Olsson och barn i alla länder
Kategori: Allmänt
Hammarybkyrkans missionsgala blev för tredje året i rad ett mycket lyckat evenemang. Totalt samlade ett par hundra galabesökare in mer än 70 000 kr till tre av EFS Missionsprojekt - barn i alla länder - i Afrika. Galans huvudartist var den legendariske "rockfarbrorn" Ingemar Olsson.
2004 beslutade missionsföreningen i Hammarbykyrkan att byta ut den sedvanliga vårmarknaden mot en "missionsgala". Med Gladys del Pillar som dragplåster blev det första årets gala en överraskande succé. Framgången följdes upp 2005 och lördagen den 25 mars var det så dags för 2006 års upplaga.
Även detta år hade tre missionprojekt valts ut - i Eritrea, Tanzania och Malawi. Missionsparet Holmgren presenterade Eritreaprojektet - medan våra "lokala förmågor" Birgit Lundmark och Anne Johansson berättade om de stora behoven i Tanzania och Malawi. Missionsprojekten ingår i EFS satsning "Barn i alla länder" och har fokus på barnens utsatta situation i de berörda länderna. I Eritrea finns en olöst gränskonflikt med Etiopien, i Malawi är många familjer hårt drabbade av HIV-epidemin.
Galans huvudattraktion var Ingemar Olsson - rockpoeten som ända sedan 70-talets början varit en profil inom den "kristna" musiken men som på senare år också haft framgångar på Svensktoppen. Ingemar har ända sedan 1970-talet tillhört mina stora musikfavoriter och han gjorde varken mig eller hans övriga Hammarbyfans besvikna. Ensam med en gura och ett keyboard höll han oss fångna - med sina kluriga texter, sina trallvänliga melodier och en stor scennärvaro. En riktig scenartist!
Ingemar fick hela Hammarbykyrkan att medverka i sina sånger. Vi fick bl a agera kör i Sköna människor och illustrera texten - "en del är långa, andra korta, en del är hemma, andra borta, en del är smala, andra tjocka, men alla har dom nåt att ge, nåt att ge, nåt att ge". I övrigt blandade Ingemar gamla nummer som Ett steg till, Kom och gå i mina mockasiner och Alla ska bli pappas barn med senare material som Skrik (om orättvisorna i världen), En sån Gud skulle jag kunna tro på (som han kallade sin trosbekännelse) samt de franskinspirerade Baguette och Vattenfall från den alla senaste cd-n "Eller hur".
I slutet av sin "show" fick Ingemar hjälp av Cathrine Sjöström och Daniel Hector. De hade tidigare under kvällen också haft ett eget pass, där Cathrines avspända sång och Daniels superproffsiga gitarrspel firade sedvanliga triumfer. Cathrine och Daniel har vi hört förut i Hammarbykyrkan - men de är alltid lika välkomna - med sina tänkvärda texter och sin stora musikalitet.
Under pengainsamlingarna - tre stycken under kvällen - fick vi också höra ett "husband" med Jakob Sandlund - uppväxt i kyrkan - som primus motor. Jakob och tre tjejer stod för sången kompade av ett band med piano, bas och trummor. En dans- och clowngrupp gjorde också ett par uppskattade nummer.
Före och efter galan var Hammarbysalen fullsatt av lottköpare och serveringsgäster. Utöver inträdesavgifter och pengar direkt skänkta under galans tre insamlingar gav alltså också lotterier, brödförsäljning och servering ett rejält bidrag till insamlingsresultatet. Nämnas bör också att Ingemar Olsson skänkte 50 % av intäkterna frånde cd han sålde efter galan till insamlingen.
Innan vi gick hem på lördag kväll bedömdes resultatet ha blivit en intäkt om drygt 70 000 kr, en siffra som noteras med stor tacksamhet.