Bildsurr från Myggan

Carl-Olof Strands blogg

Med Martina Kiibus på naturvandring

Kategori: Allmänt

 
 
Sedan några år arrangerar Tyresö kommun naturvandringar med guide varje vecka under vår- och höstsäsongen. Den som svarar för guidningen är Martina Kiibus som också är en av de anställda inom Tyresö naturskola. Genom naturskolan får kommunens grundskoleklasser tillgång till praktiska natur- och miljölektioner i Alby naturreservat - med Alby friluftsgård som bas.
 
Vi har länge tänkt hänga med på någon av dessa naturguidningar. I lördags blev det äntligen av. Lördagens vandring ägde rum på den halvö som heter Bergholm och som går ut i sydostlig riktning från Tyresö slott. På holmens norra del ligger bostads-/fritidshusområdet Solberga, på dess södra del ett område,  som liksom holmen i dess helhet heter Bergholm.
 
Holmens nordöstra del vetter mot Kalvfjärden. Den är bevuxen med en s k gammelskog, ett skogsområdet där ingen avverkning skett på många, många år - om ens någonsin. Det var i den här gammelskogen lördagens vandring med Martina Kiibus ägde rum. 
 
Vi blev bortåt trettio Tyresöbor som samlades vid busshållplatsen vid Tyresö kyrkan kl 10.00 på lördagsmorgonen. Vi vandrade först en kort bit på Brakmarsvägen och efter att vi passerat Fatbursströmmen drog vi in i Bergholmsskogen. Där gick vi sedan omkring i nära fyra timmar innan vi kom tillbaka till parkeringen via det som kallas Lilla Tyresö, numera vandrarhem. Lilla Tyresö - till skillnad från Stora Tyresö (Tyresö slott) var tidigare bl a sommarbostad för målarprinsen Eugen, vilket gör att platsen också brukar kallas prinsvillan.
 
Under vandringen berättade Martina inspirerat om mossor, lavar, tickor och andra svampar och om den gammelskog som vi tog oss igenom. Vandringen var inte direkt lätt, kanske skall man snarare kalla den svår. Upp och ner för de södertörnska bergsknallarna, över och under av ålder fallna träd, över hala stenar och rötter. Fikarasten tog vi nere vid Kalvfjärdens strand, med utsikt mot Notholmens spets i riktning Kalvfjärden, rakt över det smala sundet. Vandringen förde oss också upp till slottets gamla vattenreservorar, dit vattnet pumpades upp från Fatbursströmmen för att sedan finnas tillgängligt för slottets innevånare.
 
Våra Fitbitklockor visade ca 8000 steg och nära 6 kilometer när vi slutade vandringen. En normal stegranson - om än i en mer jobbig terräng än där vi normalt rör oss.
 
På kartan syns bostadsområdena Solberga och Bergholm på den halvö som också heter Bergholm. Längst i norr på kartan syns Tyresö kyrka och Tyresö slott.
 
Vid vandringens start längs Brakmarsvägen finns den här vackra växtligheten på den klippvägg som uppstod när vägen för några år sedan breddades.
 
Efter att vi passerat bron över Fatbursströmmen lämnade vi Brakmarsvägen och gav oss in i gammelskogen. Ganska snart kom vi upp på en höjd med utsikt mot Tyresö slott. Där finns denna gamla vattenreservoar som försåg slottet med vatten, vilket pumpats upp från Fatbursströmmen.
 
Från höjden med vattenreservoaren syntes slottet genom skogen. Kunde ta foton
av slottet från ett håll som jag aldrig prövat tidigare.
 
Martina berättade under vandringen bl a om de mossor som täcker marken i gammelskogen. De hette takmossa, husmossa, vitmossa, björnmossa mm. Här är en av dessa mossor. Vilken av de olika mossarterna jag fotade lyckades jag dock inte lägga på minnet.
 
En slät och vacker björkticka på en gammal björk.
 
Döda träd är en naturlig del av det som Martina kallade gammelskog - en skogstyp hon var mycket förtjust i, sade hon.
 
Skägglav - som jag tycker liknade min Piteåsvågers stora skägg.
 
Honungsskivling på en gammal gran. Ser ut som en snäll svamp, men nu fick vi lära oss att den tar död på de träd den angriper. Enligt Wikipedia ger den upphov till s k vitröta och sägs orsaka skador för miljardbelopp inom den europeiska skogsindustrin.
 
 
Gammelskogen - dött och levande i en salig blandning.
 
Naturguiden in action
 
Vi tog vår matrast mitt emot Notholmens klippor, där vi varit och badat ett antal gånger genom åren.
 
Längst ut på Notholmens spets mot Kalvfjärden stod detta par och njöt av utsikten.
 
Utsikten mot Tyresö slott från vår rastplats.
 
Perspektiv på slottet från Bergholms strand
 
 En gammal björk - bemängd med fnösktickor.
 
Ytterligare en fnöskticka
 
Ett "John Bauer-parti" i gammelskogen.
 
Röda lönnlov fanns det också i skogen.
 
Vandringen avslutades vid Lilla Tyresö. Här fanns gott om dessa röda bär. Hagtorn? Kanske en prydnadsbuske från någon annan del av världen? Någon som vet?
 
På sluttampen passerade vi också den plats där prins Eugen skall ha målat sin mest berömda tavla, den som heter Molnet. Dock inte så lätt att känna igen sig från tavlan. 
 
*********************************
 
Efter fyra timmar var vi så tillbaka till utgångspunkten. För den som vill göra fler naturvandringar med Martina Kiibus som guide finns här en länk till de vandringar som återstår denna höst

https://www.tyreso.se/uppleva--gora/natur-och-friluftsliv/naturguidningar.html
 
 

KOMMENTARER:

  • Magnus Mattisson säger:
    2020-12-03 | 12:01:28

    Hej Carl-Olof!
    Jättefina bilder du tar i Tyresö!
    Jag ska skriva en artikel om Martina för ett nyhetsbrev som heter Naturvägledaren och ges ut av Centrum för naturvägledning och skulle gärna vilja få ha med din bild på Martina in action! Tyvärr har Coronan lett till att jag inte har kunnat vara med på nån vandring.
    Min mailadress är [email protected] som du kan skicka bilden till ifall det är okej. Jag uppger ditt namn till fotot i artikeln.
    Hälsningar
    Magnus

Kommentera inlägget här: