Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

En resa till Halland

Kategori: Allmänt

 Halländsk bokskog

 

Varje vår efter pensioneringen har vi gjort en kortare resa i Sverige. I år blev det Halland. Här återger jag min dagbok i något redigerat skick, en dagbok som kompletteras av bilder jag tog under resan.

 

Söndag den 13 maj 2018

Start för årets road-trip i Sverige. En start i superväder med 26 grader som dagens maxtemperatur. I år går resan till  Västkusten, Västergötland och Halland och lite av Skåne också. Vi startade 09.30 och har via en lunchpaus hos Albackens Trädgårdskafferi kört till Borås. Här bor vi på Comfort Jazz Hotel vid Allegatan mitt i stan. Vi har promenerat 10 000 steg, mest längs Viskan, som rinner i markerade svängar genom staden. Vi har varit på en konsert i Gustav Adolfskyrkan, där pianisten Staffan Björklund och två violinister framförde ett antal variationer på kända teman, som Staffan komponerat. Vi tror att denne man medverkat några gånger som pianist/organist i Hammarbykyrkan. Vi har också ätit middag på en grekisk restaurang som hette Oliven.

 

 Genom Borås rinner Viskan
 
Ett litet "bokstavshus" i Borås
 
Väggmålning i Borås

 

Måndag den 14 maj 2018

Eftersom vi hade bägge fönstren till hotellrummet öppna i värmen var det lite svårt att somna. Hotellets restaurang hade trots att det var söndagskväll några ganska högljudda gäster. Natten blev därför relativt sett kort. Vi vaknade ganska tidigt också – till en ny strålande väderdag. Det har varit så mycket som 29 grader här och där i Halland idag.

Vi körde först via Öxabäck, där jag tittade till den fotbollsplan där svensk damfotboll föddes på 60-talet. Vi letade oss sedan söderut till Ullared, denna fantastika och egentligen otroliga plats i Sverige. Vi små vägar kommer man plötsligt till en handelsplats med ett gigantiskt varuhus och runtomliggande outlets och restauranger. Vi tittade in i varuhuset och kom ut med bl a ett par nya jeans. Vi besökte också en intilliggande Sko-Bod, där både jag och Anita hittade bra skor, som vi köpte. Vi avslutade med att äta var sin god räkmacka på en servering intill varuhuset.

 

 Köptemplet i Ullared - den stora korgen blev dock inte särskilt välfylld.
 
 Damfotbollens födelseplats, Hagavallen i Öxabäck
 
Vi styrde nu västerut mot Varberg. Längs vägen hittade vi en avfart till Åkulla bokskogar – en avfart som ledde oss till skogarna men också till en vacker sjö med badplats. Det var nära att vi hoppat i, för det var helt OK varmt i vattnet. Men i stället gick vi en kortare skogsvandring genom en av bokskogarna. 

Vi 3-tiden kom vi så till Varberg och tog in på Ökéns B&B, ett gammalt charmigt ”engelskt” hus med charmiga gamla möbler och ett charmigt rum med bl a en sänghimmel, något som vi aldrig sovit under förut. Men en smal säng som vi hoppas kunna trängas i under två nätter. Vi förlängde nämligen bokningen så snart vi kollat rummet.

Här i Varberg har vi gått en promenad runt Varbergs fästning, en imponerande försvarsanläggning från 1600-talet, byggd av danskarna om vi förstått saken rätt. Vi har också tittat på staden och ätit en pastamiddag på en italiensk restaurang på Norrgatan intill hotellet.Vi avslutade sedan dagen med att göra snabbkaffe och ta med ut i den lilla trädgård som ligger på insidan av hotellet.

 

 Varbergs fästning

 Kallbadhuset i Varberg
 
 Okéns B&B hade en trevlig liten trädgård
 
 Ovanför dörren ut till trädgården häckade ett koltrastpar.
 
 Hanen jobbade hårt med att förse ungarna med mat.
 
 I hotellrummet sov för första gången i livet under en sänghimmel - men sängen var smal.

 

Tisdag den 15 maj 2018 

Halvvägs in i maj med sol och högsommarvärme i hela landet. T ex har Kiruna haft 19 grader varmt idag. Idag tog vi bilen några kilometer norrut till Getterön. Vi började med att besöka det fantastiska fågelreservatet med tillhörande Naturum. Vi såg grågås och vitkindad gås i riklig mängd, många stora svanar, sävsångare och sävsparv, skärfläcka som vadade i strandkanten, rödbena, gravand och andra mer vanliga änder samt diverse måsar o trutar. Fågelreservatet är delvis konstgjort och förses med uppvärmt vatten från vattenverket i Varberg. Häckningsöar är anlagda och allt kan beskådas från flera utmärkta gömslen och från det vackra Naturrum som såg tämligen nybyggt ut. Där uppehöll vi oss en bra stund och tog bl a en fika sittande framför de stora fönster som vetter mot fågelområdet.

 

 Ladusvala över fågelreservatets vass
 
Många olika fågelarter på fågelreservatets små öar
 
 Sävspar i säven
 
Sävsångare i säven
 
Getteröns Naturum - med stora fönster mot fågelreservatet
 

Från fågelreservatet körde vi ut till Getteröns västra ände. Där finns en öppen strandmiljö som påminner om Storrebben i Piteå. Vi köpte med oss sallad från en butik och åt den sittande på klippor med utsikt mot havet och den 5:e badviken på ön, där det fanns några tappra badande. Nåja, tappra därför att vattnet fortfarande är kallt – men däremot fordrades det ingen övervinning att klä av sig i baddräkt. Längst ute på klipporna mot sydväst drack vi sedan vårt medhavda kaffe. Ute bland klipporna såg vi också en och annan naken ensam man. Kändes lite sorgligt att se dem, sannolikt är de homosexuella som söker kontakt ute på klipporna.
 
 
Salladslunch på Getterön - med fin havsutsikt
 
Skarvar på klippor utanför Getterön
 
Trift - en karaktärsväxt på Getterön

 

Dagens tredje etapp förde oss med bil några mil inåt landet till Ästads vingård och Öströös fårfarm. Vi var sent ute och tittade bara ytligt på anläggningarna. Vi körde på vackra småvägar, som delvis gick inne i bokskogar. Kväll med middag på en indisk restaurang, där vi faktiskt var de enda matgästerna. Men maten var god. Efter en kort gå-ner-maten-promenad återvände vi till Okéns där vi i hotellrummet såg slutfasen av Sveriges gruppspelsmatch i ishockey-VM mot Ryssland, en match som ”vi” vann med 3-1.

 

Ästads vingård

 

Onsdag den 16 maj 2018

Den här tagen tillbringade vi till stor del tillsammans med min gamla skolkamrat Jan-Olof Pitis Sandberg i Falkenberg. Jan-Olof flyttade till Falkenberg 1955, när vi var 9 år. Först via Facebook fick jag kontakt med honom igen.

Vi börjarde hemma i hans hus i Skrea, beläget några kilometer söder om staden. Sedan åkte vi på en runda där vi bl a tittade på Strandbadens spa-anläggning och åt lunch där. Vi besåg också den gamla tullbron från 1756, fortfarande i bruk, samt de upprustningsarbeten man gjorde längs Ätrans passage genom staden. 

Vi körde sedan till Tylösand där vi tagit in på Tyleback hotell. Vi har varit till Tylösands strand, besökt det stora spa-hotellet där och ätit en enkel kebabmiddag på en gatuservering. Vi har också tittat på ”Tältstaden”, en samling på ca 350 små hus, 4x6 m stora med 8x8 m tomt. Med väggar av masonit eller numera träskivor.

 

Skolkamrater från Piteå - jag och Jan-Olof 
 
Badbryggan vid Strandbaden, Falkenberg
 
Rapsgult i Falkenberg
 
 A och Jan-Olof på en gångbro över Ätran
 
"Tältstaden" i Tylösand
 

Torsdag den 17 maj 2018

Fortsatt varmt och skönt, dock lite mer moln. Den här dagen åkte vi på förmiddagen in till Halmstad, parkerade bilen vid en stor park och gick in till Stora torget. Vi tittade in i Nikolaikyrkan och gick en kortare promenad genom centrum och vidare till Feldts Bröd och Konfekt, där vi drack en kopp kaffe och åt en god bulle. Martina hade rekommenderat detta café, där man även medan man fikade kunde titta på ett par ungdomar som bakade bröd i rummet intill.

 

Bakande unga bagare på Feldts i Halmstad

Parkänder i ett O 
 

Från Halmstad körde vi inåt landet till Simlångsdalen. Där sökte vi rätt på ett naturreservat som heter Danska fall. Vi gick en 2,5 km lång rundvandring som ledde fram till Assman, en å som fortsätter ner mot Fylleån, som sedan rinner ut söder om Halmstad. Här finns ett vackert vattenfall som en del av en lång fors. Intill Assman finns också spår av ett gammalt järnverk, som hade namn efter en man som hette Jöran. I forsen såg vi öring som slog. Vi förstod bara inte hur öringen kan ta sig uppför det stora fallet. Anita listade ut att en fågel som hon såg såg heter forsärla och är en släkting till sädesärlan. Jag fotograferade en grönsångare, en fågel som vi inte heller ser och hör så ofta hemma.

 

Vandring i naturreservatet Danska fall
 
 
Och här är Danska fall - ett fall på totalt 36 meter i vattendraget Ässman
 

Grönsångaren

Tillbaka vid bilen körde vi till Simlångsdalen och köpte smörgåsar och vatten. När vi på väg till Laholm kom ut på de öppna fälten väster om Simlångsdalen stannade vi på en sidoväg och åt vår enkla lunch. Vi fortsatte sedan till Laholm, en mycket trevlig liten stad vid Lagan. Vi åt en glass på torget och gick en runda i stadens gamla delar. Vid Lagan fanns en sportfiskeanläggning och ett antal sportfiskare prövade lyckan i floden (eller vad man nu skall kalla Lagan). 

 


Salladslunch på slätten öster om Halmstad
 
Laholmsgata
 

Ett av Laholms många offentliga konstverk - Stig Blombergs "Lekande barn"
 

Dagens sista stopp blev Mellbystrand ner vid Laholmsbukten. Här körde vi ner till stranden och tillbringade ca en timme i sanden. Jag somnade t o m en stund. Vi var så gott som ensamma på den flera mil långa stranden, i varje fall på den del vi hade inom synhåll.

Sista kvällen i Halland åt vi middag på hotellet. Det blev var sin räckmacka med vitt vin till. Tylebäck är egentligen en kursgård som ägs av en civilförsvarsorganisation. Men numera hyrs rummen även ut till gemene man. I matsalen åt förutom vi ett par ryska killar middag. Spioner? 

 

Fredag den 18 maj 2018

Hemma igen efter en 55-milaresa från Tylösand till Tyresö. Vi körde upp genom västra Småland och passerade bl a Smålandsstenar och Gislaved. I Jönköping kom vi ut på E4-an. Vi åt på Max i Mjölby och stannade i Skärblacka på Orga kvarn, där vi köpte diverse sorters mjöl. Norr om Nyköping tankade vi på OK men kunde inte betala med OK-kortet. Vi satt i 45 minuter i telefonkö till OK och fick tills sist reda på att vi fått en ny kod till mitt kort och att den troligen låg i brevlådan hemma. Det gjorde den också, visade det sig, när vi kom hem. 

 

 Rast vid Nissan-stigen genom västra Småland
Kommentera inlägget här: