshamnen i Piteå. Mitt i den hamnen låg ursprungligen vår stuga. Den flyttades 1972 till det nuvarande stället. Här passerar ett containerfartyg, vackert belyst av den nedåtgående solens strålar.
 
En av våra byavandringar förde oss för några dagar sedan runt Bodsjön, som brukar ges epitetet "Pitebygdens vackraste by".
 
 
Kommentera inlägget här: