Bildblogg från Slåttervägen

Carl-Olof Strands blogg

Att överleva dagen

Kategori: Allmänt

 
Vi har en bok som heter "Att överleva dagen" och som innehåller bilder tagna av den fantastiskt skicklige fågelfotogfrafen Brutus Östling. En fågels liv är en ständig kamp för brödfödan och för att hålla sig undan för andra fåglars attacker. Den tid som är särskilt livsfarlig för en fågelunge är den dag då den lämnar boet och skall klara sig själv i den hårda världen. Just nu är det sådana farliga tider för fågelungarna.
 
Talgoxungen på bilden ovan kom idag nertrillande från trädet som finns rakt över gatan från vår garageuppfart. Jag satt i bilen och kollade instruktionsboken och såg fallet mot gatan. Väl nere på  gatan satt ungen stilla, verkade lite chockad kan man säga. Vi hade tre av barnbarnen hos oss och jag kallade på dem. Tillsammans övervägde vi alternativa möjligheter att rädda ungens liv.
 
Den äldsta av de närvarande telningarna, E, tog efter en stund ungen i egna händer, lyfte upp den och placerade den i gröngräset under det träd den fallit från. Där satt den och övervägde sin framtid, men efter en stund flaxade vingarna till och den lyfte och flög över gatan i riktning mot ett av äppelträden på vår tomt, det äppelträd där vi har fågelmatningsanordningar. Sedan tappade vi den ungen ur vår åsyn och dess framtid är därmed fördold för oss.
 
Under detta äppelträd med fågelmat hade vi tidigare på dagen bevittnat en annan talgoxunge, kanske från samma kull, som rörde sig sakta på marken, pickande efter nedfallna frön från fröautomaten i trädet. Våra barnbarn följde ungens rörelser på mycket nära håll, de försåg den med vatten och den tog t o m något frö från ett av barnens händer. Men inte heller den ungen har vi koll på längre.
 
Kanske överlevde ungarna dagen, kanske inte. Klart är i alla fall att dagen då man lämnar är en dag fylld av risker.
 
Här räddas ungen från risken att bli påkörd där den satt mitt på vår villagata.
 
Den här andra talgoxungen raglade tidigare på dagen runt på marken under fågelmatningsanordningen i vårt ena äppelträd. Hade svårt att hålla sig upprätt, trillade omkull av och till.
 
Här försöker S närma sig ungen med frön.
 
Snart var ungen i närheten av barnens händer.
 
Här är alla tre barnbarnen "bänkade" på första parkett för att följa utvecklingen.
 
Talgoxungarna vinglade mest fram på marken, men den här bilder ger oss i alla fall visst hopp om att de överlevde sin första dag utanför boet. Den här ungen har lyckats ta sig upp på en av äppelträdets grenar och har kanske snart fått koll på matanordningen och kan använda den. Lycka till i livet, säger fotografen och hans barnbarn.