Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Efter valet

Kategori: Allmänt

33897-49

Så är valet 2006 avklarat. Alliansen vann en rejäl seger och för första gången under mina 60 år kan det bildas en borgerlig majoritetsregering som har goda förutsättningar att klara jobbet bra. När Torbjörn Fälldin bildade sin regering 1976 fanns ju olika uppfattningar om kärnkraften som en inbyggd tickande bomb i regeringen. Och när Carl Bildt trädde till 1991 fick han leda en minoritetsregering som behövde tomtenissarna i Ny Demokrati för att få igenom sina förslag. Men nu har man ett bra avstamp i ett ordentligt förarbete, det finns inga stora inbyggda motsättningar mellan partierna och man träder till i en högkonjunkter.

Tyvärr blev dock moderaterna relativt sett för starka inom alliansen. I riksdagen är de fler än de tre andra sammarbetspartierna tillsammans. Och här i Tyresö har moderaterna ensamma fler mandat i kommunfullmäktige än vänsterblocket sammantaget. Egentligen behöver de inte oss andra allianspartier för att få igenom sina förslag i kommunen. Känns som en klar försämring jämfört med de närmast föregeånde fyra åren. I kommunen behöll vi (=kd) de två mandaten trots något färre röster än 2002.

Intressant att se är hur olika valvindarna blåst över landet. Uppe i Norrbotten har t ex socialdemokraterna gått framåt, framförallt kommunalt. Detta gäller i Piteå, i Luleå, i Kalix och i Haparande, dvs i alla kustkommunerna. Samtidigt har Sverigedemokraterna gjort rekordval i Skåne och t ex blivit tredje största parti i Landskrona.


Kommentera inlägget här: