Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Moln på vår himmel

Kategori: Allmänt

 
Det här magnifika molnet låg häromdagen över Tyresä. En halvtimme efter att bilden togs vräkte regnet ner. Smattret på uterumstaket blev så högljutt att vi drog oss in i huset lite tidigare än vi brukar.
 
Just nu känns det ju som om det finns alltför många mörka moln på himlen.
 
ISIS framfart i Irak och Syrien kan ju inte lämna någon oberörd. Konvertera till islam eller dö - verkar vara deras budskap. Man tror man är flyttad 1400 år tillbaka i tiden då islam under sina första år på 600-talet spreds med svärd över hela Mellanöstern. Folkmord har ju förekommit av och till under mina 68 år, men ISIS är nog det dystaste exemplet hittills på ett utsökt förakt för människovärdet.
 
Dessutom har den ständiga konflikten mellan Israel och Hamas tagit fart i år igen. Senast var det hösten 2012 när vi själva var i Israel ett par veckor. Här är min bestämda uppfattning att palestinerna måste göra sig av med Hamas, annars finns inte skuggan av en chans till den tvåstatslösning som ändå borde vara målet. Det går bara inte att uppnå en förhandlingslösning med en part, vars uttryckliga mål är att den andra parten skall kastas ut från sitt land helt och hållet. Israel har ett bra läge nu - med många andra konflikter på gång i Mellanöstern, risken att andra arabstater lägger sig i konflikten just nu är närmast obefintlig. Enligt vissa bedömningar är det t o m så att stater som Egypten och Saudiarabien just nu applåderar Israel och hoppas att de en gång för alla skall krossa Hamas. Hamas är inte att jämföra med ISIS - men har sitt ursprung i samma islamistiska, våldsbenägna tolkning av islam. Men samtidigt ursäktar detta inte att Israel går så hårt fram i Gaza. Alla palestinier har ju inte valt Hamas som sina företrädare.
 
Sen har vi Ukraina. Här försöker Putin manövrera så att Ukraina eller åtminstone den östra delen stannar i den ryska intressesfären och inte blir en del av EU/Europa. Är inte helt obegripligt, eftersom Ukraina är en ung självständig stat som under många hundra år ingått i Ryssland eller tydligt tillhört den ryska intressesfären. Det är förstås viktigt att hålla Putin kort, men inte heller helt katastrofalt om han skulle lyckas få loss östra Ukraina och ansluta det till Ryssland.
 
Så pågår också valrörelsen inför det svenska valet den 14 september. Vi som jobbar för en fortsatt Alliansdominans i rikspolitiken och lokalt i våra kommuner har ingen munter tid direkt. Utgångspunkten är ju att valet ser ut att förloras, i varje fall blir det ingen egen majoritet och inte heller ser Alliansen ut att bli större än de rödgröna. Men fortfarande finns förutsättningar att vrida utvecklingen så att de rödgröna hamnar under 50 %. Men då blir det onekligen problem med regeringsbildningen. I kommunen är Alliansens chanser att behålla makten fortfarande goda - men här är å andra sidan kd:s utsatta ställning på riksnivå en risk. Vi brukar ligga 1-1,5 procent lägre i Tyresö än i riket och med ett svagt riksresultat för kd blir det inte många procent i Tyresö. Utsikterna är ganska mörka alltså - men å andra sidan kan det ju vara bra med växling vid makten också. Visst finns det inslag i allianspolitiken som kunde varit bättre. T ex har vissa individer drabbats onödigt hårt av arbetslinjen genom utförsäkringar och utebliven a-kassa. Och i klimatfrågorna skulle jag vilja se ett större engagemang från alliansen och från det parti, kd, på vars kommunlista jag finns med även inför detta val.
 
Vad kan vi då glädja oss åt? Jo förstås att vi haft en fantastisk sommar, i vårt Piteåfall den bästa sommarvistelsen under alla våra 44 år som sommargäster i Piteå efter flyttningen till Tyresö 1970. Och vi gläds över våra sju barnbarn, varav nr 6 just börjat gå och nummer 7 inom kort följer 6-an i spåren.
 
Vi gläds också åt att det - trots vänsterns kritiska bilder - går så bra för Sverige. Läste senast idag en SvD-artikel där Bo Ekman från Tällberg Foundation ställt samman resultat från ett stort antal världsrankinglistan och där Sverige nu ligger två efter Danmark och där alla nordiska länder placerar sig högt upp på rankingen. Att vi bor i världens bästa hörn, det är väl i alla fall något att vara glad över. Och kanske också något för de rödgröna kritikerna att fundera över.
Kommentera inlägget här: