Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

En dag i bokens tecken

Kategori: Allmänt


Bokbordets besökare


Julen närmar sig med stormsteg. Ett säkert jultecken är Hammarbykyrkans julmarknad lördagen före första advent. Webbredaktören har nu i säkert 30 år varit på plats som bokhandlare vid julmarknadens bokbord. I år fick jag och mina bokhandelsknoddar in massor av nygamla böcker och lyckades faktiskt sälja för mer pengar än på många år. Tack alla bokälskare, som släpar hem gamla böcker från julmarknaden och sen kanske tar tillbaka dem till kyrkan nästa år för "omförsäljning".

Men vårt lilla bokbord är förstås bara en liten rännil i den strida julmarknadsströmmen. Här finns förstås loppis, hantverk, godis och annat att inhandla som julklappar eller för eget bruk. För en gångs skulle ägnar vi oss också i kyrkan åt spel och dobbel och ser till att våra besökare har tillgång till tombola och lyckohjul, för att inte tala om en mängd lotterier.
Men - julmarknadens kanske viktigast funktion är att vara en mötesplats för gamla och nya Hammarbyiter. Julmarknadsdagen är kyrkan fylld av både nuvarande och tidigare medlemmar i EFS-föreningen men också av barn, barnbarn och bekanta. För att inte tala om alla boende i omgivningen som kanske bara besöker kyrkan en gång om året, på julmarknaden.

När webbredaktören och hans hustru åkte hem efter en arbetssam dag talade vi om hur viktig gemenskapen i kyrkan varit för oss. Finns det något annat föreningssammanhang där man regelbundet träffar människor från 0 till 100 år? Kyrkan är i bästa fall verkligen ett andra hem. Och även om julmarknaden är jobbig att förbereda - min hustru har t ex kokat 50 paltar och bakat 12 limpor - så är den ändå en höjdpunkt på året.


En nöjd julmarknadsgäst efter en tombolavinst

KOMMENTARER:

 • Anonym säger:
  2008-11-30 | 21:17:51

  Ja, det var ovanligt mysigt i år tyckte jag!

  / Martina

 • Martina säger:
  2008-12-05 | 21:17:19

  Du är utmanad! Se min blogg!

Kommentera inlägget här: