Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Piteåsommaren 2019 - vecka 2

Kategori: Allmänt

Grillkväll vid havet
 
Andra sommarveckan i Piteå. Den började med att vi fick ta farväl av de tre Tyresöbarnbarnen och skjutsa dem ner till tåget i Umeå. Vi stannade sedan över natten hos Kerstin och Birger i Ersboda, en förort till den numera ganska stora staden i södra Västerbotten, där jag och Anita en gång i tiden, ja faktiskt för 50 år sedan, började "kila stadigt" (som det hette på den tiden). Kerstin är en studiekamrat till Anita, som liksom vi runt 1970 flyttade till Krusboda i Tyresö. Vi bodde ganska nära varandra några år och umgicks en hel del, men sedan tog Kerstin och hennes dåvarande man det djärva steget att flytta hem till Umeå - medan jag och Anita blev kvar för alltid i storstadens närhet. 
  På vägen tillbaka till Piteå passade vi på att turista lite i Västerbottens kustland. Vi besökte kyrkan i Bygdeå från 1500-talet och åt lunch på den gamla tullgården i Ratan. Ratan var stapelhamn för Norr- och Västerbotten och alla handelsfartyg från de norra hamnarna var tvungna att gå in till Ratan för förtullning. Här fanns också en tidig mareograt, en mätare av havsnivåns yta. En gammal variant finns kvar men är numera ersatt av en modernare lösning. Men fortfarande är vattenståndet vid Ratan en viktig riksföreteelse. 
  Resten av veckan har vi bl a hälsat på min syster och hennes man på deras stuga på Fårön, den stuga som en gång i tiden var mina farfars och farmors och där jag tillbringade många dagar i min barndom. Vi har också haft besök av goda vänner från Täby, som liksom vi är sommarpitebor och har sina rötter häruppe.
 
A bestiger stugans stora sten strax innan avfärden till Stockholmståget i Umeå.
 
L, A och S väntar på tåget på Umeå Central.
 
På Umeå Central kunde vi läsa detta viktiga budskap.
 
Hos Kerstin och Birger. Vi spelar ett tärningsspel som de lärde oss för några år sedan då vi hälsade på dem i Playa del Inglés.
 
Kerstins fina blommor vid husets entré i Ersboda.
 
I Bygdeå har det funnits kyrkobyggnader sedan 1300-talet. Den nuvarande kyrkan är från 1500-talet. Gången mot altaret lutar svaget nedåt, en inte så vanlig lösning i svenska kyrkor.
 
I Bygdeå tittade vi in det lilla hembygdsmuseet. I ett av rummen fanns bl a detta porträtt av Martin Luther, typiskt för denna mycket lutherska bygd.
 
Detta är den gamla tullgården i Ratan. Här förtullades varor på väg till och från hamnarna i Norr- och Västerbotten.
 
Den gamla mareografen i Ratan, där vattenståndet i Bottenviken mättes regelbundet.
 
En stund på eftermiddagen skymmer de här stora tallarna solen från vår uteplats i väst. Men en stund senare har solen fått fritt spelrum igen.
 
En annorlunda bild av den nedåtgående solen, tagen genom skogen från vår stugtomt.
 
Tigerliljorna har just slagit ut.
 
Fika på uteplatsen intill huset som min farfar påbörjade och min pappa kompletterade - efter god lunch hos min lillasyster och hennes gubbe.
 
Längs vägkanterna runt vårt sommarhus hittar vi massor av "Jungfru Marie nycklar", en vacker orkidé.
 
Ett porträtt av en skogshare, en art som vi varje sommar kan observera på Renörsudden.
 
 
 
Kommentera inlägget här: