Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Konstnärskolonin på Tyresö

Kategori: Allmänt

 
Under närmare 30 års tid runt sekelskiftet 1900 tillbringade ett antal framstående konstnärer sina somrar "på Tyresö", som det hette på den tiden. Navet i kolonin var prins Eugen, som hyrde Lilla Tyresö, numera vandrarhem, av markisen Lagergren på Tyresö slott. I kolonin ingick bl a författaren Helena Nyblom (som var den som lockade ut prinsen till Tyresö), målarna Rickard Bergh, Oscar Björck och Viggo Johansen (en dansk konstnär), skulptören Teodor Lundberg och formgivaren Gunnar G:son Wennerberg.
 
På Waldemarsudde visas under sommaren en utställning med verk av medlemmarna i konstnärskolonin på Tyresö. Prins Eugens egna verk dominerar, men även de andra kolonideltagarna finns representerade. Utställningen finns också dokumenterad i en bok, "Konstnärskolonin på Tyresö", som är bekostad till 50 % av Waldemarsudde och till 50 % av Tyresö kommuns kulturförvaltning.
 
Som en av beslutsfattarna när det gäller kommunens andel i utställningen och boken besökte jag idag tillsammans med Anita utställningen och köpte också den mycket vackra boken. Mycket sevärt och intressant. Känner mig stolt över att vi från kommunen satsade pengar på boken!
 
A framför prins Eugens "Den ljusa natten" - ett motiv från Albysjön i vår närhet.
 
En utställningsbesökare och prins Eugens "Molnet", hans kanske mest kända verk med motiv från trakten kring slottet.
 
Prins Eugens "Natthimmel" med motiv från Kalvfjärden
 
Det stilla vattnet
 
På den här tavlan,"Tyresöpanorama", syns Tyresö slott i motivets fond.
 
Till sist Tyresö kyrka i prins Eugens tappning 
Kommentera inlägget här: